Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
@Anonymní píše:
Ahoj holky,Za 3 týdny mám termín a začíná to být náročný. Jako prvorodicka jsem ze všeho vykulena a bojím se. Mám na vás par dotazu:
- začaly mě bolet bedra a v noci i břicho (ne podbrisek). Občas mi tam asi mala trochu zaryje na děložní čípek, ale výjimečně. Začala jsem taky častěji chodit na velkou (ale je to 1× denně, predtim třeba 3 dny nic). A nemám moc chuť k jídlu a ani nic moc nesnim. Jsou to známky blížícího se porodu anebo to klidně muže přijít až za ty 3-4 týdny?
- do kdy jste braly magnesium? Gyn mi řekl ať denně 2 beru a ze az v porodnici mi řeknou, kdy ho vysadit.
- jsem lajdák a ač jsem se na vše chystala, ve finále piju malinik tak obden, denně si dam 2-3 datle a lnene seminko jsem ještě nekoupila. Masaz nedělám ale s partnerem spolu spime (teda pronikne do mě jen malinko, víc se bojím), ale beru ze je to jako masaz
Mám z nastrihu hodně ale fakt hodně velký strach, mám ještě zamakat a tohle vše zintenzivnit? Aniball mi nejde a jen mě to vystresovalo, ze nedokážu porodit. Porodní asistentka mi řekla ať ho nepoužívám, ze si ještě způsobím poranění a ze porod je úplně jiný proces a nemá smysl se stresovat, ze toto nejde.
- jak se uklidnit? Když mě nic neboli tak jsem v klidu a rikam si ze to zvládnu. Včera mě chytla bolest břicha a beder a totálně mě to rozhodilo, protože je mi jasný ze to bylo asi 1 % toho co přijde. Mám brat třeba bachovky? Já nikdy žádnou bolest nezazila a bojím se, ze s tím neumím pracovat - co je ms bolest neznám, úrazy žádný, maximálně tak trhani osmiček, o čemž jsem ani nevěděla…
- bojím se ze malou nevytlacim, měla jsem náročný těhotenství, hodně hubla a jsem proste slabá. Mala má prý 2,5 a ze víc jak 2,8 nemám očekávat. Mám takový malinký břicho a ja sama jsem dost drobná. Co když proste tu sílu mít nebudu? Bojím se aby se ji něco nestalo, když nedokážu tlačit.
To je zatím asi vše
Prominte za anonym, ale chodí sem 2 známé a trochu se za své dotazy stydim.
Prostě porodíš
malinik a drcené lněné semínko denně, aniball od 37. týdne, obden vytlačit jednou cca 17-24 cm ![]()
@Anonymní píše:
Holky a zavedení epiduralu boli? Asi jo coJá se trochu bojím aby se něco nestalo a já neochrnula, mám z toho velký respekt když je to do míchy
No, já tě nechci strašit, já se toho bála taky, ale proste v určitou chvíli jsem jen chtela, aby to přestalo. 🙈 nějak se mi zbláznily kontrakce a vůbec nechtěly přestat, takže mi ho zavadela anesteziolozka hodinu. Ale vlastně jsem to moc nevnímala (ten cas). Jednou mě kvůli tomu i blbě napichla a to bolelo, ale fakt si nemyslím, ze by to bylo běžné. Když mě pak napichla správně, prožila jsem nirvanu ![]()
Ale po porodu to byla věc, která mě bolela nejdyl. Ne nijak hrozne, jen jak jsem cíťa tak mi vadila představa, ze mě bolí vpich do míchy
takže to bylo spis v hlavě, jinak to bylo jako kdybych měla na páteři modrinku.
A samozřejmě to je riziko. Jsou i jiné možnosti jak ulevit, nejen epidural. Tak se neboj
jestli ho nechceš, určitě najdete jiný způsob.
Chapu, ze se stresujes, ale neboj to das. Je to klise, ale zvladly to jine, zvladnes to ty. A snaz se nad tim vsim moc nepremyslet.
2. Magnesium jsem prestala brat nekdy v 38 tydnu, brala jsem 6 denne (magnesii lactici).
3. Nic z toho jsem nebrala, nedelala. Jen ten sex. Aniball mi od pocatku tehotenstvi pripadal uplne jako blbost. Ano probehl nastrih a “co jako”. Po par dnech jsem o nem ani nevedela a po par tydnech byla jizva temer neznatelna.
4. Hele, bolet to bude, ale pak to bude stat za to. Nic bych nebrala predem a kdyz budes chtit, tak ti po porodu nejakou ulevu daji.
@Anonymní píše:
Holky a zavedení epiduralu boli? Asi jo coJá se trochu bojím aby se něco nestalo a já neochrnula, mám z toho velký respekt když je to do míchy
Ty jo mě by ten epidurál taky zajímal ale zařekla jsem se že to je prostě porod a že to chci prožít komplet ať to bolí jak chce.
Pak když už bylo zle a prosila jsem o něco na bolest tak mi vždy řekli že je pozdě, že mi nic nepomůže a pak během dalších 5 minut byly holky venku ať šlo o 1. nebo 2. porod takže tak.
Nicméně fakt by mě zajímalo jak to vlastně potom “bolí” nebo jak se při tom pak žena cítí.
Jestli budu rodit po 3. někdy tak si ho nechám píchnout v zájmu mého porovnání. ![]()
@Le_lenaz měla jsem epidural viz výše text. Pocit to byl dost zvláštní, hlavně kvůli tomu, ze mi snížil tlak na 60/40
klepala jsem se jak ratlik. Ale jinak to pro mě znamenalo, ze mě přestaly bolet kontrakce.
Nic jiného. Hodinu a kousek fungoval, pak to postupně začalo zase bolet, a za 2 hodiny jsem začala rodit (tlačila jsem pak hodinu). ![]()
Ale fakt mi nepřišlo nic zvláštního krom ztráty bolesti.
Aha takže stejně v tu “nejhorší” dobu jsi byla “při vědomí”.
Takový tlak si nedokážu představit vůbec.
![]()
@Le_lenaz píše:
@Lily-of-the-valleyAha takže stejně v tu “nejhorší” dobu jsi byla “při vědomí”.Takový tlak si nedokážu představit vůbec.
![]()
Pro mě to nebyla nejhorší doba. Však píšu, šly kontrakce jedna za druhou, nebylo tam ani 10 vteřin odpočinku, a bylo to už druhou hodinu. Už si to ani nepamatuju přesně, to bylo fakt z jiného světa. Ale nechci strašit zakladatelku, tohle není asi úplně běžná situace.
Naopak tím uklidnenim situace a pak ještě další medikaci (aby mi mohli nakonec napichnout epidural, museli mi zastavit kontrakce, takže pak mi je zase rozbihali
nic přirozeného to nebylo), tak jak začalo tělo přicházet k sobě, měla jsem kontrakce pravidelné s rozestupy, mohla jsem zase na míč, proste se to nějak znormalizovalo
a pak už to bylo dobré. Syn byl velký, takže žádná hitparáda v tlaceni, ale tam jsem fakt pomoct nepotřebovala.
Jen to dokazuje, ze každý porod je jiný. Pro mě proste to nejhorší nebylo na konci. ![]()
Jo takhle to jsem špatně pochopila. Pro mě byla nejhorší doba posledních 45 minut. Nebyla jsem otevřená úplně tak abych se nepotrhala nemohla jsem tlačit. To bylo nejhorší vydržet až to bude ok. Rodila jsem do bazénu a tam když jsem vlezla do teplé vody tak to šlo hned a na 3 zatlačení byla malá venku. Děkuji že ses podělila o zážitek. ![]()
@Le_lenaz no přiznávám, moc se mi to sem zakladatelce psát nechtělo ![]()
Ale třeba oproti tomu, jak porod prožívala moje mamka, jsem ho měla dobrý. Už jen pro ten následný bonding. ![]()
Jo a teď mě napadlo doporučení. Nevím samozřejmě kde bude zakladatelka rodit, ale u nás varili otřesné a fakt mi pomohly dobré proteinové tyčinky
a k porodu jsem měla hroznový cukr a ovocné kapsicky.
Také jsem se před dvěmi lety bála a za měsíc mám rodit zas
. Bolí to, to vždycky, ale je to prostě jednou za život, možná dvakrát, třikrát, ale stojí to za to. Hned po porodu jsem si sice říkala, že nevím jestli zvládnu mít druhé, ale vidíš.. po půl roce ani ne jsem vyloženě o druhém začala snít. Že je to takový malý uzlíček, který za tu bolest co máš jen jeden den stojí. Nástřih jsem ani necítila a nevnímala, dokonce ani šití jsem necítila. Nic jsem nebrala ani nedělala pro porod minule, jsem malá, porodila jsem skoro 4kg obra a sice to trvalo a nezvládala jsem spíš fyzicky, ale právě doktoři ví co udělat, aby to šlo líp a vždy to miminko zavčasu dostanou ven. Po porodu jsem si mohla hned sednout, nic mě dole nebolelo tak, že bych nemohla sedět, spíš to vysílení bylo. Jenže to po nějaké době vymizí a pak jsi šťastná, že jsi to zvládla. Dnes se všichni bojí bolesti, ale co taková válka, jak je lidem tam, podle mě mnohem hůř než když ženská rodí.. to mi hodně i u porodu pomáhalo si říkat, jsou pořád horší věci a tohle je vlastně docela v pohodě protože to skončí a skončí to moc hezky
. Strach je asi to nejhorší, ale nejlepší bude když se nebudeš dívat na žádné videa a nic řešit, prostě instinkt ti poradí, vážně neboj
taky jsem citlivka a u odběrů se nedívám.
A asi budu mít dotaz na ostatní.. k čemu že je vlastně ten maliník nebo co vše se odkdy doporučuje brát? Toto těhotenství jsem úplně oproti minulému ko, bolí mě celé tělo tak mám strach spíš jestli mě nebude tělo bolet u porodu víc než ty kontrakce
.
Holky díky za všechny reakce. Opět googlim a zjistila jsem novinku - ona se vymackava po porodu nějaká krev? A revize?
![]()
@Anonymní píše:
Holky díky za všechny reakce. Opět googlim a zjistila jsem novinku - ona se vymackava po porodu nějaká krev? A revize?![]()
![]()
To asi kdyby byly nějaké problémy s placentou? Po porodu ji pak ještě snad do hodiny vyloucis. To už bývá bezbolestne, ale muže se stát, ze nejde celá. To kontroluje porodnik. ![]()
Když budeš mít za zády příjemnou a povzbuzující PA a dobré prostředí, tak všechny strachy fakt hoď za hlavu, ona tě povede. Tyto věci konzultuj s ní a nečti hororové příběhy, v ničem ti nepomůžou. Tvůj porod bude naprosto jedinečná situace, která se bude na místě řešit navýsost individuálně.
Já jsem bohužel měla tu smůlu na PA s chováním řeznického psa, nástřihu jsem se taky bála jako čert kříže, ale nakonec to po hodinách trápení skončilo akutním císařem, a můžu říct, že to byl asi ten nejpozitivnější zážitek z toho celého šíleného dne.
@Anonymní píše:
Holky díky za všechny reakce. Opět googlim a zjistila jsem novinku - ona se vymackava po porodu nějaká krev? A revize?![]()
![]()
Nic negoogli! Přečti si jenom, jak probíhá fyziologický porod bez komplikací, a dál nic nezkoumej! Naprosto zbytečně se strašíš a ničím si nepomůžeš. 99 % hororových scénářů a komplikací se tě vůbec nebudou týkat, tak proč si o nich číst a dělat si akorát binec v hlavě. K čemu je ti informace, že někdo musel na revizi? Ty si ji přece provádět nebudeš, a kdyby náhodou bylo něco potřeba, tak ti tam všechno vysvětlí. Máš vlastní PA, bude se ti věnovat, všechno s ní budeš konzultovat. Budeš mít obrovskou výhodu oproti ostatním, co se musí spolehnout jenom na ten personál, ke kterému budou zrovna přiděleni.
Jeď do porodnice s tím, že bude všechno OK a bude o vás dobře postaráno. Ono to už nějak dopadne a všichni budou dělat maximum, aby to dopadlo co nejlíp.
Holky a zavedení epiduralu boli? Asi jo co
Já se trochu bojím aby se něco nestalo a já neochrnula, mám z toho velký respekt když je to do míchy