Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
@Anonymní píše:
Holky díky za všechny reakce. Opět googlim a zjistila jsem novinku - ona se vymackava po porodu nějaká krev? A revize?![]()
![]()
Jee, to je fakt jak z hororu ty popisy 😁 prohmatají ti břicho po porodu, poté dostaneš taková “těžítka” na břicho a pomáhá ot děloze se zavinout.. takové informace já se před porodem ani nedočetla a dokonce mě ani nezaskočily i porodu… není to nic nepříjemného, nic bolestivého.. opravdu, negoogli, přeji příjemný porod
a hlavně zdravé mimi
@Sedmikráskakrásná joo, také jsem slyšela že se to nedává všude, asi jak která porodnice..
![]()
Včera jsem byla na kontrole v porodnici a zrovna tam přivezli dvě rodičky. No modlila jsem se ať je nevidím v nějaké křeči, nebo ať tam někdo zrovna nerodí a nekrici. Já si vždycky říkám, ze každá je větší hrdinka než jsem já a když to takhle strašně boli ji, tak co tam asi budu dělat já
naštěstí dobrý a nikdo nekricel ![]()
Porodní asistentka rikala, ze od nastrihu už hodně opouští, ze drive ho dělaly, kdxz měly obavu, ze to jinak nepujde a ze teď už to spis nechávají prasknout, prý se to ve finále lépe hojí a poranění je menší, navíc rikala ze rodička často vypada, ze to každou chvíli musí rupnout a ve finále se to nestane, ale kdyby strihaly tak ma zbytečně poranění. A prý to neovlivnim, ze sice mohu dělat masaze, ale ze to je spis pro dobrý pocit. Je třeba i proti aniballu, ze není přirozeně toto dělat a ze si ještě způsobím sama zranění anebo větší obavu, ze to nepujde.
Ptala jsem se ji i na homeopatika, zda brát, tak prý pokud nic neberu a nemám homeopata, tak by do toho spis nesla a ze mohu něčemu i uškodit. A kdxz už tak prý po porodu.
Já si porad neumím představit, ze tam dole ma projít hlava dítěte
jednou jsem měla velmi obdareneho partnera a proste to fakt nebylo vůbec příjemný a to ho fakt nemel jak dětskou hlavičku
A teď si navíc prijdu snad ještě užší, asi jak je to dole takový trochu otekly. No, nechápu to, ale hádám ze příroda to nejak vymyslela ![]()
Bohužel se bojím, ze mě ovládne strach a cele to zkomplikuje. Sice mám svou porodní asistentku, skvělou porodnici, partner je klidas a bude u mě, nemám žádný větší problémy (jen jsem fakt drobnější), těhotenství až na nevolnosti v pohodě, miminko by mělo mít 3kg a mama porodila jak nic, pokud je to jen trosku “genetický”. Ale moje mama má práh bolesti úplně jinde a je můj opak. Ta je schopna přijít po operaci domu po svých a studovat jak to zašili. Já bych omdlela jen kdyby to vyprávěla
Jsem extrémně citlivá na poranění kůže, takže kdyby došlo na císaře tak se na tu jizvu nemuzu podívat ![]()
Ahoj, tvé obavy jsou úplně přirozené, prošla jsme si tím úplně každá a každá ve výsledku porodit dokázala, tak to zvládneš i ty.
Ta bolest je natolik specifická, že se ani popsat a přirovnat k něčemu nejde. Podle mě ani nezáleží na tom, zda jsi nebo nejsi vůči bolesti odolná, ale o tom, že v tom samotném procesu- porodu uděláš maximum. Věř mi. Rodíme my, ženy, protože k tomu jsme uzpůsobené, i proto, abychom tu bolest zvládly. Říkej si třeba, že ta bolest je důležitá k tomu, aby ti pomohla dostat miminko na svět. Další věc - hooodně a dobře dýchat. Každá jsme jiná, ale já se během toho dostala nějak dovnitř sebe a poslouchala své tělo.
Dělala jsem přípravu aniballem, masírovala hráz, pila maliník…a porod skončil CS. Jediné co se nedá naplánovat, je porod, bohužel.
Každopádně důvěřuj svému tělu, sama sobě a bude to dobré, neboj ![]()
@Anonymní píše:
Včera jsem byla na kontrole v porodnici a zrovna tam přivezli dvě rodičky. No modlila jsem se ať je nevidím v nějaké křeči, nebo ať tam někdo zrovna nerodí a nekrici. Já si vždycky říkám, ze každá je větší hrdinka než jsem já a když to takhle strašně boli ji, tak co tam asi budu dělat jánaštěstí dobrý a nikdo nekricel
![]()
Porodní asistentka rikala, ze od nastrihu už hodně opouští, ze drive ho dělaly, kdxz měly obavu, ze to jinak nepujde a ze teď už to spis nechávají prasknout, prý se to ve finále lépe hojí a poranění je menší, navíc rikala ze rodička často vypada, ze to každou chvíli musí rupnout a ve finále se to nestane, ale kdyby strihaly tak ma zbytečně poranění. A prý to neovlivnim, ze sice mohu dělat masaze, ale ze to je spis pro dobrý pocit. Je třeba i proti aniballu, ze není přirozeně toto dělat a ze si ještě způsobím sama zranění anebo větší obavu, ze to nepujde.
Ptala jsem se ji i na homeopatika, zda brát, tak prý pokud nic neberu a nemám homeopata, tak by do toho spis nesla a ze mohu něčemu i uškodit. A kdxz už tak prý po porodu.
Já si porad neumím představit, ze tam dole ma projít hlava dítěte
Bohužel se bojím, ze mě ovládne strach a cele to zkomplikuje. Sice mám svou porodní asistentku, skvělou porodnici, partner je klidas a bude u mě, nemám žádný větší problémy (jen jsem fakt drobnější), těhotenství až na nevolnosti v pohodě, miminko by mělo mít 3kg a mama porodila jak nic, pokud je to jen trosku “genetický”. Ale moje mama má práh bolesti úplně jinde a je můj opak. Ta je schopna přijít po operaci domu po svých a studovat jak to zašili. Já bych omdlela jen kdyby to vyprávělajednou jsem měla velmi obdareneho partnera a proste to fakt nebylo vůbec příjemný a to ho fakt nemel jak dětskou hlavičku
A teď si navíc prijdu snad ještě užší, asi jak je to dole takový trochu otekly. No, nechápu to, ale hádám ze příroda to nejak vymyslela
Jsem extrémně citlivá na poranění kůže, takže kdyby došlo na císaře tak se na tu jizvu nemuzu podívat
Netrap se tím. Vážně. A to kriceni u porodu bývá na konci když už. Já se hrozne bála, ze budu křičet, no a taky ze jo, ale tam už mi to trapný nepřišlo - to už je dávno za hranici studu.
Ale křičela jsem ke tlaceni, nebylo to úplně od bolesti.
Ad aniball, asi každá PA má svůj názor. Mě se po porodu ptala asistentka, jestli jsem s nim necvicila, ze to bylo znát ze jsem věděla co dělat
ale musíš uvážit co té více uklidní - ze zjistíš jak tlačit, byť třeba na malinkem obvodu, nebo té bude trápit, ze se nedostaneš na vysoká čísla ![]()
A nějak porodíš. Já se bála a pak během rozbehleho porodu mě fakt ani nenapadlo řešit nervy. Bude to dobré.
Soustred Se na miminko.
Já se zapřísáhla, že křičet nebudu ani vydávat žádné zvuky u porodu, ale tam to ani jinak nakonec nejde, to tělo automaticky ovládá svaly jaké zrovna chce a asi jsou na to dost zvyklí, vyloženě jsem teda nekřičela spíš skuhrala a to mi sice vadilo v tu chvíli ale nešlo to zastavit
a teď mám rodit ještě před přítelem tak mám obavy že jednak uvidí všechno co ze mě leze nejen dítě ale i dost nechutný věci, krev a vše co k porodu neřeším, ale třeba klystýr mi nedali a doteď nevím co to je a pak mě uslyší jak se trápím, ale už jsem mu to slíbila
Ale vážně, zajímalo by mě. U minulého porodu jsem se ptala porodní asistentky jestli jako není blbý že ze mě asi půjde i něco jiného, že v sobě nezdržím když se mi chce na velkou a jedna mi řekla že je to normální u porodu a nemám se tím trápit a pak ji vystřídala jiná, já už v úplných křečích a ta mi řekla ať si jdu na záchod a přece jim tam nebudu to..
takže holky, zvládly jste tlačit a u toho chodit na wc? Já bych tehdá vůbec nevstala ![]()
Mám z toho dost noční můry i tento porod co mě také brzy čeká ![]()
Tak tomu neříkejte křičení, ale zvučení. Hrdlo otevřené při dlouhém táhlém áááá pomáhá k otevírání hrdla děložního. Úplně nejlepší je se tomu prostě poddat, předat kontrolu vlastnímu tělu a nechat ho, ať dělá, co umí. Pak si nějakých drobností okolo člověk ani nevšimne.
@Anonymní píše:
Já se zapřísáhla, že křičet nebudu ani vydávat žádné zvuky u porodu, ale tam to ani jinak nakonec nejde, to tělo automaticky ovládá svaly jaké zrovna chce a asi jsou na to dost zvyklí, vyloženě jsem teda nekřičela spíš skuhrala a to mi sice vadilo v tu chvíli ale nešlo to zastavita teď mám rodit ještě před přítelem tak mám obavy že jednak uvidí všechno co ze mě leze nejen dítě ale i dost nechutný věci, krev a vše co k porodu neřeším, ale třeba klystýr mi nedali a doteď nevím co to je a pak mě uslyší jak se trápím, ale už jsem mu to slíbila
![]()
Ale vážně, zajímalo by mě. U minulého porodu jsem se ptala porodní asistentky jestli jako není blbý že ze mě asi půjde i něco jiného, že v sobě nezdržím když se mi chce na velkou a jedna mi řekla že je to normální u porodu a nemám se tím trápit a pak ji vystřídala jiná, já už v úplných křečích a ta mi řekla ať si jdu na záchod a přece jim tam nebudu to..
takže holky, zvládly jste tlačit a u toho chodit na wc? Já bych tehdá vůbec nevstala
Al
Ahoj, doporucuju pustit si tenhle podcast a i dalsi od nich. Jinak ta druha asistentka byla teda pekna krava
@Lily-of-the-valley píše:
Netrap se tím. Vážně. A to kriceni u porodu bývá na konci když už. Já se hrozne bála, ze budu křičet, no a taky ze jo, ale tam už mi to trapný nepřišlo - to už je dávno za hranici studu.Ale křičela jsem ke tlaceni, nebylo to úplně od bolesti.
Ad aniball, asi každá PA má svůj názor. Mě se po porodu ptala asistentka, jestli jsem s nim necvicila, ze to bylo znát ze jsem věděla co dělat
A nějak porodíš. Já se bála a pak během rozbehleho porodu mě fakt ani nenapadlo řešit nervy. Bude to dobré.ale musíš uvážit co té více uklidní - ze zjistíš jak tlačit, byť třeba na malinkem obvodu, nebo té bude trápit, ze se nedostaneš na vysoká čísla
Soustred Se na miminko.
Mně dvě moje známé, od doby, kdy mám trochu břicho, pořad opakují jak HLAVNĚ nesmím u porodu křičet, jinak prý dostanu strašně vynadáno (rodily ve stejné porodnici co budu já), že se to prý v žádném případě nesmí kvůli tlačení ![]()
Nemá tady někdo k tomu co říct, já z toho mám snad větší nervy než že samotné bolesti (jako jak to mám dát bez pípnutí? A nadávat si nechat fakt nechci
).
@Liberalissima klid, to je podle mého strašlivá blbost. Možná schytaly blbou asistentku leda. Ale já po porodu chodila odsavat na sesternu, ta sousedila se sály. A POKAZDY tam nějaká maminka křičela
to je proste takova vnitřní záležitost, pořad té to bolí a pak už KONEČNĚ opravdu rodis a je to úplně jiný stav mysli i těla. A některá u toho potřebuje dodat i vokální stránku, pomáhá si tím.
Jinak tenkrát mě uklidňovala příbuzná, ze ona u tlaceni nechápala, proč by měla zvucit (jak tu už hezky zaznělo). Ze se pohrouzila do sebe a vydávat jakýkoliv zvuk ji přišlo úplně mimo. Takže fakt každá má to své. A co jsem tak slyšela tak kolikrát se liší i porod od porodu u stejné matky. To nejde pak zastavit. Já bych ten zvuk vydávala i s roubikem, fakt by mě nějaká ženská nezastavila ![]()
Jo a pokud umíte anglicky, na YouTube je krásná série s Emmou Willis, reportérka co pomáhá porodnim asistentkam v UK. Ty porody tam jsou fakt super ukázány a je vidět jak to každá žena prožívá jinak.
Za sebe musim říct, ze nějaké porody na YouTube vypadají velmi “klidně” a uklidnilo mě to. Myslím teď to tlaceni. Já si rikala, jak ty ženy křičí bolestí a ze to tedy musí byt fakt masakr, ze asi cítí jak se cele trhají a kdesi cosi. Ale asi je to fakt jen pomoc k tomu tlaceni. Nicméně hodně jich má spis zaťatý zuby a proste tlačí jak na wc. A vesměs mi nepřišly nijak zoufale a ze by je to bolelo, spis je to fuška asi ![]()
@Lily-of-the-valley já právě vím, že se rozhodně zvukově projevovat budu, jsem na to zvyklá totiž už roky - měla jsem po traumatu problém cvičit, jakkoli pracovat s tělem, a pomohli mi naučit se dýchat a „zvučit“ právě, kdybych měla být zticha, tak se jednak asi udusím a druhak budu komplet zablokovaná a budou to že mě muset vystříhat
Fakt mě s tímhle konkrétně dost vynervovaly. S kosmickou bolestí nějak počítám, netěším se, ale větší nervy fakt mám z nějakého okřikování, nedej bože nadávek/křičení (opět to je spojené s tím traumatem).
No, v úterý mám mít nějakou seznamovací schůzku s PA (zaplatili jsme nehorázné peníze, abych aspoň mohla mít jednu stálou, a ne „náhodnou“), tak se jí zeptám ![]()