Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahojky, prosím o radu.
Jsem v 6tt a bohužel už od včerejška mě šíleně bolí v krku, vlastně mě bolí celej člověk (hlavně záda)a rýmu mám taky. včera jsem ještě teplotu neměla, ale dneska už mám 38. Myslíte že si můžu vzít aspoň paralen? A co třeba ten jitrocelovej sirup?
Díky za info, obávám se že do pondělka do práce už to asi nevyležim..:o(
Ja jsem v tehotenstvi paralen dostala od prakticke lekarky. Ale byt tebou, tak se zajdu nechat prohlidnout - plaky v krku jsou potvory, neco vhodneho pro tehotne by ti lekarka zajiste dala. At je ti brzo dobre.
ahoj pokud tě bolí v krku a máš teploty zajdi si v pondělí k lékařce.Udělá ti stěr z krku a veme krev na zánětlivost.Pokud by vyšlo zánětlivost vysoko musela by nasadit ihned antibiotika.Já to měla před 14 dny- asi angína.Brala jsem penbene- penicilínové atb. vhodné v těhu.Probrala jsem to s dr. a říkal,že angína v těhu uplně v pohodě i ty antibiotika,takže se nemusíš bát.A pokud máš teplotu nad 38 tak si vem půl paralenu co 6 hodin
Paralen by se měl až ve druhém, nebo třetím trimestru, na začátku radši ibáč, nebo aspirin ![]()
Jo a jitrocelovej sirup je taky OK, jinak pochopitelně hodně pít, papat vitamín C a v rámci možností ležet v posteli ![]()
Já si myslím,že jediný lék,který se může bezpečně v obvyklém množství brát celé těhotenství je právě paralen - ne ibalgin a už vůbec ne acylpirin ![]()
Nebála bych se..
Já jsem v těhu brala spoustu léků,i ATB,ale vždy na doporučení lékaře,kdy zvážil rizika a přínosy.
Mám na toto svůj názor.Zbytečné stresování těhotných žen,hysterie,bojí se vzít si jakýkoliv lék.Ale to je jen ochrana farmaceutických firem od případných sporů,převedení odpovědnosti na někoho jiného.
Paralen se smí až od druhého trimestru a ibalgin či aspyrin se nesmí vůbec,ty si určitě neber ![]()
Jitrocelový sirup jsem dostala v lékárně jako vhodný pro těhotné. ![]()
Paralen je v těhotenství naprosto v pohodě (viz. dr. Koucký na porodnice.cz a jiní), naopak nebezpečná je teplota nad 38 st., ta může plod poškodit.
je to přesně ,jak píše Sabinka-Paralen 3×1 můžeš ,na teplotu nad 38 st.pozor!
Těhotné ženy by při horečce neměly první tři měsíce užívat PAR (paralen, panadol…), naopak ASA (acylpirin, aspyrin..) nepodávat poslední tři měsíce těhotenství. ASA také nejsou vhodné pro děti do 15 let (někdy se uvádí 12 let), vředaře, astmatiky a všechny, co užívají léky na ředění krve. ![]()
zdravím:) chtěla bych se zeptat…jsem plus mínus týden před porodem a momentálně sem nachladla…mám šílenou rýmu a bolesti hlavy…chci se zeptat jestli by mi ten paralen neublížil…nebo miminku…děkuji za odpoveď:)
Neublizi,jen se ho nesmi moc.Pred porodem by se nemel Ibuprofen kvuli srdicku miminka.