Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
@Anonymní píše:
Prosím o vaše názory.
Termin porodu se mi blíží a stále přemýšlím, koho vzít k porodu. Přítel mi už před pár měsíci řekl, že neví co by tam dělal a že by chtěl být jen někde poblíž. Tak jsem se domluvila s mamkou, která mi sama nabídla, že pokud chci tak se mnou půjde. Máme spolu krásný vztah a vím, že s ní budu v pohodě.Přítel teď téma doprovodu znova otevřel, skoro uraženě, že tam chci mamku. O průběhu porodu nemá žádnou představu a o těhotenství (obecně) co jsem mu neřekla, tak neví. Na utz nebyl ani jednou. A například, když jsem potřebovala něco na pálení žáhy, tak jsem dostala přednášku, že kecám, protože v těle žádná žáha není.
Prostě nevím teď, co s tím. Vzít mamku, a nebo přítele, u kterého si nejsem jistá, že bude užitečnou podporou.
Tak to si vybrala super podporu do společného života. ![]()
Abys tady za pár týdnů nepsala, jak jsi na dítě sama a chlap se zdejchnul …
A ne, nebrala ho tam. Vzala bych radši mamku.
@Anonymní píše:
Prosím o vaše názory.
Termin porodu se mi blíží a stále přemýšlím, koho vzít k porodu. Přítel mi už před pár měsíci řekl, že neví co by tam dělal a že by chtěl být jen někde poblíž. Tak jsem se domluvila s mamkou, která mi sama nabídla, že pokud chci tak se mnou půjde. Máme spolu krásný vztah a vím, že s ní budu v pohodě.Přítel teď téma doprovodu znova otevřel, skoro uraženě, že tam chci mamku. O průběhu porodu nemá žádnou představu a o těhotenství (obecně) co jsem mu neřekla, tak neví. Na utz nebyl ani jednou. A například, když jsem potřebovala něco na pálení žáhy, tak jsem dostala přednášku, že kecám, protože v těle žádná žáha není.
Prostě nevím teď, co s tím. Vzít mamku, a nebo přítele, u kterého si nejsem jistá, že bude užitečnou podporou.
Našla sis fajn otce pro své dítě…gratuluju. Povinnost přítomnosti otce u porodu naštěstí není. Mnohdy je lepší oporou máma a nebo blízká kamarádka. Toho tvýho dream boye, bych tam teda nechtěla ani náhodou.
@Anonymní píše:
Prosím o vaše názory.
Proc nebyl na ultrazvuku, nechtel, nemohl? To s tim palenim zahy, ehm… mela jsem. pocit, ze lide vedi, jak to vznika nebo si to daji vysvetlit. S urazenym pritelem zkus popovidat o tom, co od doprovodu u porodu potrebujes a ocekavas a domluvte se, jestli je schopen ti to poskytnout, pripadne absolvovat nejakou kvalitni osvetu o porodu a novorozenci - v jeho pripade by to vubec nebylo od veci.
Bohuzel myslim, ze on nebude prilis empaticky clovek a opora v tezkych chvilich u porodu a v poporodnim obdobi, ale jiste ma jine kvality. Maminka to jisti.
A nemůžeš si vyjednat oba dva? Někde to možné je…aspoň že začátku a pak bys jednoho poslala pryč.
On to podle mě nedá a bude ten typ, co tam bude hrát hry a ptát se proč to tak trvá ![]()
Já mám s mužem krásný vztah, ale k porodu nepůjde, jsme takoví trochu konzervativní a prostě podle mě tam chlap nemá co dělat, působil by tam srandovně a celkově ty chlapy co chodí i na utz lituju, přijdou mi jak příšerní podpantofláci. My navíc máme hospodářství, takže má doma práce dost než aby tam okouněl u porodu
Budu rodit první dítě, teď 36 tt a chci tam být prostě sama, to se taky může, ne?
Asi záleží na tobě, jaká jsi povaha. Pokud jsi silná osobnost a jen tak tě něco nerozhodí, tak bych ho vzala s sebou, jak už tu kdosi psal, aby viděl zač je toho loket.
Pokud jsi spíš ta, která se nechá rozhodit nebo má strach z porodu, tak bych určitě vzala maminku a jeho nechala za dveřmi ať si to aspoň vysedí.
Každopádně můj manžel byl u porodu obou dětí a sám říká, že má ke mně neskutečný respekt za to, jakou mám v sobě sílu, jak jsem bojovala o život toho prvního i svůj (málem jsme umřeli oba a rodila jsem skoro celý den až do pozdních hodin), co všechno jsem musela podstoupit u toho druhého (šel císařem), že on by to rozhodně nedal. A za to si mě váží o dost víc i přesto, že mám kvůli dětem totálně zničenou postavu (byli to malí obříci).
@Veronika1886 Podpantoflaci?
můj první i druhý muž si nenechal ujít žádný ultrazvuk…nikdy jsem ani jednoho nenutila.Ja zase jsem názoru že když chlap nejde ani na jeden ultrazvuk tak je to smutné jako když jim to je fuk
@Veronika1886 píše:
Já mám s mužem krásný vztah, ale k porodu nepůjde, jsme takoví trochu konzervativní a prostě podle mě tam chlap nemá co dělat, působil by tam srandovně a celkově ty chlapy co chodí i na utz lituju, přijdou mi jak příšerní podpantofláci. My navíc máme hospodářství, takže má doma práce dost než aby tam okouněl u poroduBudu rodit první dítě, teď 36 tt a chci tam být prostě sama, to se taky může, ne?
Hele plne respektuji, ze tam muze nechces. To je kazdeho vec, ale “srandovne, podpantoflak, okounel…”? To mi prijde dost detinsky a nesebevedomy nazor… ![]()
Já vždycky věděla že nebejt konzervativní mi bude jen ku prospěchu ![]()
@Veronika1886 muži co chodí s partnerkami na utz se prostě jen zajímají a chtějí tam být, kdyby se něco podelalo, aby tam mohli být pro svou zenu. U prvního dítěte partner na 1.screeningu být nemohl kvůli covidovym pravidlům a tam mi řekli, že miminko má downa a nejspíš zemře, což se nakonec stalo. Chtěla bych vidět, jak by sis v te same situaci řekla, ze je dobře že tam partner s tebou není, protože by pro tebe byl za podpantoflaka a radši at doma vykyda hnůj.
@Veronika1886 píše:
Já mám s mužem krásný vztah, ale k porodu nepůjde, jsme takoví trochu konzervativní a prostě podle mě tam chlap nemá co dělat, působil by tam srandovně a celkově ty chlapy co chodí i na utz lituju, přijdou mi jak příšerní podpantofláci. My navíc máme hospodářství, takže má doma práce dost než aby tam okouněl u poroduBudu rodit první dítě, teď 36 tt a chci tam být prostě sama, to se taky může, ne?
Muze
tak, jak ti to vyhovuje
Ovsem s prisernymi podpantoflaky na uz nemohu souhlasit… jsou chlapi, co je to fakt zajima, ale chapu, ze ty to mas hozene jinak.
@Veronika1886 píše:
Jasně, že tam můžeš být i sama.
Já taky chtěla být hrdinka a u druhého porodu jsem nikoho nechtěla. Byl covid a s chlapem jsme byli na nože.
Myslela jsem, že napodruhé to bude jednoduché.
Nakonec byl porod nepostupující, dítě v zadním postavení. Porod vyvolávaný, velice bolestivé kontrakce po dvou minutách x hodin, já otevřená jen na tři prsty. Zakázali mi tlačit samozřejmě…
Napotvoru se jim rozjeli čtyři porody najednou a v porodnici se nestíhalo(průměrně se narodí dvě miminka denně u nás, ten den 4 ve stejnou dobu, z toho jedna covid maminka, která zaměstnala polovinu personálu)
Porodní asistentka vyloženě trvala na tom ať si někoho zavolám, že mi dají aspoň rajský plyn, že vzhledem k situaci není možné aby se mi věnovaly.
Dodnes se budím hrůzou a prožívám ty bolesti ve snech. Přála jsem si tam nakonec umřít. Prosila je ať dítě vyříznou..ať už to je u konce.
Malej se narodil obrovský 4.300 a 57 cm. Neudělali spravně odhady…jinak by šel asi hned císařem…
Tak doporučuji mít aspoň někoho v záloze, třeba aspoň kamarádku. Kdyby něco a potřebovala jsi někoho blízkého ![]()
V porodnici prostě počítají s tím, že budeš mít doprovod na otírání čepička a budou tě chodit jen kontrolovat.
Já navzdory tomu jak jsme to měli, byla moc ráda, že tam táta malýho byl a musím říct, že to ustál výborně. Není moc emoční typ a dělal přesně co mu sestřičky řekly. Malého si moc pyšně choval…a taky byl na sebe hrdý a rád, že u toho byl.
Přeju snadný porod a ať je vše jak si přeješ ![]()