Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahojky, měla jste některá pásový opar těsně před porodem? Mám ho bohužel na uchu.
Jak to vše probíhalo? Děkuji předem za informace.
Mrzí mě, že se tě tohle potkalo. Měla jsem pásový opar v 1. trimestru. Nejlepší bude, když se zeptáš přímo v porodnici. Jsi nyní v akutní fázi, takže infekční, což trvá 2-3 týdny do zaschnutí puchýřků a neměla bys ani mezi těhotné a novorozence chodit. V porodnici by měli mít infekční oddělení, ale jak budeš chodit na monitor, příp. rodit, se s nimi musíš domluvit. Na bolest pouze Paralen (ne Ibuprofen). Přeji rychlý a co nejméně bolestivý průběh.
Kamarádka ho měla kolem 32.týdne a co si pamatuji, tak dostala antibiotika a snad jí tenkrát říkali, že kdyby to bylo před porodem, tak by malý musel jít císařem - tohle si vzdáleně pamatuji…ale zjisti si vše v porodnici kde rodíš, tam ti jistě pořadí
@Reny28 píše:
Kamarádka ho měla kolem 32.týdne a co si pamatuji, tak dostala antibiotika a snad jí tenkrát říkali, že kdyby to bylo před porodem, tak by malý musel jít císařem - tohle si vzdáleně pamatuji…ale zjisti si vše v porodnici kde rodíš, tam ti jistě pořadí
Na pásový opar se antibiotika nedávají, jde o virus, takže se dávají antivirotika (např. Herpesin), ale je to individuální podle průběhu, zda je nasadí. Jinak s tím císařem vím, že se dělá, pokud jde o genitální opar, ale zda to platí i u pásového
. Opravdu, zakladatelko, určitě se na vše informuj v porodnici.
Ano, zítra uz jsem objednana do porodnice. Vcera mi moje pani gynekolozka napsala herpesin, tak mazu. Budou mi zrejme testovat protilatky. Jelikoz pasovy opar ale vznika vlastne z viru nestovic a ty jsem jako mala prodelala, mohla bych ty protilatky snad mít. Nejhorsi na tom je, ze nikdo ve finale mi nedokazal rict, zda to opravdu pasovy opar je
Moc dekuju za prispevky.
@Ema93 neboj bude to ok, nápiš klidně do poradny doktora Kouckého na porodnice.cz, rychle odpovídá a určitě tě trošku uklidní, jeho názoru bych věřila 😊
@Ema93 píše:
Ano, zítra uz jsem objednana do porodnice. Vcera mi moje pani gynekolozka napsala herpesin, tak mazu. Budou mi zrejme testovat protilatky. Jelikoz pasovy opar ale vznika vlastne z viru nestovic a ty jsem jako mala prodelala, mohla bych ty protilatky snad mít. Nejhorsi na tom je, ze nikdo ve finale mi nedokazal rict, zda to opravdu pasovy opar jeMoc dekuju za prispevky.
Je to jak píšeš, jde o „probuzení“ viru planých neštovic, který po jejich prodělání už máš v sobě celý život. Mně bylo řečeno, že těhotenství je pro organismus takový šok, že se prostě spící virus může aktivovat a projevit se právě jako pásový opar. Neboj, to bude dobré, já brala dokonce v 1. trimestru antivirotika (těžký průběh), což je kontraidikace totální, dítě má sedm let a je ok. Tam jde o to, že se musí zabránit přenosu na novorozence (pokud se nepletu, u něj by hrozila právě primoinfekce planými neštovicemi). Máš to na netypickém místě, proto si nejsou jistí, ale mám známého, který měl pásový opar v oblasti oka, takže ten výsev je různý. Drž se.
Miminko má minimálně 3m protilátky od matky, takze to nebezpecne neni, jen neprijemne. nakazit se mohou lide, co nestovice neprodelali.
Mám jeste foto toho oparu. Myslite, ze se jedna opravdu o pasovy opar? Ze by to nejak extra bolelo mi neprijde, teploty nemam, nic. Akorat ty puchyre a svedilo to. Urcite jste se nektera s pasovym oparem uz setkala. Jestli to neni obycejny opar jen na uchu ![]()
@Pudloslava píše:
Miminko má minimálně 3m protilátky od matky, takze to nebezpecne neni, jen neprijemne. nakazit se mohou lide, co nestovice neprodelali.
Nevíš prosím jak je to s genitálním oparem? Mám ho tak třikrát do roka, tři, čtyři pupínky. Do čtyř dnů je pryč ( udělá se stroupek). Teď se mi v pondělí zas udělal jsem 10TT. Ale dnes už je pryč (strup).Všude čtu, že se dítě může nakazit. Že bude retardované, může vzniknout VV.
![]()
@Anonymní píše:
Nevíš prosím jak je to s genitálním oparem? Mám ho tak třikrát do roka, tři, čtyři pupínky. Do čtyř dnů je pryč ( udělá se stroupek). Teď se mi v pondělí zas udělal jsem 10TT. Ale dnes už je pryč (strup).Všude čtu, že se dítě může nakazit. Že bude retardované, může vzniknout VV.![]()
Uprimne nevim, vvv si nemyslim, protoze ty jiste nemas primoinfekci, tedy virémii, virus ti necirkuluje krvi, jen ti sedi v nervu. Spis se pise, ze je riziko nakazeni pri porodu. Hladila bych to, nejspíš by to byl duvod k sekci, pokud bysbzrovna mela pupn.