Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Anonymní píše:
@Fima mně se to taky nezdá. Doktorka je naštvaná, že jsem neočkovala neštovice, tak mi přijde, že si to „vymyslela“ na just, aby mě postrašila, abych mimino očkovala. Případně jako trest - neočkovalas, tak podívej, co jsi způsobila svému dítěti…
Každopádně půjdeme v pondělí na kožní a uvidím.
Hm, nevím, to se mi taky moc nezdá, konzultovala bych s jinou doktorkou.
Ano, to, že jste dostala pásový opar, je stoprocentní jistota, že jste plané neštovice prodělala, protože není pásového oparu bez předchozích neštovic, jak jsme už předtím řekly. A přesně tak, je to nepříjemná věc, pásový opar, ale většinou signalizuje nějakou jinou závažnou poruchu nebo oslabení."** http://www.rozhlas.cz/…dna--1011492
Je možné, že synek prodělal neštovice tak lehce, že jsi si toho nevšimla, ale jinak nevím, jak by přišel k pásovému oparu. Každopádně pokud ho fakt má, tak je to lepší teď než kdyby to měl někdy v dospělosti, kdy to bývá zákeřnější. Ale pokud vím, tak pásový opar je spíš záležitostí lidí starších…
Herpesák bolí, ale nemusí to být až tak etrémní. Přítel ho nedávno prodělal (a pěkně rozsáhlý) a spíš měl díkybohu větší problém se svěděním a pálením, než s bolestí (bolelo to hlavně když se neudržel, a sáhl na to), alespoň zpočátku. Když už se puchýře začaly uklidňovat, čas od času ho v tom třeba bodlo, ale naštěstí to nebylo tak zlé. U každého je to trochu jinak. Každopádně protože to měl opravdu velice rozsáhlé, dostal antivirotika (myslím, že Herpesin) a tekutý pudr na mazání. Koupili jsme si B12 na podporu nervů, jinak klasicky zvýšený příjem vitamínů, klid, ledový obklad na svědění či bolest, pupínky zbytečně nemáčet, neškrábat. Lék jako takový na to skutečně není, ta antivirotika jsou, podle toho, co říkala mudra, nejúčinnější zpočátku. Mám dojem, že existuje i mast s nimi.
Ohledně nakažlivosti - nakažlivost u herpesu daleko menší než u neštovic - hlavně prostřednictvím tekutiny z puchýřků, použití stejného ručníku apod. - a představuje nebezpečí jen pro toho, kdo ještě neměl neštovice (může je z toho dostat). Pokud dodržíte nějaká základní hygienická opatření, neměl by to být takový problém. Doktorka doporučovala případně překrýt sterilní gázou při kontaktu s rizikovou skupinou (těhotné a lidé, co neprodělali neštovice, ale moc velké riziko to prý není)
Více viz http://www.ulekare.cz/…ojence-29898
http://www.ulekare.cz/…ovy-opar-984
Dobrý večer, nemám zkušenost s pásovým opakem u dětí, ale jen u sebe. Bohužel jsem poslední 3 roky mívala pásový opar tak ob měsíc, ale v lehčí formě, tzn. bez bolesti, ale vždy to hodně svědilo a byly pupínky s tekutinou uvnitř, které postupně vysychaly. Když syn neměl obvyklé příznaky, nemyslím si, že se jednalo o pásový opar. Naopak někdy mi maskáče svědící pupínky, když hlásím kočky (mám lehkou alergii). Není možnost, že je syn alergický na kočky?
@Michala79 Pěkný večer, tak teď jsem v úžasu - je lékařsky potvrzené, že je to opravdu pásový opar? Protože nám bylo na kožním řečeno, že jakmile ho jednou proděláte, tak už nikdy víc.
Co na to doktorka? Zjistila příčinu? (pokud se pásáč objeví většinou to souvisí s nějakým oslabením či jinou chorobou, případně stresem..)
@magion kolegyně měla pásový opar asi 4× a mně doktorka tvrdila, že pásový opar může být klidně několikrát. Protože jsem jí říkala, že syn už obdobné problémy měl.
@Michala79 pupínky od alergie u něj vypadají jinak. Ty mívá jako kopřivku a jsou na jednom místě jeden vedle druhého. Těchto 10 pupínků má přes půlku boku, takže nejsou nijak extra soustředěné u sebe.
@Anonymní píše:
@magion kolegyně měla pásový opar asi 4× a mně doktorka tvrdila, že pásový opar může být klidně několikrát. Protože jsem jí říkala, že syn už obdobné problémy měl.@Michala79 pupínky od alergie u něj vypadají jinak. Ty mívá jako kopřivku a jsou na jednom místě jeden vedle druhého. Těchto 10 pupínků má přes půlku boku, takže nejsou nijak extra soustředěné u sebe.
AHa, zvláštní, jak každý doktor říká něco jiného… Nicméně jsem googlila a na wiki tvrdí
„Opakované pásové opary svědčí pro pravděpodobné oslabení obranyschopnosti organismu, například HIV infekcí.“ Čili pokud se pásový opar vyskytuje opakovaně, tak tím spíš by se mělo udělat nějaké celkové vyšetření, co je v těle špatně… Ostatně i ta „naše“ kožní doktorka říkala, ať si ještě pak zajde za obvodní a nechá se celkově vyšetřit, jestli je všechno ok. ![]()
Dobrý den, obnovuji téma a ráda bych se zeptala, totp se udělalo synovi na boku, nebolí to a nesvědí, může to být pásový opar? děkuji za odpověd
Dobrý den, obnovuji téma a ráda bych se zeptala, totp se udělalo synovi na boku, nebolí to a nesvědí, může to být pásový opar? děkuji za odpověd
Muj syn prodelal pasovy opar zhruba pred mesicem a vypadalo to jako na vasi fotce. Hodne malych puchyrku na jednom miste.Po par dnech mel tech mist s puchyrky po tele nekolik.
@Halamka ano prodělal ve 3 letech, už jsem ho viděla se škrábat
@tozumi tak to bude jako u nás, už jsem volala dětské lékařce, že mám podezření na pásový opar, tak to mám mazat Sudocremem a máme hned v Pondělí přijít
Dcera (13) dostala pásový opar. Potvrdila ho doktorka na dětské pohotovosti. Chtěla jsem ať dceři předepíše antivirotik a, např. Herpesin tablety, ale to ona odmítla, že zdravým dětem se antivirotka nepodávají. Co si o tom myslíte? Mám jít s dcerou v pondělí Bc k dětské doktorce? K té nás doktorka poslala až v pátek, to je za týden. Když jsem měla pásový opar já, antivirotika jsem měla.