Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Veveří
mám s tím různou zkušenost, je to lékař od lékaře. Někdo antivirotika píše, někdo odmítá. Já je třeba dostala, ale až u druhého výsevu, jinak je moje praktická proti tomu. Tvrdila mi, že se musí antivirotika podat co nejdříve, ideálně před výsem, pak už to nemá cenu.
. Z vlastní zkušenosti hojí se to stejně rychle s Herpesinem i bez, ale je to prevence komplikací a opakovaných výsevů.
@Veveří píše:
Dcera (13) dostala pásový opar. Potvrdila ho doktorka na dětské pohotovosti. Chtěla jsem ať dceři předepíše antivirotik a, např. Herpesin tablety, ale to ona odmítla, že zdravým dětem se antivirotka nepodávají. Co si o tom myslíte? Mám jít s dcerou v pondělí Bc k dětské doktorce? K té nás doktorka poslala až v pátek, to je za týden. Když jsem měla pásový opar já, antivirotika jsem měla.
Je to urcite lepsi,lepe se ti odhoji a organismus to lepe zvladne.
Dcera měla malé ložisko, dostala jen mastičku a šla normálně do školy.
@jannina1 děkuji, zkusím v pondělí doktorce zavolat…stejně jí musím volat kvůli odkladu preventivní prohlídky, tak se zeptám. To už dcera bude mít pásový opar pátý den, což mi přijde dost dlouho. Dost ji to bolí, dáváme Brufen a potíráme Betadinem. Na netu jsem četla, že i dětem se dávají antivirotika, ale co doktor, to jiný názor, prý je to prevence komplikací, jako jsou chronické bolesti nervu, na kterém se opar vytvoří. Ale co já vím? ![]()
@vokishka píše:
Dcera měla malé ložisko, dostala jen mastičku a šla normálně do školy.
Dcera má zákaz kolektivu do zaschnutí puchýřků. Roznášela by plané neštovice. Docela mě vaše doktorka překvapuje, jestli dceru poslala do školy.
@lamicina píše:
@Veveří
mám s tím různou zkušenost, je to lékař od lékaře. Někdo antivirotika píše, někdo odmítá. Já je třeba dostala, ale až u druhého výsevu, jinak je moje praktická proti tomu. Tvrdila mi, že se musí antivirotika podat co nejdříve, ideálně před výsem, pak už to nemá cenu.. Z vlastní zkušenosti hojí se to stejně rychle s Herpesinem i bez, ale je to prevence komplikací a opakovaných výsevů.
Moc děkuji ![]()
@Veveří píše:
Dcera má zákaz kolektivu do zaschnutí puchýřků. Roznášela by plané neštovice. Docela mě vaše doktorka překvapuje, jestli dceru poslala do školy.
No tohle je taky zajímavé, kolegyni její praktická doktorka skoro chtěla nechat hospitalizovat na infekčním kvůli pásáku, protože pracuje s lidmi . Její manžel je kuchař a toho hnala jeho závodní do práce ani PN nedostal, prý vemte ibalgin a neulejvat se
. Já měla pásový opar 4× v životě a vždy doma.
@vokishka píše:
@Veveří @lamicina je vidět, že si to každý dělá jinak. Dcera byla na střední.
Ta názorová nejednotnost u lékařů mi vadí, jak se pak v tom má laik orientovat? A důsledek je, že člověk pak pátrá na internetu a je ještě zblblejší a doktoři se pak zlobí.
Tak jsme byli u dětské doktorky, ani jsem jí nemusela nic říkat a předepsala dceři antivirotika. Dcera měla těžkou noc a velké bolesti. Škoda, že jí to nedala už doktorka na pohotovosti, bylo by to o 3 dny dřív a mělo by to větší účinek. Naše doktorka řekla, že s léky se jí to bude hojit rychleji.
Jediné, co skutečně zabírá, je Acyklovir dvakrát denně - https://euhealth247.com/…ug/aciclovir
Příspěvek upraven 07.02.26 v 07:55
@adrejleee
Acyklovir se bohužel musí používat častěji než 2× denně k zajištění kýženého efektu.