Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Dobrý den. Může pětileté dítě dostat pásový opar, když ještě nemělo neštovice? Synovi se udělala na boku vyrážka, uprostřed je jeden pupínek a je to rozlezlé jakoby do pásu. Myslela jsem, že to bude štípanec, ale je to hodně červené, trochu vystouplé, jakoby hrubé, do šířky tak 7cm a jen ten pupínek uprostřed.
Ahoj a nebyl v kontaktu snekym kdo mel pasovy opar maly mi stoho ve 2letech dostal nestovice a melto na krku jakoby pas cca 2dny a pak uz byl olezly cely byli to nestovice mudra namto potvrdila prvni den si myslela zeby to mohl byt pasovy opar tezko rict na dalku
S nikým, kdo by měl opar, v kontaktu nebyl, ani s nešťovicemi. Spíš to bude ten štípanec, máme tady nějaké agresivní mušky. Jen mě zajímalo, jestli někdo má zkušenost s pásovým oparem u dítěte, když ještě nemělo neštovice. Jinak syn nemá žádné příznaky nemoci, jen ho to prý svědí a pořád se drbe.
Pokud dítě neprodělalo neštovice, nebude mít pásový opar. Nejdřív se prodělají neštovice, pak (za jistých okolností) může být pásový opar.
Pásový opar je reaktivovaný virus planých neštovic, který se po prodělání neštovic ukládá v nervových gangliích a tam setrvává do konce života. Pak stačí větší stres nebo nápor na imunitu a vznikne pásový opar.
Jestli malý neprodělal neštovice, pásový opar mít nemůže. Pásový opar má s oparem na rtu (herpex simplex) společné jen to slovo „opar“, ale je to něco úplně jiného.
Pásový opar je reaktivovaný virus planých neštovic, který se po prodělání neštovic ukládá v nervových gangliích a tam setrvává do konce života. Pak stačí větší stres nebo nápor na imunitu a vznikne pásový opar.
Jestli malý neprodělal neštovice, pásový opar mít nemůže (možná výjimečně jen v případě, že byl očkován proti planým neštovicím jejich oslabeným virem). Pásový opar má s oparem na rtu (herpex simplex) společné jen to slovo „opar“, ale je to něco úplně jiného.
Obnovuji diskuzi.
Včera jsem byla se synem u lékařky. Byl nemocný s kašlem, tak ho kontrolně poslouchala a přitom si všimla, že má na zádech cca 10 pupínků na jednom místě. Byly už dost rozškrabané, má je tam asi od středy, kdy si krátce hladil kočku od sousedů, tak jsme tak nějak předpokládali, že to bude mít od blechy. Doktorka se hned zhrozila, že to je pásový opar. Nic s tím dělat nemáme, protože se to léčit nedá. Upozorňovala jsem se, že neměl neštovice, jak může mít pásový opar, tak prý může. Akorát mě u toho stačila sprdnout, že to je moje vina, protože jsem ho nedala očkovat.
Doma jsem načítala o pásovém oparu a dívala jsem se na obrázky.
Syn nemá naprosto žádné příznaky, pupínky ani chvíli nebyly vodové a ani nebyly puchýřky. Na začátku to byly klasické nateklé štípance bez vodových středů, včera po 2 dnech to byly vyschlé drobné pupínky. Hlavně první den to hned bylo 10 pupínků a je to 10 pupínků pořád + 2 má teda na krku, ale ty tam jsou taky od začátku. Syn si nestěžuje na bolest, jen ho to svědí. Proto se ptám, může být pásový bez bolení a dalších příznaků? Je normální, že se neléčí a ani jsme nedostali žádné varování typu, abychom nechodili do kolektivu?
Nechci dělat diagnózy sama, ale přijde mi to celé v rozporu s tím, co jsem si vyčetla na internetu.
Hlavně máme ještě malé miminko, tak bych nerada, aby mělo nějaký problém.
@Veveří píše:
Jestli malý neprodělal neštovice, pásový opar mít nemůže. Pásový opar má s oparem na rtu (herpex simplex) společné jen to slovo „opar“, ale je to něco úplně jiného.
Naprosto souhlasím, podle mě není možné, aby měl pásový opar, pokud neměl neštovice. Navíc pásový opar strašně bolí, takže pokud ho to jenom svědí, je to nesmysl.
@Adrasteia viď, mně to taky přijde divný.
Ale vysloveně jsem se ptala na to, že ještě neměl neštovice a prý to je jedno. A to že si nestěžuje na bolest neznamená, že ho to nebolí. Jsou mu skoro 4 a když ho něco bolí, tak se ozve.
Tak nevím, jestli k nějaké jiné doktorce, nebo to prostě nechat a neřešit. ![]()
Dcera měla pásový opar vloni, neštovice měla jako 4 měsíční jen lehký průběh. Pupínky měla na 3místech, rozsáhlé, bolelo ji to a svědilo, nejdříve jí dr nic nedala, ale když se jí to horšilo, tak dithiaden a herpesin. Syn neštovice neměl a v té době jsem byla potřetí těhotná a miminko je také v pořádku. Ještě dnes má jizvičky a občas si stěžuje na bolest v místě, kde měla pásový opar
@Anonymní píše:
@Adrasteia viď, mně to taky přijde divný.
Ale vysloveně jsem se ptala na to, že ještě neměl neštovice a prý to je jedno. A to že si nestěžuje na bolest neznamená, že ho to nebolí. Jsou mu skoro 4 a když ho něco bolí, tak se ozve.
Tak nevím, jestli k nějaké jiné doktorce, nebo to prostě nechat a neřešit.
Hele, podle mě je to blbost, ale pro klid duše bych ho vzala na kožní, podle mě ti řeknou, že je to nesmysl, ale pokud máš doma miminko, tak bych to asi pro klid duše udělala. Pokud ti kožní potvrdí, že to nelze, můžeš případně zvážit výměnu pediatričky.
Já šla jednou s vyrážkou na rtech ke kožní a ta mi řekla, že to je opar, já jí nevěřila, říkám, že jsem opar v životě neměla a navíc podle mě vypadá úplně jinak. No nic, nacpala mi takovou mastičku, po které mi úplně otekla pusa, tak jsem to smyla a šla k jiné kožařce - ta to málem nevydýchala, že mi ta první diagnostikovala opar - dala mi obyčejný bepanthen a do druhého dne bylo po vyrážce. Takže já bych určitě ještě někam zašla - už proto, abys zjistila, zda je tvá doktorka dobrá.
@Fima po jaké době se to rozlézalo? Mohli jste normálně do kolektivu?
I bych brala, kdyby mi řekla, že mohl neštovice prodělat skrytě, ale o tom nepadlo ani slovo.
On už to jednou měl, cca 4 týdny zpátky a tehdy to prokazatelně bylo od sousedovic kočky (má ji zakázanou), protože jsem si ji hladila taky a byla jsem podobně pupínkatá. Trvalo to asi týden než se to srovnalo.
Hlavně to nikdy nebyly puchýřky, ale první den to byly prostěě štípance.
@Fima mně se to taky nezdá. Doktorka je naštvaná, že jsem neočkovala neštovice, tak mi přijde, že si to „vymyslela“ na just, aby mě postrašila, abych mimino očkovala. Případně jako trest - neočkovalas, tak podívej, co jsi způsobila svému dítěti…
Každopádně půjdeme v pondělí na kožní a uvidím.