Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj maminky,
chtěla bych se poradit, zda tento průběh páté nemoci je normální a nebo by ho mohlo trápit ještě něco víc. Syn (15 m) ve čtvrtek večer dostal z ničeho nic vysokou horečku (38,6), poté stoupla ještě na 39, dělali jsme zábal a dali panadol. V noci měl potom znovu 38,6 a ráno 37,7. Na nožkách se mu objevila vyrážka. Tu noc (a i předešlou noc) spal špatně (do 2 ráno, pak usnul vzbudil se ve 4 a od té doby nespal vůbec do 6, kdy celé dvě hodiny jen plakal a plakal, pak spal od 6-7). Dr diagnostikovala pátou nemoc v pátek. V pátek večer opět horečka 39,8, kterou se podařilo srazit po 2 zábalech na 38,9, takže dostal ještě Nurofen a šel spinkat. Poté se vzbudil někdy kolem 22.hodiny, trochu pojedl a spal dál, pak se vzbudil kolem jedné a měl zase 39,2 a už nespinkal a dost plakal až do teď. Měl jen 2 půl hodinové spánky od těch 2. Jí ještě hůře (včera za celý den 190g zeleniny, 4 lžičky ovocné přesnídávky, 100 ml UM na večeři a pak v těch 22.hod taky 100 ml). Dnes ráno si dal také cca 100 ml UM. Je to normální průběh nebo ne? Jeli byste na pohotovost?
Ahoj! Pro pátou nemoc je typická vyrážka na obličeji ve tvaru motýlka. Navíc obvykle postihuje děti školního věku.
Má vyrážku jen na nožičkách nebo i jinde? A jiné příznaky nemá?
Je to sice hrozné, ale vydrž.. pokud ho doktorka v pátek viděla, tak vysoké horečky se u těchto viroz drží opravdu 3-4 dny
pokud dostal horečku ve čtvrtek večer, bohužel můžou trvat tak do neděle
nesnaž se ho nutit jíst, jen pít pít pít, bez jídla vydrží a tělíčko se bude moct soustředit jen na nemoc..
I když u 5. nemocí horečky tak vysoké nebývají a typickým příznakem jsou červené tváře. Takto vysoké horečky bývají u 6. nemoci, ale tam je průběh cca takový, že jsou nejdříve horečky 3-4 dny, pak najednou klesnou a teprve potom naskočí vyrážka.. držím moc palce, at se daří srážet a brzy se mu uleví
Malej měl 5.nemoc před 14 dny. Horečky taky vysoké 39. Jediné co mi jedl bylo UM presnidavku jsem do něj nedostala. Ale osypal se až když bylo po horečkách a to bylo 5.den.
Jinak, pokud má dítě horečku, tak je pro něj jídlo spíš přítěží. Důležité je, aby hodně pilo. Pokud o jídlo projeví zájem, dej něco lehčího, třeba přesnídávku. Do jídla ale nenuť.
@konice20 píše:
Malej měl 5.nemoc před 14 dny. Horečky taky vysoké 39. Jediné co mi jedl bylo UM presnidavku jsem do něj nedostala. Ale osypal se až když bylo po horečkách a to bylo 5.den.
tak tohle je ale 6.nemoc
naprosto ukázkový průběh dle popisu..
Děkuji, mě právě přijde, že se ještě od toho čtvrtka zhoršil, ještě vyšší teploty, ještě větší nechutenství a ještě horší spánek.
@Vermun a po opadnutí horeček a vyrážky je dítě ještě strašně dlouho podrážděné, protivné, ubrečené, lítostivé
přesně si to pamatuju u syna, měl ji kolem roka a podrážděnost ho držela minimálně dva, tři týdny poté
@Iffka ty jo, tak to mě asi mrskne. A jak dlouho je to infekční před a po vypuknutí nemoci? Mám ještě starší dítě, které je tedy aktuálně u babičky a pátou nemoc ještě neprodělala.
No říká se, že jakmile se osype, tak přestává být infekční.. malou bych minimálně po dobu horeček nechala v izolaci.
Pije ti něco jiného než mlíko? fakt ho nuť, klidně oslaď čajík, ale musí pít, takové horečky jsou pro tak malé dítě hodně vysilující.. se synem jsem byla v srpnu v nemocnici, měl 5 dní pořád přes 39 a musel, opravdu musel vypít litr a půl tekutin denně, jinak by mi ho prý napojili na kapačky.. jsou to hrozné nervy, sleduj, jestli dost čůrá
Mi to fakt přijde spíše na 6. nemoc (ale nejsem doktor! jen jsem to dost studovala na netu a po zkušených kamarádkách
), ta vyrážka na nožičkách může být třeba z horečky.. počkej přes víkend, samozřejmě kdyby se výrazně zhoršil nebo se mu nějak přitížilo, tak jed na pohotovst, ale pokud bude mít „jen“ horečky a bude dost pít, mělo by to pak opadnout.. pokud se osype - syn měl ale jen takovou sotva znatelnou krupičku - je to jasné