Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj holky, dcera ted nastoupila na gymnázium - prvni ročník. Byla už na základce už taková, že se hodně učila - chtěla mít samé jedničky. Nemá je vydřené, učení ji jde, ale chce být dobra. Má každý den do 16-17 hodin do odpoledne. Úkoly, projekty a učení. Navíc přechod do prváku je vždy těžký - vzpomínám sama na sebe. Stíhají vaši puberťáci chodit někam na brigádu? Treba od kolegyně dcera stíhá už od prváku brigádu a má navíc samé jedničky. Diky
Tak to záleží na dítěti, dojíždění, náročnosti školy a i té brigádě samotné.
Někdy to jde a někdy ne.
U nás ano i ne. 1× to nešlo, 2× ano.
Ale brigáda v místě bydliště - jezdí na ni na kole. Jeden ještě mimo ale to je sport, který baví.
Byla období kdy to šlo více, kdy vůbec a kdy něco mezi.
A taky jde o frekvenci. Na brigádu můžeš jít i 1× za týden ![]()
Ale pokud brigádu nejde byla bych úplně v klidu. ![]()
Nestíhali, protože kromě školy (jsou také na gymnáziu) mají oba své dlouholeté koníčky, které jim zabírají tolik volného času, že žádná pravidelná brigáda nepřipadá v úvahu.
V létě delší brigáda pravidelně. Přes rok maximálně něco nárazového najdou s kamarádkou. Nechceme, ať má během školního roku na SŠ pravidelně brigádu. Chtěla, rozmluvili jsme ji to zatím. Závodně tancuje. To zabere čas a energii. Ať se věnuje škole, tancování, ve volnu kamarádkám/kamarádům, přípravě na vysokou. Bude muset sama na přípravě hodně zabrat. To je důležitější. Příští rok ji čeká řidičák a jiné aktivity. Když si něco občas najde jako jednorázové brigády během školního roku. Tak ok. Léto má zajištěné. Ale nepotřebuje honit teď peníze během roku.
Během léta je na brigádu času dost.
Já chodila o víkendech (přes týden bych to nestíhala skrz dojíždění). Takže i dostupnost dělá svoje.
Já se třeba věnovala doučování, což mi v týdnu zabralo 2-3 hodiny. Později provádění na zámku - jeden den o víkendu. A brigádám jsem se pak více věnovala o letních prázdninách, práce v továrně u pásu, zase to průvodcování… záleží, co je to za práci, jak ji má daleko od domova a hlavně, kolik času týdně zabere. Osobně bych maximálně podporovala dítě při letních brigádách, ale pokud bychom nepočítali každou korunu, během školního roku, pokud se dost věnuje studiu a má taky nějaké koníčky, bych na tom netrvala.
Příští rok v létě pojede prvně na jazykový pobyt, nebrigádu. Bude 6-8 týdnů v Anglii u rodiny. Oni mají firmu. Bude jim trochu pomáhat. Nemůže tam jen sedět a houpat nohy. Pro nás ten pobyt má hodnotu v jazyku. Když ji tam něco ukáží ve volnu. Takže peníze mít nebude. O ty vůbec nejde.
Příspěvek upraven 02.11.25 v 18:10
Já jsem na gymplu každý den chodila ke koním, takže na brigádu jsem chodila jen v létě, to samé na vysoké škole…i tak jsem nestrádala a poté si našetřila na základ má hypošku…dcera má tolik zálib, že pokud ji to vydrží, tak ji maximálně podpoříme a na brigádu ji to povolíme jen v létě nebo o prázdninách nebo příležitostně a jinak ji ty peníze dám, ať si koupí, co potřebuje, co ji udělá radost…investice a spoření pro ně máme od narození…
V prváku jsem chodila jen nárazově víkendy přes agenturu doplňovat zboží/ za pult. Od 18 jsem chodila na kasu taky víkendy plus třeba když byly prázdniny. Z nas chodily i pres tydne do Mekace, ale taky to pak bylo vidět na známkách.
Ne, brigádu nestíhá a nenutím ji. Primárním úkolem dcery je škola. Občas mají školní projekty ty projektové dny pro veřejnost, víkendové kurzy nebo příměstské tábory. Takže má peníze za organizaci a lektorování těchto akcí.
@martula78 Dcera kdyz byla na gymnáziu měla k tomu 3× týdně trénink a o víkendu často soutěže. Brigádu dělala od druháku, ve školním roce příležitostně hostesku, o prázdninách pracovala víc.
Uff, jsme v Praze, do školy to má MHD asi 20 minut, ale jak jsem psala, hodne casu tráví učením, a pak odpočinkem. Ono je to přeci jen zahul byt ve škole každý den skoro 8 hodin. O prázdninách bych ji na brigádu klidně poslala. Myslim o letních. Ted hlavně chci, aby se věnovala učení.
Dcera je v kvintě, takže v prváku. Sportuje na vysoké úrovni. Trénink 5× týdně, plus chodí 1× týdně kreslit. Na systematickou brigádu nemá čas a ani bych to nechtěla. Nárazově chodí vypomáhat do klubu na závody. Za to má slušný penize.Plus by snad mohla začít trénovat malé děti.
Uff, jsme v Praze, do školy to má MHD asi 20 minut, ale jak jsem psala, hodne casu tráví učením, a pak odpočinkem. Ono je to přeci jen zahul byt ve škole každý den skoro 8 hodin. O prázdninách bych ji na brigádu klidně poslala. Myslim o letních. Ted hlavně chci, aby se věnovala učení.
@martula78 píše: Více
tak bych to také viděla, má toho teď docela dost, v létě ať klidně jde měsíc na brigádu a měsíc volno
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.