Patnáctiletá a brigáda, stíhájí to vaše děti?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
Anonymní
2.11.25 19:40

@martula78 Škola a dobrý prospěch je sice fajn, ale není to středobod světa.
Já vycházela ještě z osmé, takže jsem nastupovala na střední ve 14 ti, v prvaku jsem si našla brigádu, každý druhý víkend pátek odpoledne ( jezdila jsem ze školy) sobota celý den a neděle do tří.
Plus jeden měsíc o prázdninách.
Byla to malá restaurace, devadesátky, skvělí majitele, bylo tam víc studentů, perfektní parta.. chodila jsem celou střední, ve čtvrťaku před maturitou jsem zvolnila.
Nabízejí mi i práci po maturitě, ale chtěla jsem už něco jiného.
Známky jsem měla dobrý, nebylo to vydřené…
Za mě ta brigáda a praxe každého studenta posune dál do reálného světa..
Takže pokud by moje dítě přišlo s tím, že chce na brigádu, podpořím ho.

• Citovat
  • Upravit
65369
2.11.25 20:13

Syn je ve druháku a nemá brigádu.
Hraje v kapele, s klukama v lete celkem dost, takže zkoušky, koncerty.
Pak si ho vzali starší chlapi do kapely, takže občas hraje i s nimi.
Nějaký kačky mu to hodí, ale nic moc :mrgreen:
Přes léto si něco vydělá u táty v práci, ale to není pravidelně

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1778
2.11.25 20:17

Dcerka mojí kolegyně taky stíhá od prváku. Ale každé dítě je jiné. Některému to jde samo a má tu energii, takže klidně může víkendy trávit na brigádě. A některé jiné musí tomu učení dát mnohem víc času, protože na to nemá ty buňky. Nebo je třeba úzkostné, asociální a i ta škola jako taková ho totálně vysaje, takže už nemá žádnou energii na to ještě někde běhat po brigádách… Já bych holce asi nechala nějakou adaptační dobu, aspoň ty tři měsíce třeba. Pak ať zhodnotí, jestli brigádu zvládne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11169
2.11.25 20:46

Asi půjdu proti proudu, ale nevidím důvod, proč by dítě, které tráví většinu dne ve škole, posléze studiem doma, mělo mít ještě brigádu. Jako jo, nárazově, když se naskytne příležitost si přivydělat, :? ale rozhodně ne pravidelně. Samozřejmě, pokud bude dítě samo chtít, ano, ale ne na úkor školy.

Mě by se taky nechtělo večer po práci nebo o víkendech ještě chodit do další práce… Vím, že to tak někdo má, třeba když potřebuje víc peněz atd…

Na druhé straně, dneska jsou děcka na střední pomalu do 20 let, tak v tech vyšších ročnících, pokud je čas, škola v pohodě, student chce, ok, proč ne.

My jsme šli na střední v drtivé většině ve 14 a maturovali v 18. Brigádu jsem měla v létě o prázdninách. První pravidelnou celoročně az na VŠ.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4946
2.11.25 20:57

To strašně závisí na tom, jaké má další aktivity a v jakém rozsahu by ta brigáda měla být. :nevim: Dcera na tu brigádu chce nebo máš Ty pocit, že by měla? To je taky podstatné. Když bude sama fakt chtít, zvládne ledacos. Moje dcera je v maturitním ročníku, klasickou brigádu nemá, ale dvakrát týdně dvě hodiny učí děti výrazový tanec. Peněz to moc nenese, ale zkušenosti z toho mi přijdou fajn.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18648
2.11.25 21:49

Jinak za mě jsem pro, aby brigádu děcka měly. Ne kvůli penězům abych do nich nelila tolik, ale aby viděli co je to za úsilí něco vydělat, postoj k tomu co si za svoje vlastní peníze koupí. Taky je to naučí komunikaci s dospělým světem, zodpovědnost a jakákoliv praxe je pak plus. Pak je to samý YouTube, influ a OF, hlavně aby nemuseli někde dělat rukama.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
696
2.11.25 22:00

Za nás na gymnáziu (je to už 20 let) v 15 nikdo přes rok na brigádu nechodil. O prázdninách ano, to jo. Až později jedna brigadnicila v baru, ale jen víkendy :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2.11.25 22:00

A od kolegyně dcera chodí taky na gympl, nebo má nějakou méně náročnou školu? Ono tohle asi nejde úplně srovnávat. Já mám teda dceru zatím malinkou, ale když si vzpomenu na sebe v prváku (chodila jsem na obchodku), tak vím, že toho bylo ze začátku docela dost. Uplně nové předměty, jiný přístup učitelů. V tu dobu jsem chodila na brigády pouze o prázdninách. Až pak od třeťáku jsem dělala pravidelně noční v baru. Jelo se pátek + sobota a občas středy. Tehdy jsem ve čtvrťáku dala i tu jednu středu a další den škola do 4 a pak autoškola. :lol: To byla chuťovka. Za mě tomu klidně dejte čas, pokud to nijak nehoří…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
2.11.25 22:09

Tohle je v dítěti.
Mám 2 děti, obě na osmiletém gymplu. Obě děti jedničkáři a spoustu zájmů a koníčků. Starší na brigády chodilo od 15, po škole. Ještě dojíždělo do vedlejšího města na náročnější gympl, takže doma nejdřív v 15 hodin, někdy i později, hned s aktovkou běželo na brigádu do 18 asi 3× týdně, když nebyly kroužky. Pak i o víkendech, pokud nemělo své aktivity.
Druhé dítě gympl u nás ve městě, na brigády nechodilo, občas nějaké penízky z doučování spolužáků. Ale toto mladší zase víc pomáhalo doma. Žádné dítě jsme na brigádu nenutili, spíš jsme to nechali na nich.
I děti s náročným studiem mají brigády a děti s lehkým nemají. Tohle je spíše o dětech.
My už máme obě děti na VŠ, obě na celkem náročných školách a zase- to první má od prváku brigády, to druhé ne. Peníze dostávají stejné.

• Citovat
  • Upravit
289
3.11.25 04:29

Studovala jsem obchodku a dělala při tom skoro denně ve fast foodu. Stíhala jsem to, ale tu školu jsem přicijen dost upozadila. Po svém dítěti bych to rozhodně nechtěla, škola je důležitější než pár peněz navíc.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2497
3.11.25 06:04
@martula78 píše: Více

Proč chce na brigádu?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
3.11.25 06:11

@andiedvorakova tak ono jde i priority, některé děti k tomu ještě závodí ve sportu, trénují, učí se jazyk, případně ještě zpívají, hrají na nástroj…tak už tam asi těžko nacou ještě výdělek…za nás léto stačí…ještě se v životě napracují dost, vzhledem k tomu, že pravděpodobně budou studovat dlouho, tak nevím, co by jim dalo doplňování zboží do regálů :roll:

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
3.11.25 06:16

@johanka.1987 jsem stejný ročník a vidím to stejně, chodili jsme v létě, to ano nebo nárazové o víkendu, ale rodiče nás nenutili…já jsem byla každý den u koní nebo jsem sportovala jinak, kamarádky stejně, všechny měly hodně zálib…pokud by dítě vyloženě chtělo a něco slušného v okolí bylo, tak dovolím max občas o víkendu nebo něco, co je spojené s jejich tréninky…

• Citovat
  • Upravit
905
3.11.25 06:38

Dcera (15) měla první brigádu teď v létě a chodí tam i po prázdninách vždy o víkendu, soboty i neděle, není to celý den. V týdnu by to nestíhala kvůli škole, dojíždění a sportu, který dělá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
40
3.11.25 07:34

Chápu, že je fajn, když dítě sbírá zkušenosti, ale taky jsou to poslední roky, kdy se může s čistým svědomím věnovat něčemu co nevydělává. Třeba to kreslení, tanec, sport, zpěv. Pokud vyloženě rodina nepotřebuje další příjem, moc bych na ty brigády netlačila. Spíš naopak. Makat pak bude celý život.
Taky bych nedovolila každou brigádu. Třeba ty noční v baru 8o
Ale pojmout to jako stáž v oboru, který je zajímá, klidně i zadarmo, to může mít ještě větší prospěch do budoucna

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Mateřské školy na eMiminu

Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?

Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.

Pracovní listy k vytisknutí na eMiminu

PDF ke stažení a tisku zdarma.

Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.

Poradna dětského psychologa

Ikona - Václav Mertin

PhDr. Václav Mertin