Patnáctiletá a brigáda, stíhájí to vaše děti?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
24851
4.11.25 14:57
@Keyllah píše: Více

Její rodiče kontrolu mít klidně mohou, kdyby se o to zajímali..což nevíme, zda se děje…
Chápu, že jde o velmi neobvyklý model, ale holku to stimuluje a nikdo ji nenutí, takže proč ne…
Věci mohou fungovat i tak, jak nejsme zvyklí…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11176
4.11.25 18:50
@Snopy123 píše: Více

Když chce, ok. Ale určitě ne na úkor školy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3196
4.11.25 19:41

@Fazulina Tak nikdo asi nepředpokládá, že středoškolák v prváku bude mít brigády na úkor školy s podporou rodičů.
To bych čekala možná tak od nějaké sociálně slabé rodiny i duchem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11176
4.11.25 19:51

Já vím, ale nějak jsem získala dojem z této diskuse, že kdo děti nevede od 15 k práci na brigádě, ideálně pravidelně, tak z nich udělá neschopné diletanty… Přece to oblečení a jiný „nadstandard“ něco stojí…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3196
4.11.25 19:57

@Lucy75 Přemýšlela jsem o tom ještě. A za mě mi to připadá jako “ Nevím jak Ti narvat xy tisíc měsíčně, tak něco vymyslím, abych Ti je mohla poslat. “
Protože tohle jsou témata, která můžeš normálně probrat v neděli s dítětem odpoledne po obědě - můžete spolu diskutovat, hledat zdroje. A mě by to i bavilo třeba víc - ta komunikace, ten pohled. Baví mě diskutovat s našimi puberťáky. Než to dělat systémem “ Vypracuj, vyhodnotím, oboduji. “
Ale je to můj názor.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24851
4.11.25 20:14

@Snopy123 mě taky a taky to tak dělám… zde jde o to, že toho údajně vlastní rodiče nejsou intelektuálně schopni, čemuž věřím, protože takových lidí znám kvanta a fakt nikdo z nich intelektuální řeči se svými dětmi nevede, natož aby se jich ptal na názor na vztahy Číny s Tchaj-wanem apod..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3196
4.11.25 20:56

@Lucy75 Tak ta komunikace může být i se širší rodinou. Pro mě je zvláštní za to dítěti platit. Pokud rodina je finančně slabší a studium dítěte je pro ni náročné a já bych chtěla, abych ho mohla nějak podpořit, tak to takhle zaobalit. Pak to chápu.
Ja bych asi normálně i jako příbuzný chtěla, aby ten zájem a sdílení bylo na základě zájmu a vztahu ne vypracování otázek.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
5.11.25 08:16

Syn chodí do prvního ročníku na průmyslovku. Do školy denně dojíždí, jedna cesta cca 50 minut. Vyučování končí pozdě odpoledne, plus škola je velmi náročná na přípravu. Takže přes týden brigádu rozhodně nestíhá. V létě byl na brigádě déle jak měsíc, plus chodí nárazově cca jednou za měsíc na brigádu v sobotu. Brigády pubošů vnímám jako dobré, ale musí k tomu být podmínky, které nebudou na úkor školy. Škola je pro mě důležitější.

• Citovat
  • Upravit
3196
5.11.25 09:32

@Fazulina Mně brigáda přijde fajn s ohledem na to konkrétní dítě. A i pravidelná brigáda může být 4 hodiny 1× za měsíc.
A nemusí to být vybalování jogurtů v Penny.
Já měla možnost pomáhat otci v zaměstnání (nevyužila jsem).
Kamarádka už někdy po 89 pomáhala doma mamince s účetnictvím, co si nosila domů z práce. Asi zase není nutné si brigádu představovat vstáváním v 5.00 každý den.
My jsme v zaměstnání měli středoškoláky kteří chodili 1 směnu týdně (Většinou v pátek na odpolední protože jim to tak vyhovovalo).
Syn chodí pomáhat manželovi, vydělá si pěkné peníze i na „to oblečení co něco stojí“ a stačí mu jít 2 dny v měsíci, kterou si komunikují s manželem - on je nenutí, je to jejich iniciativa + Mají svojí brigádu, do které jim nezasahuji vůbec, pokud školní část je v pořádku - taková je dohoda.

My spíš máme jinak nastavený systém. Naše děti nemají čistě kapesné.
Dostávají balík peněz z kterého si hradí vše - oblečení, obědy, svačiny (pokud si je neberou doma - to je jejich volba-), jízdné (lítačky), kino, slečny, dárky, věci do školy a základní věci na sport a oblečení a tedy nějakou položku pro sebe. 2× za rok vedeme diskuzi jestli jim ta částka stačí, případně vedeme debatu kolik si představují oni a kolik my - vždy se snažíme najít kompromis.
Samozřejmě pokud něco chtějí nad rámec je to o komunikaci kterou vedou s námi, nejsem oslíček na zavolání.
Od nás mají tarify vč. dat, nějaké platformy jim platí manžel, některé si platí sami - to je jejich volba, platíme soustředění, klubové poplatky a velké školní akce.
Samozřejmě platíme nějaké ty pojistky a tak.

Dál je to na nich. Třeba lítačku si mohou zaplatit na rok, pak ušetří proti měsíční platbě.
Jednomu synovi te nevyšlo, utratil si ty peníze, tak musel s námi vést diskuzi a manžel mu ty finance půjčil - on je tedy splácí měsíčně. Je to jeho položka na kterou měl mít ušetřeno - aby ve výsledku ušetřil. Takhle dostal možnost se poučit. Příští rok už mu půjčíme případně hůř, nebo mu nepůjčíme a neušetří nic.
Nějaká finanční gramotnost už od ZŠ. Učí se plánovat, umět vyjít s přidělenými financemi, spořit.
Já třeba ani nevím kolik je stojí mikina. Mně je to celkem jedno. Pokud se mě zeptá na názor na danou mikinu dostane ho. Ale nic nezakazuji, neschvaluji. To je jejich zodpovědnost a rozhodnutí.
Mluvím tedy o střední škole. Na ZŠ těch položek měli i méně položek na starost Přidávali jsme tam postupně jak rostli.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1618
5.11.25 12:50

Ty peníze jsou druhá část vzdělávání.
Jsou to ty znalosti, které většině lidí naprosto chybí, a to pracovat s penězi jako zdrojem pro investice. Většina jejích vrstevníků peníze točí tzn. našetří peníze z brigády a koupí si věc kterou chtějí. Tím vlastně jedou jen v dětském měřítku styl „od výplaty k výplatě“. Je to hodně špatný vzor. Bohužel nejen v naší rodině strašně zakořeněný. Tzn. že se učí šetřit, místo toho aby se učili investovat.

My jedeme v režimu kdy naprostou většinu toho co ode mně získá jde do investic a bud se pracuje s výnosy nebo dále reinvestuje.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Mateřské školy na eMiminu

Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?

Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.

Pracovní listy k vytisknutí na eMiminu

PDF ke stažení a tisku zdarma.

Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.

Poradna dětského psychologa

Ikona - Václav Mertin

PhDr. Václav Mertin