Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@hospodki píše: Více
Ja som pocas strednej tiez brigadovala, ale cez velke, letne prazdniny.
Aktualne mame v rodine situaciu, ked jedno z deti pride do veku, kedy sa da chodit na brigady.
Aj v praci vidim, ze sefovia, kolektivy a tak… nie je to nijako ruzove. Sef je pod tlakom, ma v pazi nejake dobre a kvalitne pracovne vztahy. Zaucanie zamestnancov, pomoc v ich raste… to je utopia. Brigadnik niekam pride a je ignorovany… Tak to vnimam ja z vonku.
V 15 má děcko kromě základu doma jedinou hlavní povinnost a práci - a to je jeho studium! makat na tom, dělat i nadstandard… až se ve škole aklimatizuje a jde to vše ladně, dejme tomu třeťák a výš, může i v týdnu, když chce, ale jinak pro puboše do 18 vidím prostor na brigádu spíše jen o letních prázdninách, kdy není škola, tam klidně i měsíc, proč ne..
Jinak nevidím důvod, proč od 15 otročit ve skladě nebo u pásu, kromě povinnosti docházky tam nic moc dobrého nepochytí…
@Lucy75 píše: Více
To je presne ta otazka, ktoru si kladiem - co dobre pochyti dieta na brigade.
Ale to, ze dieta ide na brigadu kladie zase ovela vyssie naroky na rodicov - hovorit s nim o tom, co tam zaziva, co si o tom mysli, ako sa mu to paci, ci suhlasi s tym, co a ako robi, co si mysli o kolegoch, sefovi…
Mozno to, ze dieta bude mat moznost prebrat a poriesit s blizkou osobou, ktorej doveruje vsetko, co v pracovnom zazije, je skutocny benefit brigady pre decko.
@Mkmkz Tak to je hodne individualni. Ja mam taky holcinu k ruce. Mam nastavene tydenni statusy, volame si nekolikrat za tyden, ted jsem ji davala rocni hodnoceni a nejaka doporuceni. Vysvetluju ji procesy resp jako diteti proc a ne jen ‚udelej to‘. Sama rikala, ze spoluzaci maji strasne zkusenosti z brigad. Ale zase my jsme korporat a ja ji neberu jako tupou brigadnici.
@Mkmkz taky vidis co a jak v beznem procesu probiha. Pro me treba i motivace dostudovat, parametry prace a nespokojit se s kazdym nymandem jako sefem. Vedela jsem co presne nechci, jak byli tenkrat ti lidi ve skladu jednodussi a jejich temata k hovoru… no ehm
@Mkmkz píše: Více
Shrnu to nějak, třeba za říjen, za který jsme ještě neměli vyhodnocení, a vyhodím body, podle kterých by šla poznat.
1 ) Škola
Vypracování pojednání o tom zda baví mě stále škola? +které předměty mě baví a proč? které nebaví a proč?
(vysvětlení: je na střední, chceme zjistit zda ji obor naplňuje. Absolutně nehodnotíme známky - klidně rozepíšu proč, ale tady to není podstatné)
2 ) Knihy
Jaké knihy jsi přečetla?
Co ses z každé knihy naučila?
Kterou z přečtených knih bys mi doporučila a proč?
(Celkově vedeme k tomu aby četla. Cca napůl krásná literatura a odborná. Je jedno jestli odborné znalosti nebo třeba kuchařku. Klíčová je touha nasávat informace, zpracovat je a umět se o ně podělit a uvést je v praxi).
3 ) Téma - Čína vs Taiwan. Má Čína na Taiwan právo?
(v tématech se dotýkáme jak těžkých témat, tak podporujeme kritické myšlení. Často řešíme i třeba různé dezinformace. Cílem je aby si našla fakta, nejlépe z více zdrojů a udělala si názor a v diskuzi jej bud dokázala obhájit nebo uznala že se nepřipravila dostatečně. Často jsou diskuze i hodně zábavné - pro obě strany, třeba když jsme řešili zda je země kulatá a já ji dával běžné argumenty plochozemců a snažil jsem se ji odvést od faktů)
4 ) Projekt - Volby. Vyber si 8 stran (4 velké, a 2 malé, a 2 pro tebe dosud neznámé) a zpracuj, jak by se tvého života dotklo kdyby dáná strana získala ve volbách 100% hlasů a kompletně by realizovala vše co má ve svém programu.
(Projekt je něco komplexního, zpravidla výstup pak používáme v budoucnu, počítám že k těmhle volbám se budeme vracet při těch dalších)
5 ) Peníze
(Příjmy a výdaje, kategorizuje své výdaje, přemýšlí o příjmech, jednoduchá tabulka, ale praktické počty - třeba úroků v bance, náklady na její oblíbené služby, nákupy a tak…, )
Další body už souvisí přímo s ní, a to zveřejnovat nebudu.
Celkově těch bodů je 6-10, někdy jsou na měsíc, někdy na 2, podle rozsahu. Vždy poslední týden v měsíci dostane zadání na měsíc následující. A po skončení k poslednímu dni v měsíci dodá své výsledky a cca v půlce měsíce máme nad tím cca 2 hodky pokec a vyhodnocení)
@HornyHippo jsem u vytržení
tohle si nedovedu představit, přemýšlím, jestli poznám nějakého mladého člověka, který by byl ochotný se toho účastnit.
Já jsem byla bezproblémový puberťák, ale kdyby tohle ode mne chtěl, tak se vybodnu na ty prachy i nějaké hodnocení, a přejdu do opozice. Byla jsem puberťák v době, kdy kapesné ještě nebylo běžné. Každé léto jsem měla brigádu a peníze jsem utratila jak jsem chtěla. Jsem vděčna rodičům, že mě nechali žít a jenom z povzdálí sledovali, že jsem v pořádku.
@HornyHippo píše: Více
A jinak je z vás doma vše v pořádku??
Tohle je někdo ve věku 15+ ochoten dělat??
uf.. no teoreticky to zní parádně, ale moje holky by to braly jako teror, bavíme se o složitých tématech i politice, ale tak nějak průběžně a jak vyplyne ze situce
u vás mi to připadá jak kdyby byla tvůj student a ne vlastní dítě…
@evi3 souhlasím, mám dítě studijně samostatné a odpovědné, od kvarty jdoucí za svým vysněným oborem, a já už roky omílám, že musí taky odpočívat. Ale kdybych po něm chtěla něco podobného jako @HornyHippo, tak je spolehlivě odradím a znechutím. Já sama bych se sekla a nespolupracovala za žádnou odměnu ![]()
Jinak taky netuším, co přesně dá brigáda ve fast foodu apod za potřebné životní zkušenosti, krom toho, že tudy cesta nevede. Dítko brigádu nemělo, nemělo čas a já bych z brigády, nijak dítě nerozvíjející, nadšená nebyla. Odpovědnosti a systematičnosti se mimo školu učilo například i během roční stáže v rámci Otevřené vědy a dobrovolném doučování přes METU. Teď už tedy brigádu má, ale velmi pohodlnou, většinu času má při ní čas se v klidu učit
a je to podmínka pro budoucí získání odbornější práce pro univerzitu.
@evi3 píše: Více
To je tím, že se na to díváš z pohledu kdy nic podobného neznáš. Tohle není počáteční level/stav, je to něco co nám vykrystalizovalo po několika letech zkoušení.
Holka byla od dětství extrémně zvídavá, chtěla vědět jak svět funguje, ale její rodiče to nezajímá a mají svůj přístup k životu a svým nezájmem ji dusili.
A není to tak že by to pro ni byla povinnost. Nemusí dělat vůbec nic, ale chce, má ambice chce pak studovat v zahraničí na prestižní univerzitě (v asii).
@Lucy75 píše: Více
Je to moje neteř, u rodičů má mateřskou lásku, ale inteligenční a kariérní prázdno.
My ji ukazujeme jiný, snad pozitivní vzor jak se žít život. Ale že to prostě není zadarmo.
Aha, takže ona je v podstatě takový tvůj projekt.
To mnohé vysvětluje, ostatním příbuzným a známým projde mnoho věcí, které se rodičům neprominou ![]()
Stejně si to nedovedu představit, kariérní prázdno bych za tragédii nepovažovala. Na světě je spousta činností, které nejsou výdělečné, ale jsou potřeba a dělají svět lepším a hezčím.
@Kasandra159 takový typ brigády umožní dítku nahlédnout do jiné sociální bubliny.
V mém prvním zaměstnání po VŠ, jsem chvilku pracovala jako mistr na výrobní lince v lihovaru … jako zkušenost k nezaplacení ![]()
aha, takže taková chtěná inteligentní zábava se strejdou pro extrémně zvídavou a zřejmě i ctižádostivou holku, tak to má pak opravdu velké štěstí, že tě má ![]()
protože na takový vojenský styl má málokdo výdrž a trpělivost a u svých dětí si to neumím představit, ačkoliv jsou také velmi inteligentní…
tak super, ať holce vyjdou její plány a sny
![]()
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.