Pečení dortu začátečník

Anonymní
7.11.19 05:50

Pečení dortu začátečník

Moc prosím o radu. Ráda bych upekla příteli dort, ale po pravdě jsem dort nikdy nedělala, tak nemám zkušenosti. Potřebuji ho na sobotu. Říkala jsem si, ze dnes (ctvrtek) bych upekla korpus, zitra naplnila krémem, dala chvíli zatuhnout a pak zkusila protáhnout fondanem. Ale začínám váhat… Jestli dělat korpus dnes.. Aby to neztvrdlo, aby byl dort v sobotu dobrý…
Pokud bych mohla požádat o nějaký osvědčený, dobrý a ne složitý recept, bylo by to super. Krém jsem původně chtěla nějaký z mascarpone, ale na tom prý nedrží ta potahovka, tak nejspíš udělám maslovy nastavený pudinkem. Nebo pokud máte nějaký dobrý krém…
Moc děkuji za rady.

  • Citovat
  • Nahlásit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
236
7.11.19 06:12

Když dělám dort na sobotu tak korpus už peču ve čtvrtek. Ještě teplý ho zabalím do potravinové fólie. V pátek ho rozbalím a naplním krémem. Plním většinou krémem z mascarpone a šlehačky. Aby byl dort vláčnějsi tak rozříznutý ho ještě namažu pod krém marmeládou. Pod fondán dávám bílkovomáslový krém. Na 250 g másla 3 bílky a 270g cukru. Cukr a bílky nad párou zahřeju, a pak šlehám do tuha. Po ztuhnutí zašlehám postupně do másla.
Korpus 6 vajec, 6 lžic oleje, 250 h cukru, 240 g hl. mouky. Vyšlehám bílky s cukrem pak přidám žloutky a olej a potom pomalu zamíchám mouku.
Na ten krém s mascarpone ještě buď dávám čerstvé maliny a nebo si udělám rozvar z mražených. Dortu to dodá takový šmrnc ;)

  • Citovat
  • Zmínit
  • Nahlásit
13353
7.11.19 06:22

Korpus vzdy den predem. Delam uplne jednoduchy z 8 vajec, 160 g polohrube mouky, prdopec, 160 g cukru moucka, lzice vlazne vody. Vysleham bilky, pak to snehu opatrne vmicham zloutky a vse ostatni. V predehrate troube pecu na 180 stupnu asi 50 minut (kazda trouba trosku jinak). Upeceny korpus poznas podle toho, ze jsou kraje odlepene od formy, a kdyz do neho pichnes spejli, vytahnes ji suchou (nesmi lepit). Po vytazeni z trouby korpus jemne pruzi (lehce zkusis rukou). Nechavam ho volne do druheho dne, nicim nebalim. Druhy den plnim.
Zatim vzdy OK :mavam:

  • Citovat
  • Zmínit
  • Nahlásit
3271
7.11.19 06:41

Korpus delam podle kucharky pro dceru. Na netu ho ma pod naked cake. Tam mas i postup, jak pro mimina. ;)

  • Citovat
  • Zmínit
  • Nahlásit
3594
7.11.19 07:32

Já dělávám nejraději taky z klasického piškotu a promazávám krémem z mascarpone, protože mi nejvíc chutná. Ale nepoužívám marcipán ani potahovky, ty mi naopak nechutnají vůbec a taky mám pocit, že když to člověk dobře neumí, tak se to snadno zmatlá a nevypadá to hezky. Navrch většinou dám meruňkovou marmeládu a vyskládám různé ovoce, když je sezóna, tak třeba jahody, a pak zaliju želatinou. Boky buď taky opatlám tím krémem, nebo poliju čokoládou (předtím, než dám nahoru to ovoce). Takže je dort dobrý, vypadá taky přiměřeně hezky a skoro se na něm nedá nic zkazit. :lol:

  • Citovat
  • Zmínit
  • Nahlásit
10269
7.11.19 07:39

Já dělám dort den předem, korpus z piškotového těsta: 3 vejce- zvlášť vyšlehat bílky, hrnek mléka, 3/4 hrnku oleje, 200 g cukru, 300 g hl. mouky, kypřící prášek a van. cukr, peču na 180 st., vyjde mi rozkrojit na 3 pláty, každý plát potírám marmeládou a pak krémem: 2 pudinky a 750 ml mléka uvařím a po vychlazení vyšlehám s 1,5 máslem, do krému dávám i oříšku, popř. kokos a kladu ovoce. pod marcipán dávám taky tento krém, pokud chci jinak ochucený krém dám puding dle chuti, popřípadě čoko tyčinku- kofilu, atd.

  • Citovat
  • Zmínit
  • Nahlásit
Anonymní
7.11.19 08:34
@kotaska91 píše:
Já dělám dort den předem, korpus z piškotového těsta: 3 vejce- zvlášť vyšlehat bílky, hrnek mléka, 3/4 hrnku oleje, 200 g cukru, 300 g hl. mouky, kypřící prášek a van. cukr, peču na 180 st., vyjde mi rozkrojit na 3 pláty, každý plát potírám marmeládou a pak krémem: 2 pudinky a 750 ml mléka uvařím a po vychlazení vyšlehám s 1,5 máslem, do krému dávám i oříšku, popř. kokos a kladu ovoce. pod marcipán dávám taky tento krém, pokud chci jinak ochucený krém dám puding dle chuti, popřípadě čoko tyčinku- kofilu, atd. [/citace
Takže jeden den korpus, druhý den teprve promazáváte?
  • Citovat
  • Nahlásit
10269
7.11.19 08:58
@Anonymní píše:
@kotaska91 píše:
Já dělám dort den předem, korpus z piškotového těsta: 3 vejce- zvlášť vyšlehat bílky, hrnek mléka, 3/4 hrnku oleje, 200 g cukru, 300 g hl. mouky, kypřící prášek a van. cukr, peču na 180 st., vyjde mi rozkrojit na 3 pláty, každý plát potírám marmeládou a pak krémem: 2 pudinky a 750 ml mléka uvařím a po vychlazení vyšlehám s 1,5 máslem, do krému dávám i oříšku, popř. kokos a kladu ovoce. pod marcipán dávám taky tento krém, pokud chci jinak ochucený krém dám puding dle chuti, popřípadě čoko tyčinku- kofilu, atd. [/citace
Takže jeden den korpus, druhý den teprve promazáváte?

promazávám hned, aby to do druhého dne ztuhlo

  • Citovat
  • Zmínit
  • Nahlásit
Anonymní
7.11.19 12:55
@kotaska91 píše:
promazávám hned, aby to do druhého dne ztuhlo

A prosim… Cukr do krému nedáváte?

  • Citovat
  • Nahlásit
10269
7.11.19 13:32
@Anonymní píše:
A prosim… Cukr do krému nedáváte?

podle toho jak moc osladíš pudink, je to na tvé chuti, pokud tam i třeba přidáš nějakou sladkou tyčinku, tak je to zase sladší

  • Citovat
  • Zmínit
  • Nahlásit
6483
7.11.19 21:50

https://www.devceuplotny.cz/…okonaly-dort doporucuji tento, jiný korpus už nedělám. Až ho rozriznes tak ho pokap rumem, je pak pěkně vlacny. Delavam ho taky den předem. Pokud chceš potahovat fondanem, tak musíš dát na povrch maslovy krém, jinak fondan poteče.

  • Citovat
  • Zmínit
  • Nahlásit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další podobná témata podle názvu

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Mohlo by vás zajímat