Pečení dortu začátečník
- Fotoalbum (0)
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
Reakce:
Když dělám dort na sobotu tak korpus už peču ve čtvrtek. Ještě teplý
ho zabalím do potravinové fólie. V pátek ho rozbalím a naplním krémem.
Plním většinou krémem z mascarpone a šlehačky. Aby byl dort vláčnějsi
tak rozříznutý ho ještě namažu pod krém marmeládou. Pod fondán dávám
bílkovomáslový krém. Na 250 g másla 3 bílky a 270g cukru. Cukr a bílky
nad párou zahřeju, a pak šlehám do tuha. Po ztuhnutí zašlehám postupně
do másla.
Korpus 6 vajec, 6 lžic oleje, 250 h cukru, 240 g hl. mouky. Vyšlehám
bílky s cukrem pak přidám žloutky a olej a potom pomalu zamíchám
mouku.
Na ten krém s mascarpone ještě buď dávám čerstvé maliny a nebo si
udělám rozvar z mražených. Dortu to dodá takový šmrnc
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
- Nahlásit
Korpus vzdy den predem. Delam uplne jednoduchy z 8 vajec, 160 g polohrube
mouky, prdopec, 160 g cukru moucka, lzice vlazne vody. Vysleham bilky, pak to
snehu opatrne vmicham zloutky a vse ostatni. V predehrate troube pecu na
180 stupnu asi 50 minut (kazda trouba trosku jinak). Upeceny korpus poznas
podle toho, ze jsou kraje odlepene od formy, a kdyz do neho pichnes spejli,
vytahnes ji suchou (nesmi lepit). Po vytazeni z trouby korpus jemne pruzi
(lehce zkusis rukou). Nechavam ho volne do druheho dne, nicim nebalim. Druhy den
plnim.
Zatim vzdy OK
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
- Nahlásit
Korpus delam podle kucharky pro dceru. Na netu ho ma pod naked cake. Tam mas
i postup, jak pro mimina.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
- Nahlásit
Já dělávám nejraději taky z klasického piškotu a promazávám krémem
z mascarpone, protože mi nejvíc chutná. Ale nepoužívám marcipán ani
potahovky, ty mi naopak nechutnají vůbec a taky mám pocit, že když to
člověk dobře neumí, tak se to snadno zmatlá a nevypadá to hezky. Navrch
většinou dám meruňkovou marmeládu a vyskládám různé ovoce, když je
sezóna, tak třeba jahody, a pak zaliju želatinou. Boky buď taky opatlám
tím krémem, nebo poliju čokoládou (předtím, než dám nahoru to ovoce).
Takže je dort dobrý, vypadá taky přiměřeně hezky a skoro se na něm nedá
nic zkazit.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
- Nahlásit
Já dělám dort den předem, korpus z piškotového těsta: 3 vejce- zvlášť vyšlehat bílky, hrnek mléka, 3/4 hrnku oleje, 200 g cukru, 300 g hl. mouky, kypřící prášek a van. cukr, peču na 180 st., vyjde mi rozkrojit na 3 pláty, každý plát potírám marmeládou a pak krémem: 2 pudinky a 750 ml mléka uvařím a po vychlazení vyšlehám s 1,5 máslem, do krému dávám i oříšku, popř. kokos a kladu ovoce. pod marcipán dávám taky tento krém, pokud chci jinak ochucený krém dám puding dle chuti, popřípadě čoko tyčinku- kofilu, atd.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
- Nahlásit
@kotaska91 píše:
Já dělám dort den předem, korpus z piškotového těsta: 3 vejce- zvlášť vyšlehat bílky, hrnek mléka, 3/4 hrnku oleje, 200 g cukru, 300 g hl. mouky, kypřící prášek a van. cukr, peču na 180 st., vyjde mi rozkrojit na 3 pláty, každý plát potírám marmeládou a pak krémem: 2 pudinky a 750 ml mléka uvařím a po vychlazení vyšlehám s 1,5 máslem, do krému dávám i oříšku, popř. kokos a kladu ovoce. pod marcipán dávám taky tento krém, pokud chci jinak ochucený krém dám puding dle chuti, popřípadě čoko tyčinku- kofilu, atd. [/citace
Takže jeden den korpus, druhý den teprve promazáváte?
- načítám...
- Citovat
- Nahlásit
@Anonymní píše:@kotaska91 píše:
Já dělám dort den předem, korpus z piškotového těsta: 3 vejce- zvlášť vyšlehat bílky, hrnek mléka, 3/4 hrnku oleje, 200 g cukru, 300 g hl. mouky, kypřící prášek a van. cukr, peču na 180 st., vyjde mi rozkrojit na 3 pláty, každý plát potírám marmeládou a pak krémem: 2 pudinky a 750 ml mléka uvařím a po vychlazení vyšlehám s 1,5 máslem, do krému dávám i oříšku, popř. kokos a kladu ovoce. pod marcipán dávám taky tento krém, pokud chci jinak ochucený krém dám puding dle chuti, popřípadě čoko tyčinku- kofilu, atd. [/citace
Takže jeden den korpus, druhý den teprve promazáváte?promazávám hned, aby to do druhého dne ztuhlo
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
- Nahlásit
@kotaska91 píše:
promazávám hned, aby to do druhého dne ztuhlo
A prosim… Cukr do krému nedáváte?
- načítám...
- Citovat
- Nahlásit
@Anonymní píše:
A prosim… Cukr do krému nedáváte?
podle toho jak moc osladíš pudink, je to na tvé chuti, pokud tam i třeba přidáš nějakou sladkou tyčinku, tak je to zase sladší
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
- Nahlásit
https://www.devceuplotny.cz/…okonaly-dort doporucuji tento, jiný korpus už nedělám. Až ho rozriznes tak ho pokap rumem, je pak pěkně vlacny. Delavam ho taky den předem. Pokud chceš potahovat fondanem, tak musíš dát na povrch maslovy krém, jinak fondan poteče.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
- Nahlásit
Další podobná témata podle názvu
- Náhrada kefíru za kyšku? Pečení
- Co místo mamelády na dort?
- Látkové pleny - začátečník 2020
- Bydlenkování, vaření, pečení, uklízení
- Lehčí krém na dorty,cupcakes a spol.
- Kuchařka pro holku 10 let - pečení
- Pečení na zakázku
- Obmaz na dort
Moc prosím o radu. Ráda bych upekla příteli dort, ale po pravdě jsem dort nikdy nedělala, tak nemám zkušenosti. Potřebuji ho na sobotu. Říkala jsem si, ze dnes (ctvrtek) bych upekla korpus, zitra naplnila krémem, dala chvíli zatuhnout a pak zkusila protáhnout fondanem. Ale začínám váhat… Jestli dělat korpus dnes.. Aby to neztvrdlo, aby byl dort v sobotu dobrý…
Pokud bych mohla požádat o nějaký osvědčený, dobrý a ne složitý recept, bylo by to super. Krém jsem původně chtěla nějaký z mascarpone, ale na tom prý nedrží ta potahovka, tak nejspíš udělám maslovy nastavený pudinkem. Nebo pokud máte nějaký dobrý krém…
Moc děkuji za rady.