Kamarádky dcera, přítele matka - pravopis

Anonymní
6.11.19 19:50

Kamarádky dcera, přítele matka

Přispěvatelky, prosím, neprzněte zbytečně český jazyk. V češtině říkáme „dcera kamarádky“, „matka přítele“… I takovými diskuzemi ovlivňujeme, jak nastupující generace budou jednou zacházet se svým mateřským jazykem. Éra „manžů“ atd. je snad za námi, tak bychom se mohly snažit jít (ano, trochu proti proudu) příkladem potenciálním mladým čtenářkám a čtenářům v tom, že i v neformálních diskuzích je možné užívat běžný jazyk, a že základní znalost gramatiky není zbytečnost, ale investice do vlastní budoucnosti, pokud nám záleží na tom, jaký obraz o sobě ve společnosti vytváříme. Jasně, někdy je odlehčení, humor na místě, ale některé jevy se šíří jako vir…

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
6.11.19 19:53

A proč anonymně? Taky nemám ráda některé věci ve veřejném projevu např. čtyrycet, policisti, Chorvati atp. a jsem z oblasti, kde máme tatínkovo sestru :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
lolink
6.11.19 19:53

:mrgreen: tvoje starosti bych chtela mit. Opravdu.

• Citovat
  • Upravit
37131
6.11.19 19:56

Myslím, že tady v diskuzích jsou horší věci l, než „přítele matka“ :mrgreen: část uživatelů tady snad ani o nějaké gramatice nebo pravopisu nemá nejmenší zdání :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2084
6.11.19 20:08

Přítelovo mamku bych až tak neřešila, ale někerý neuměj ani vijmenovaní slovy a to mne přinde horšejší 8o

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
316
6.11.19 20:12

@sinapis.alba asi tak… :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1702
6.11.19 20:14

To je celkem jedno - dcera kamarádky a kamarádky dcera je obojí stylisticky stejnou měrou nesprávně (ale není to gramaticky špatně, navíc je to hovorově OK i srozumitelné)… Když už, tak kamarádčina dcera, přítelova matka… Viz super scénka z filmu Nejistá sezóna a „vítězství Pyrrhy“.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
140233
6.11.19 20:22
@sinapis.alba píše:
Přítelovo mamku bych až tak neřešila, ale někerý neuměj ani vijmenovaní slovy a to mne přinde horšejší 8o

a toto je prosím co?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
316
6.11.19 20:28
@mojmira píše:
a toto je prosím co?

Toto je docela zdařilá parafráze na některé pisatelky :potlesk:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2084
6.11.19 20:29
@mojmira píše:
a toto je prosím co?

nemístné žertování :( já už to neudělám :oops:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
lolink
6.11.19 20:30
@mojmira píše:
a toto je prosím co?
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: tvl umru
  • Citovat
  • Upravit
140233
6.11.19 20:41
@sinapis.alba píše:
nemístné žertování :( já už to neudělám :oops:

tak pardon, dala bych to do úvozovek ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2084
6.11.19 20:47
@mojmira píše:
tak pardon, dala bych to do úvozovek ;)
úvozovky jsou složité :andel: mám v klávesnici kafe (i s lógrem) a některé čudliky nefungujou :mrgreen: doopravdicky vijmenovaná slova umím! by být hbyz byš hlebýžď pýřit se čepýřit se…
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
PaníKadrnožková
6.11.19 23:08
@listento píše:
To je celkem jedno - dcera kamarádky a kamarádky dcera je obojí stylisticky stejnou měrou nesprávně (ale není to gramaticky špatně, navíc je to hovorově OK i srozumitelné)… Když už, tak kamarádčina dcera, přítelova matka… Viz super scénka z filmu Nejistá sezóna a „vítězství Pyrrhy“.

Presne jsem si na to vzpomnela: „az jednou pujdu pres Most Karla do Divadla naroda na (to si nepamatuju), tak uvidim, ze jste vyhrali. Ale bude to vitezstvi Pyrrhy, drive Pyrrhovo vitezstvi“ :mavam:

Jinak -presto, ze se gramaticky snazim (pardon za chybejici diakritiku)-me pobavila predstava zakladatelky, ze tady na emiminu tvorime odkaz budoucim generacim ctenarek :lol: ale tak to se budu snazit vyhreznout jeste vice intelektualnich perel :mavam:

• Citovat
  • Upravit
53
7.11.19 18:13

Naprosto souhlasím. Mě zase úplně vytáčí psaní příslovce až na konci věty… Jakoby anglicky slovosled, nebo nevím odkud se to vzalo, ale je to taky děs.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová