Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Housátko
Pribalaky se casem upravuji podle novych poznatku z praxe.
Hexa se ockuje od 9ti tydnu, prvni davka chrani nejmensi, ale pusobi kratce, proto jsou nutna preockovani. pozdeji nedochazi k interferenci s materskymi protilatkami, takze se muze jedna zakladni vynechat. Ale zase nemas miminko chranene v tom nejzranitelnejsim obdobi.
@Housátko píše:A proč je v příbalovém letáku toto :
Způsob podáníInfanrix hexa je určen k hluboké intramuskulární aplikaci. Další dávky je vhodné podávat vždy do
opačné končetiny, než byla podána předchozí dávka.![]()
A JÁ jsem nezačala moc brzo, to doktorka nám měla říct, že první očkování takto brzy je vlastně zhola zbytečné a že je blbost největšího kalibru ho teda takto brzo dávat…To je fakt nepochopitelný…Tak první dávka se považuje za zbytečnou takto brzo a přesto jsou pediatři, co ji dávají takto brzo???To je nepochopitelný…Proč?
Když dítěti lupnou první dávku v devíti týdnech, tak se ta dávka popere s mateřskýma protilátkama. A když mu lupnou ve dvanácti týdnech druhou dávku, tak ta už se nemá s čím poprat, takže se po ní vytvoří protilátky proti pertusi. Takže dítě je teoreticky chráněno očkováním už ve třech měsících. Kdyby první dávku dali až ve dvanácti týdnech, tak by ochranu navodila až druhá dávka v šestnácti týdnech. Takže teoretickým cílem je poskytnout dítěti očkováním ochranu co nejdříve.
Co mě ovšem zaráží je informace od veterináře (narazila jsem na to na internetu v článku, který se týkal štěňat), že štěňata se očkují proti čemusi později, protože by se první dávka poprala s mateřskými protilátkami, a tím že mu očkování spotřebuje mateřské protilátky proti dané nemoci, by bylo štěněte na měsíc (tj. do doby než dostane druhou dávku) úplně bez ochrany před nemocí, proti které bylo očkováno.