Pediatr a antibiotika

375
30.3.06 13:11

Pediatr a antibiotika

Ahoj,

napsat tenhle příspěvek mě nustí fakt, že oba moji kluci (2 a půl roku a 10 měsíců) mají opět, cca po 4 měsících ATB. Má to vždy stejný průběh, vysoké horečky, které neklesají (více jak 3 dny, kolem 39 st.), suchý plechový kašel, který přejde za 3 dny na vlhký. A trvá velmi dlouho.

Moje tchyne me zaskočila dotazem, zda má moje dr. přístroj na rozlišení, zda jsou ATB na místě či ne (nevím přesně jak se jmenuje, kdysi jsem o něm četla v refelexu) a řekla to tak, jako že už to má každý pediatr v republice. O čemž já pochybuji a ptám se Vás: má váš pediatr něco takového? Nebo Vás posílá na rozbory krve než na:,–(í ATB?

Své dr. věřím a vždycky čeká, nenasazuje je hned (nejedná se o anginy). říkala, že tahle dlohoutrvající horečky svědčí o tom, že to není jen viroza (na tu ATB nepomůžou), ale ře jsou přítomné už i nějaké bakterie..... tak nevím. Jaké máte s nasazením antibiotik zkušenosti vy???

Matěj je měl už 4× (to je ten starší) a Kuba 2×. Jsem z toho nějaká přešlá. A to by měl jít Matěj v září do školky :-((() chjooooo.

Martina

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Missorka
30.3.06 13:17

Jmenuje se to tuším CRP a náš pediatr ho má.

• Citovat
  • Upravit
1403
30.3.06 13:18

Ahoj,
pristroj meri tzv. CRP, coz je pritomnost urcite latky v tele a lde vysledku (ktery je za chvilinku) lze urcit, jestli je infekce bakterialniho nebo viroveho puvodu. Rozhodne neni pravda, ze vetsina Dr. tento pristroj ma, zatim jsou to spis svetle vyjimky. Pojistovny totiz to vysetreni vubec nehradily (a nevim, jestli vubec zacly) a ten pristroj neni uplne levnej.
Ja jsem z Brna a nektere Dr. uz ho maji, moje bohuzel ne.
Betkamela ATB nastesti jen jednou a to mela taky vysoke horecky a k tomu nalez na plicich. Myslim, ze pokud se prubeh nemoci u kluku opakuje, tak by bylo vysetreni krve namiste, muze se jednat o nejakeho streptokoka nebo stafylokoka (taky jsem mela oba dva v nose) a na ty zabiraji uricta ATB, takze by bylo na miste predepsat prave je. Nepsala jsi, jestli dela vytery z nosu a z krku (tam se da prijit prave na ty „koky“), coz je pro deti bezbolestne a vysledky jsou taky celkem rychle, takze bych se zeptala na ty vytery, ovsem po vyhlasce pana ministra ted Dr. nechteji delat spoustu vysetreni :-(
Tak doufam, ez jsem ti aspon trosku pomohla
 Kacica

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17
30.3.06 13:19

Ahoj Martanko, naše Dr. má přístroj na měření CRP (bílkovina, která se zvyšuje při probíhající infekci) a pokud je to vysoké, na:,–(í se ATB, odběr se dělá z prstu a krve není potřeba mnoho. A.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
30.3.06 13:25

Ahoj!
Je mi lito, že stůněte. To, zda se jedna o virosu nebo o infekci vyvolanou bakteriemi, může pomoci rozlišit vyšetření CRP, t.j. C- reaktivní protein. Je to bílkovina krve, jejíž hladina se zvyšuje pokud v těle probíhá bakteriální zánět. Norma je zhruba do 10. Řada praktických lékařů má již ve svých ordinacích k dispozici malý přístoj k jeho měření- používá se kapka krve z bříška prstu a výsledek je zhruba do 5 minut. Je to velká pomoc pro lékaře, když se rozhodují, ale stejně vždycky záleží na tom co vyšetří a co díky své zkušenosti považují za nutné přeléčit antibiotiky. Řada chřipek může probíhat i s 5-ti denními teplotami, naopak angína se zvýšeným CRP může být i bez teplot, takže je to velmi individuální. Brzy se uzdravte, zdravim Lenka

• Citovat
  • Upravit
Anonymni
30.3.06 13:27

Ahoj!
Je mi lito, že stůněte. To, zda se jedna o virosu nebo o infekci vyvolanou bakteriemi, může pomoci rozlišit vyšetření CRP, t.j. C- reaktivní protein. Je to bílkovina krve, jejíž hladina se zvyšuje pokud v těle probíhá bakteriální zánět. Norma je zhruba do 10. Řada praktických lékařů má již ve svých ordinacích k dispozici malý přístoj k jeho měření- používá se kapka krve z bříška prstu a výsledek je zhruba do 5 minut. Je to velká pomoc pro lékaře, když se rozhodují, ale stejně vždycky záleží na tom co vyšetří a co díky své zkušenosti považují za nutné přeléčit antibiotiky. Řada chřipek může probíhat i s 5-ti denními teplotami, naopak angína se zvýšeným CRP může být i bez teplot, takže je to velmi individuální. Brzy se uzdravte, zdravim Lenka

• Citovat
  • Upravit
Hanka1
30.3.06 13:34

Nase dr. tento pristroj nema. Antibiotika jsme nastesti meli jen jednou, kdyz mela vysoke teploty a poslechovy nalez na pruduskach.

• Citovat
  • Upravit
MaK
5063
30.3.06 13:52

Marti,
naše dr. taky tenhle přístroj nemá.Atb měla Kristýnka asi třikrát,ale nikdy jí je necpala hned,až když viděla,že se sirupy proti kašli to nikam nevede.Výtěry z krku jí dělala vždycky.
Přeju pevné nervy a ať už jsou kluci KONEČNĚ zdraví.
 Monika

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1917
30.3.06 14:56

Ahoj,

nase dr. tuhle masinku ma, Ele to nabirala pred tydnem kdyz mela nacervenaly krk a horecky. Hodnotu CRP mela necelych 8, takze pry jen viroza. Teplota byla do 3 dnu pryc a zbyla jen ryma.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
28
30.3.06 15:29

Ahoj,
tak o tom, že tak skvělý přístroj, co dokáže diagnostikovat a rozlišít virovou nebo bakteriální infekci slyším prvně a myslím si, že ho moc doktorů zatím nemá. Můj tedy rozhodně ne.
Ale zase když čtu příspěvky, tak koukám, že jsem nějak pozadu, a to jsem si vždy myslela, že mám všechny novinky v tomto ohledu zmáknuté.
Chápu, že tě časté nasazování antibiotik rozčiluje, my jsme zatím naštěstí neměli, ale nemyslím, že jsou zas tak škodlivé, já, když jsem byla dítě, měla jsem je téměř pořád, zatím se žádné defekty neprojevily.
Spíš mě štve, že mnohdy jsou antibiotika dávány rutinně a teď, když existuje ten přístroj, mělo by se to postupně odbourávat. Jenže ono nějakou dobu trvá, než pokrok dorazí, hlavně ty finance jsou asi překážkou. Musíme přesvědčit našeho pediatra, aby si ho koupil :P

Radka + Radimek 11,5 měs.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2114
30.3.06 16:30

Nas Dr. tento pristroj taky ma. ATB dava az kdyz je to nezbytne napr. ted v zime mela starsi 7l dcera zanet prudusek tak nejdrive ji na:,–(ila ne-ATB sumak a pokud by nezabral tak ATB ale k tomu nastesti nedoslo. A pred par dny mela mala horecky 39C, rymu a zacinajici zanet prudusek tak ji nejdriv udelala ten test ktery byl na hranici ale nejdriv sme zkusili lecit ne-ATB a byli sme domluveni pokud po 2dnech nenastane zlepseni tak na:,–(ime ATB coz taky nastesti nebylo potreba :P Takze ja sem rada ze nase Dr. nejdrive zkousi ne-ATB lecbu :D Sany.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1718
30.3.06 16:59

mažu svůj příspěvek…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1352
30.3.06 19:26

No já hledím jak blázen, ,myslím že jsem docela informovaná, ale o tomhle přístroji jsem v životě neslyšela. Holky brňačky, která víte napište mi nějakého pediatra co přístroj má. Děkuji Blanka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí