Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Tak já bych si líčení luxusní dovolené klidně poslechla a nikoho urážkami nezasypala. Nevím, jestli to nebude tím, že i já jsem hodně a daleko cestovala. Každopádně svoje cestovatelské zážitky nikomu necpu (radši se z nich vypíšu a na webu si je pak najde ten, kdo se o to zajímá) a jen odpovídám na dotazy těch, kteří vědí, kde jsem byla a něco je zajímá. Vím, že spousta mých známých si nemůže (takovou či pomalu žádnou) dovolenou dovolit a bála bych se, že raním jejich city. A proč to dělat.
Ale stejně to vidím i s vychvalováním dětí. Svoje dítě budu vychvalovat (když už) před někým, kdo má dítě zdravé a rozhodně si dám pozor na pusu před někým, o kom vím, že jeho dítě má nějaké problémy. Proč přilévat olej do ohně. A to platí i s dovolenou. Takže za peníze se nestydím, nepovažuju je za hřích, ale cpát je někomu „do obličeje“ mi nepřijde vhodné a citlivé.
Ano máš pravdu peníze jsou důležité a jsem ráda že jich mám dost,a nemusím obracet každou korunu.I když šetřím aniž bych musela,manžel mi i kolikrát vynadá že to přeháním.Jezdím na dovolené,a nezávidím když někdo jede na lepší a pak mi o tom vypravuje,nezávidím lepší auto,nezávidím lepší bydlení.Když na to ten člověk má tak ať letí třeba na Mars,vydělal si na to.Jen mi vadí když se někdo povyšuje nad toho kdo nemá tolik peněz.Mám kamarádku samoživitelku,to se s ní nemám bavit a mám ji pomlouvat že nemá zahraniční dovolenou,že dře po nocích ve špitále aby děti uživila?A o tom machrování a předvádění se ta diskuze byla.
Mě osobně nevadí,že má někdo peníze,a že se jimi chlubí,vadí mi,když mi někdo říká,že jsem na mateřské,a manžel mě živí.Myslím,že toto je jeden z hlavních důvodů,proč se zůčastnění v diskusi „Máma z jiného světa“ pustili do zakladatelky.Kromě toho,že urážela skoro každého.
Ta diskuse nebyla o penězích, ale o chování… Pokud budu mít peníze - fajn, pokud budu vydělávat nehorázný sumy - fajn, pokud budu jezdit 2× ročně na dovolenou - fajn , ale i kdyby to tak bylo tak NIC a podotýkám NIC by mně neopravňovalo říkat o ostatních maminkách, že jsou omezené a neinteligentní. Všem maminkám peníze přeju, ale hlavně zdravé děti, protože to je podle mně důležitější. Za prachy si zdraví nekoupíš a dětskou lásku už vůbec ne. To není vštípením zásad, ale životním postojem. Mým životním postojem je být tu pro rodinu, protože ji miluju nade vše na světě a to, že nemám na kontě statisíce mi žíly netrhá…
Tak predne myslim, ze v realnem zivote se kamaradi neurazeji, to by asi brzy dokamaradili a nebylo by komu vypravovat. Tady na netu holt neni realny svet a nase nejhorsi vlastnosti maji zelenou.
Samozrejme je v tom zavist a musim priznat, ze ji taky citim, zvlaste pokud se nejedna o osobu, kterou dobre znam a mam rada. Neprijemna vlastnost, komplikuje zivot. Priznam to, nebudu to racionalizovat, abych se mohla dal opajet svou bezchybnou povahou. (je topodle me lepsi pro vztahy s lidmi, protoze kdybych si nepriznala, ze zavidim, mozna bych hledala nejaky duvod mych pocitu v te ubohe druhe bohate osobe)
vychloubani se cimkoliv - vychloubani s cilem dokazat, ze jsem lepsi - je vzdy spatne. I v pripade deti, proc bych mela nekoho rozesmutnovat, ze mam chytrejsi/vetsi/nevimco dite. Samozrejme, pokud na to dojde rec, nebudu to ani zatajovat.
Predstavuji si, ze jsem bohata. Asi bych o dovolene nevykladala kamaradovi, co mu prave berou exekutori byt, ale chudemu kamaradovi, jehoz konickem je cestovani a o cizi zeme se zajima - proc ne.
Myslim si, ze vypravec na posluchaci dokaze poznat, zda je o dalsi vypraveni zajem, takze muze to vcas zestrucnit a ukoncit.
Lucyus12 píše:
Ta diskuse nebyla o penězích, ale o chování… Pokud budu mít peníze - fajn, pokud budu vydělávat nehorázný sumy - fajn, pokud budu jezdit 2× ročně na dovolenou - fajn , ale i kdyby to tak bylo tak NIC a podotýkám NIC by mně neopravňovalo říkat o ostatních maminkách, že jsou omezené a neinteligentní. Všem maminkám peníze přeju, ale hlavně zdravé děti, protože to je podle mně důležitější. Za prachy si zdraví nekoupíš a dětskou lásku už vůbec ne. To není vštípením zásad, ale životním postojem. Mým životním postojem je být tu pro rodinu, protože ji miluju nade vše na světě a to, že nemám na kontě statisíce mi žíly netrhá…
Aneb jak říká moje matka:komu není shůry dáno,v apatyce nekoupí ![]()
Myslim si že si to nepochopila.Myslím tím tu předchozí diskuzi.Tam nešlo o bohatství ale tam byl kámen urazu to co psala zakladatelka a jakym stylem.
Mužu jezdit klidně každý měsíc.Nemusim se vubec extra omezovat.Mohu být doma a přesto mě zakladatelka té diskuze přišla uplně mimo
.Takže tak
Myslím, že diskuze, kterou jsi zmínila a to co máš na srdci, není úplně to samé.
Zakladatelka, která se považuje za matku z jiného světa, podle mého založila diskuzi aby se vychválila až do nebe a ostatní počastovala jen urážkami. Žádné mamince asi není příjemné vyslechnout si, že pokud nechodí do práce tak je socka a podobné perly.
Jinak na tvojí otázku, ano. Dovedu si vyslechnout vyprávění o luxusní dovolené a následně neodsuzovat. Není za co. Někdo peníze má, někdo jich má o něco méně, ale myslím, že jsme všechny v podstatě šťastné a není si co závidět. Nevidí v tom problém ![]()
Každý má peněz tolik kolik si vydělá.Když poctivvě tak mu fandím a přeji mu ![]()
Dokážu si poslechnout vyprávění o dovolených a nezávidět. ![]()
Dokážu diskutovat a neurážet ![]()
Ale jestli jsi četla poctivě diskuzi:Máma z jiného světa! tak jsi asi pochopila že tam šlo o něco jiného…
Gábi, musím s tebou souhlasit. Bohužel u nás je to pořád trochu někde jinde než v zahraničí. Možná komunismem??? Žila jsem 4 roky v Holandsku, tam lidi nemají záclony, takže každý kdo prochází kolem domu se může podívat, jak rodina žije. Prostě si nezávidí. Pokud uspěješ třeba v práci, tak tě přátelky poplácají, žádné pomlouvání za zády.
U nás ten kdo má peníze, tak je zloděj a určitě si na ně vydělal něčím nekalým. Pokud někde vyprávíš, jak si jezdíš na dovolenou, že máte dvě auta, barák, tak ti to lidi nepřejou. Setkala jsem se s tím už mockrát. Máme hodně finančně zajištěných úspěšných kamarádů a také těch, co peníze nemají. Je mi vždy smutno z toho, jak ti bez peněz závidí(bohužel né v dobrém) těm druhým. A to jsou navzájem kamarádi.
Jsem zvědavá, jestli tato diskuse také strhne davové šílenství. ![]()
Jinak také souhlasím s Pudlou, prostě je jasné, že není vhodné vykládat o svém novém autě kamarádovi, který je právě bez práce a má hluboko do kapsy.
Příspěvek upraven 08.10.10 v 21:41
Momi33, Lucyus12 - argument, že sa na ňu všetci zosypali kôli chovaniu neberiem, pretože jej úvodný príspevok rozhodne tak urážlivý nebol. Diplomatický síce tiež nie, ale keby bola „jednou z nich“, a žila od výplaty k výplate, rozhodne by reakcie zhovievavejšie. To, čo sa na ňu následne zosypalo bolo 100× horšie, než jej úvodný príspevok.
(Ak to ale chcete viesť len v rovine jej chovania, myslíte si, že tie reakcie boli primerané?)
Gabika, toto si tak krásne napísala, že sa k tomu nedá nič viac dodať…absolútne si vystihla všetky moje pocity z čítania dikusie „Máma z jiného světa“
![]()
Fakt klobúk dole.
Ja by som možno definovala pojem „chudobný“ a pojem „bohatý“.
To, že si môžem dovoliť ísť na dovolenku, či mám „lepšie“ auto, alebo doma domáce kino - to pre mňa ešte neznamená, že som bohatá - je to bežný životný štandard, ktorý by mal mať každý.
Tiež by ma zaujímalo, prečo ľudia nemajú viac snahy na tú dovolenku, alebo o niečo lepší životný štandard si zarobiť…
Prečo dookola počúvam tie isté dôvody - „som rád, že mám takú prácu“, u „nás práca nie je“, alebo „peniaze nie sú všetko“, atď…
Ja si myslím, že ľudia na SR ale aj ČR boli dlhé roky vychovávaný do polohy zamestnancov a ešte aj dnes očakávajú, že štát sa o nich postará…
Nevedia peniaze zarábať…nikdy ich to nikto neučil.
Ja som nikdy nehľadala dôvody, prečo niečo mať nemôžem, ale naopak, čo urobiť, aby som to mala aj ja…Bohatším a úspešnejším som nikdy nezávidela.
No, rypla si do osieho hniezda… ![]()
PS: Pochádzam z jednoduchých pomerov (mama učiteľka, otec zoológ, 3 ďalší súrodenci - na dovolenky do zahraničia som začala chodiť ako dospelá)
Ahoj, tak já naopak bohatší než já miluju…
Patřím do střední vrstvy a pokud jsem ve společnosti těch, kteří jsou movitější, vždycky je to pro mě úlevné… Jsem totiž nezávistivý typ a spíš mě hřeje pocit, že se za to, co mám, nemusím stydět…
a naopak, že jsou na tom někteří líp než já…
Naopak, ve společnosti méně movitých se musím velmi hlídat, abych se jich nějak nedotkla,atd. Nemám ráda, když se na mě někdo divá divně, že na něco mám, přestože to bylo vydělané poctivě a pracně… ![]()
Některé reakce byly přes čáru
Ale až tak nezasloužené to z mého pohledu nebylo.
S narastajúcim znechutením som sledovala diskusiu o “matke z iného sveta”, kde sa na zakladateľku zosypala spústa nadávok z veľkej časti preto, lebo sa dotkla citlivého miesta: “peniaze a ich význam v mojom živote”. Verím, že vo väčšine sveta by táto diskusia mala pár príspevkov a rýchlo upadla do zabudnutia, u nás nie. Prečo?
Sme vychovaní v tom, že chudobný = hlboké životné hodnoty, bohatý = povrchný človek, pre ktorého sú v živote na prvom mieste peniaze. Z toho sa nenápadne posunieme k ďalšiemu rozšírenému názoru, a to, že pre chudobného peniaze nie sú dôležité, a preto po nich nebaží a venuje sa niečomu inému. Spomínaná diskusia ale svedčí o opaku – peniaze sú pre chudobného minimálne rovnako dôležité, než pre bohatého. Možno dokonca ešte viac. Jednak premýšľaním o tom, čo ako poplatí, zaberie chudobnému viac času než bohatému, ktorý len “siahne, vytiahne a zaplatí”. A jednak dôležitosť peňazí vo svojom živote dokázali diskutujúci tým, že na peniaze (a toho, kto napísal, že ich má) reagovali ako býk na červenú. Keby im peniaze boli skutočne tak ľahostajné, ako deklarovali, tak by zmienku o nich nechali úplne bez povšimnutia.
Rozmýšľali ste niekedy, prečo sa u nás považuje za nevhodné “vychvaľovanie” o tom, kde a koľkokrát som bola na dovolenke, ale vychvaľovanie napr. detí je úplne v pohode a nikto sa nad tým nepozastaví? Mať peniaze je totiž v našej spoločnosti “hriech”, svedčí minimálne o “úbohom charaktere”, v horšom prípade o nepoctivej ceste k nim. Preto ten fakt treba skrývať, prípadne sa zaň i hanbiť. (A úplne najlepšie samozrejme bude, keď tie peniaze odovzdáte tým chudobným
)
Myslím si, že tento názor, ktorý nám staršia generácia vštepila, je pokrútený a pokrytecký. Je už načase ho zmeniť a prijať peniaze ako bežnú a potrebnú súčasť života.
Tak čo? Dokážete si vypočuť siahodlhé rozprávanie o luxusnej dovolenke, a následne rozprávajúceho neurážať?