Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Lesina píše:Minewka píše:Wiolla píše:Hmmm..ak by si v tej dobe mala tie informácie, možnosti a odvahu to využiť - nevyužila by i to?Gina108 píše:
Zas každej, kdo má oči vidí, kde je Kožený teď a kde jsou podnikatelé, co si vydělali poctivě. ..Kožený byl jen první příklad co mě napadl. Myslím, že je mraky „anonymních“ lidí, kteří to „bezprávní/neregulované období“ po revoluci a při kupónových privatazacích dokázali skvěle využít ve svůj prospěch na úkor jiných. A to prostě vrhlo špatné světlo na všechny „podnikatele“ i podnikatele…
Já věřím na „Boží mlýny“ nebo spíš „rovnováhu ve světě“. Ale někdy se tím jen utěšuju, protože to taky asi nevyjde vždy…To je přesně ono.
Jít přes vlastní svědomí a morální kredit nebo nejít? asi to bude znít starosvětsky, ale ráda žiji sama se sebou bez studu ze své osoby. Tečka.
Tak tak. Mám to stejně.
Čímž jsem nechtěla říct, že manža je nějaký gauner. Jen je ten „akční“ typ a do toho, co by šlo si sám před sebou ještě nějak obhájit, tak do toho by šel! ![]()
derida píše:vrobca píše:Bohužel je to tak, na západě taková závist jako u nás není. A to jsem hrdá Češka
Tak mám teda o iluzi méně, jsme závistivý národ (na východě ani na západě si nezávidí), proboha kde jsem se to narodilaJe zajímavé, že nejvíc nám to dávají seřzat právě přistěhovalci, kteří tu zbohatli. Neříkám, že mi soused nezávidí novou střechu, bazén, dokonce i syna, protože oni ho nemají, závidět se dá cokoliv, já jsem vyrostla jen s mámou a ta obracela opravdu každou korunu, aby nás uživila (a to i za blahých komunistů, kdy jsme si byli tak SKORO VŠICHNI ROVNI)
Přesto jsem nikdy nikomu nezáviděla, vlastně to bych kecala, záviděla, záviděla jsem ostatním dětem, že mají tátu. Jinak mi vždy bylo úplně jedno, jestli má soused střechu ze zlata, nebo drahé auto. Ono totiž, když pak dojde na opravdový život, tak si to za peníze člověk nekoupí (stačí, když se zakladatelko podíváš na diskuzi založenou před tebou). Není proč závidět peníze, protože ono většinou se něco najde všude, proč je člověk nešťastný. Jinak na luxusní dovolené jezdím taky (ale já tam vlastně jezdím s dětmi-což by mi tu luxusnost trošku mohlo kazit)
Aby to nebylo jako s tím rasismem, češi jsou rasisti, ale VB ani Kanada o naše snědé spoluobčany nestojí. Znám pár lidí ze západu a ano jsou jiní, ale neřekla bych, že lidské vlastnosti jsou jim vzdáleny. Samozřejmě, že je to tím, jak jsme zde byli vychováváni a vedeni „nevybočovat z řady“, to, že se to stále ještě přenáší z generace na generaci se nějaký čas projevovat bude.
derida píše:rébi píše:A že Češi těch jazyků umí-ha, haderida píše:Já zase nemůžu pochopit proč Italové jsou tak přelétaví, hlučný, líný se učit jazyky…atd…Gina108 píše:Mě by jen zajímalo, proč zrovna u nás v CR je taková závist???? Mám kamaráda Itala, žije v Praze, taky to nemůže pochopit. Je to tím, že jsem tak dlouho žili v komunismu, kdy si byli skoro všichni rovni???Angua píše:Jo, to je fakt, aspoň o těch přátelích to platí. Zas ale když někdo žije na vsi, kde si vidí navzájem do talíře… Holt sousedy a příbuzné si člověk mnohdy vybrat nemůžeMinewka píše: áno, ako tu bolo už napísané, nie je to také jednoduché.Tak potom jestli otázka nezní, jakýma lidma se člověk obklopuje…?Potom ma nebude mrzieť, že si nájdem doškrabané auto.(napríklad)
Že budem stále radšej odťahovať vrchnú plachtu v kufri, by milí zlodeji videli, že tm nič nemám (lebo mi x krát vylomili zámok…)
Že budem musieť dookola odpovedať na debilné poznámky: ooo..tak ty si už veľká podnikateľka..ooo..tak to sa niekto má..a bla bla bla…
Že ma ma nebudú zastavovať večne policajti a robiť mi nezmyselné kontroly, lebo si ma vytypujú ako oslíka otras sa.
A tisíc ďalších „vecí“…
Tak som sa naučila nič nehovoriť, nikomu nepopisovať svoj príjem, už vôbec nie výdavky, nikomu neoznamujem, kam idem na dovolenku.
Pokiaľ sa priamo niekto opýta, radšej mlčím, zavediem reč inde, alebo odpovedám veľmi neurčito.
A ušetrím si vypočutie xy zbytočných kecov.
Na SR (a myslím ja ČR), sa človek viac hanbí (resp. už je obozretný) priznať, že niečo nadobudol, ako priznať, že nemá nič.
Pekný paradox
Přelétaví??? to asi záleží na typu člověka, nemyslíš??
Ano. A přesně tak je to s tou závistí u Čechů… Jakkoliv mám často chuť se někam daleko odstěhovat, tak jak nějaký cizinec Čechy kritizuje, tak nás musím bránit…
A dokonce mě na..rají řeči typu, že tam a tam se nezávidí tolik jako v Čechách… A i kdyby? Prostě někde jinde není pro závist tak živná půda jako tady… A zrovna Italové v mnoha ohledech nemají o nic lepší pověst nežli Češi… Právě třeba tu jejich přelétavost hodně kritizoval manžel moji švagrové, který je Angličan… ![]()
A máš pravdu. S jazykama na tom nejsme o moc líp. Jenomže tady se hodně dlouho učila ruština, by mě zajímalo co se v té době učili v Itálii? ![]()
šmarjá panno, další diskuze, kterou nemám šanci dočíst!!!
( angu, kde bereš čas proboha
)
sohlas s zakladatelkou - moc se nenosí prezentovat peníze ač vydřené či zasloužené, nadruhou stranu sebechvála smrdí v jakémkoli podání - takže v tom jsem rozpolcená..
A k diskuzi - jiná matka - to mi přišlo, žes netrefila..
Tam se nemlelo, že fuj je bohatá, ale její fuj - vy jste socky..
Pak tam bylo - drahá dovolená kontra nemáme na druhé dítě.
a tak dále
Ale já myslím, že už se strokrát napsalo, že je všem u zadku jak to má, ale naštvává co si myslí o ostatních..Takže finance se neřešili tím způsobem jak si myslíš..
Pořád si myslím, že skromnost je lepší než chlubení či vystavování, ale nejsem naivní, že na penězích nezáleží - každému záleží!!!
A k závidění - dokážu závidět i poznám , že někdo závidí..Starší ženy závidí mladším, mladší ještě mladším, chudí bohatým, neplodní plodným atd..To je přirozené..
Mě závidí titul šikanovatelky, ale já se z piedestalu schodit nenechám ![]()
Nevadí mi bohatí ani chudí - vadí mi , když si lžou do kapsy a nejsou upřímní v tom jak svou situaci chápou..Jakože chudý se tváří , že je hrdý, že je chudý ( ač je bledý závistí) a bohatý lpí na skromnosti a narozeninám ti dá dovolenou v karibiku..
Lizbeth- já mám bohaté kamarády a nikdo mi nedal dovču v Karibiku -fňuk
A titul si nenechej sebrat ![]()
vrobca píše:
Tak mám teda o iluzi méně, jsme závistivý národ (na východě ani na západě si nezávidí), proboha kde jsem se to narodilaJe zajímavé, že nejvíc nám to dávají seřzat právě přistěhovalci, kteří tu zbohatli. Neříkám, že mi soused nezávidí novou střechu, bazén, dokonce i syna, protože oni ho nemají, závidět se dá cokoliv, já jsem vyrostla jen s mámou a ta obracela opravdu každou korunu, aby nás uživila (a to i za blahých komunistů, kdy jsme si byli tak SKORO VŠICHNI ROVNI)
Přesto jsem nikdy nikomu nezáviděla, vlastně to bych kecala, záviděla, záviděla jsem ostatním dětem, že mají tátu. Jinak mi vždy bylo úplně jedno, jestli má soused střechu ze zlata, nebo drahé auto. Ono totiž, když pak dojde na opravdový život, tak si to za peníze člověk nekoupí (stačí, když se zakladatelko podíváš na diskuzi založenou před tebou). Není proč závidět peníze, protože ono většinou se něco najde všude, proč je člověk nešťastný. Jinak na luxusní dovolené jezdím taky (ale já tam vlastně jezdím s dětmi-což by mi tu luxusnost trošku mohlo kazit)
No, taky jsi se mohla narodit v nějakým slumu na předměstí Káhiry…
![]()
Kdysi jsem au-pairovala v Rakousku a denně jsem říkala takovou motlitbičku: „Pane Bože, děkuju, že jsem se nenarodila jako Němka“… Mě tam totiž děsně lezla krkem (kromě jiného) jejich pořádkumilovnost… To totiž už nebylo normální uklízení, ale sterilizace. Teda podle mě…
Jinak ale k Němcům/Rakušanům špatný vztah nemám…
Dokonce jsem si i docela oblíbila jejich jazyk…
Lizbeth píše: šmarjá panno, další diskuze, kterou nemám šanci dočíst!!!
( angu, kde bereš čas proboha![]()
)
sohlas s zakladatelkou - moc se nenosí prezentovat peníze ač vydřené či zasloužené, nadruhou stranu sebechvála smrdí v jakémkoli podání - takže v tom jsem rozpolcená..
A k diskuzi - jiná matka - to mi přišlo, žes netrefila..
Tam se nemlelo, že fuj je bohatá, ale její fuj - vy jste socky..
Pak tam bylo - drahá dovolená kontra nemáme na druhé dítě.a tak dále
Ale já myslím, že už se strokrát napsalo, že je všem u zadku jak to má, ale naštvává co si myslí o ostatních..Takže finance se neřešili tím způsobem jak si myslíš..Pořád si myslím, že skromnost je lepší než chlubení či vystavování, ale nejsem naivní, že na penězích nezáleží - každému záleží!!!
A k závidění - dokážu závidět i poznám , že někdo závidí..Starší ženy závidí mladším, mladší ještě mladším, chudí bohatým, neplodní plodným atd..To je přirozené..
Mě závidí titul šikanovatelky, ale já se z piedestalu schodit nenechám
Nevadí mi bohatí ani chudí - vadí mi , když si lžou do kapsy a nejsou upřímní v tom jak svou situaci chápou..Jakože chudý se tváří , že je hrdý, že je chudý ( ač je bledý závistí) a bohatý lpí na skromnosti a narozeninám ti dá dovolenou v karibiku..
Jojo, taky si myslím, že to je přirozené a že když jsem zdravá, spokojená s tím co mám, tak je pak lehké nezávidět…
Jinak ještě k tomu, že Češi závidí a jinde se nezávidí… Jsem na vlastní uši slyšela, jak jeden francouzský tatík pronesl u stolu, že jim ostatní závidí jejich hezké děti, protože oni mají škaredé… ![]()
Tak jsem to skrz naskrz pročetla, možná né pozorně..Ale zase mám pocit, že se řeší hranatá koule..
Závist je jedna z liských vlastností - letí světem bez omezení rasy, národnosti, pohlaví a víry..
Pokud závistivý člověk neškodí a jen pronáší za záclounou : Bartáčkovi mají nové auto, svině…Tak se přece až tak nic hrozného neděje..
Pokud mu to auto objednou korunou - už je to na pováženou.
Přesto myslím, že většina si jen tak povzdechne, zanadává, zasní co by kdyby a jde dál..Alespon se mají doma o čem bavit..
Proč řešit, že mě možná, nebo určitě někdo pomluví, protože…
![]()
Nemyslím si že češi závidí víc než jiní..To je bagatelizování..
![]()
rébi píše:vrobca píše:
No, taky jsi se mohla narodit v nějakým slumu na předměstí Káhiry…
Kdysi jsem au-pairovala v Rakousku a denně jsem říkala takovou motlitbičku: „Pane Bože, děkuju, že jsem se nenarodila jako Němka“… Mě tam totiž děsně lezla krkem (kromě jiného) jejich pořádkumilovnost… To totiž už nebylo normální uklízení, ale sterilizace. Teda podle mě…![]()
![]()
![]()
Jinak ale k Němcům/Rakušanům špatný vztah nemám…
Dokonce jsem si i docela oblíbila jejich jazyk…
No na předměstí Káhiry by jsme si záviděli zase, kolik kdo koz pase na smetištích, nebo střechách baráků (i když musím přiznat, že jako exotika mě to nadchlo) ![]()
Ale vždyť závist je pohon lidstva konec konců. Kdyby např. lidé nezáviděli ptákům, že létají, tak dnes nemáme letadla, ne ![]()
Upřímně dámy, kdo z Vás je od jinud než z ČR (krom Deri ta žije v Itálii). Jak víte, že je to jinde jiné? Upřímně každý národ má svoje, češi jsou největší zloději to je celosvětově známo, myslím tím doslova, že kradem na co příjdem, a co? TO znamená, že většina rozhodne za jedince? Pochybuju, že kdokoli tady z vás v životě aspoň jedinkrát nezáviděl, třeba na základní škole, kamarádce toho kluka co jste chtěla některá z vás, nebo to že vy jste seděly o prázdninách doma, ale někdo z vašich spolužáků byl u moře. Bože co se to tu řeší, souhlasím s Lizbeth hranatá koule, je to diskuze o ničem, diskutujete tady o tom co jste každá za svůj život určitě udělala! Nevidím v tom nic špatného pokud na toho druhého přes ulici neřvu, upřímně v případě Deridy a jejího kočárku je mi na zvracení
, taky jsem se dostala do situace kdy nam sousedi závidí naše nové auto, které mám na leasing ale to oni netuší a tak soused přileze a začne mlet že on si stejně koupí lepší! Co na to říct? Však si kupte my Vám to přejem když na to máte! Diskuze o matce z jiného světa mi přišla v pohodě, jen jsem si říkala ty jo ve dvou měsících já bych na to žaludek neměla, ale co, ona ano! Jediné co nebylo na místě byly její nasledné příspěvky kdy nás označila za socky když sedíme doma s dítětem, a co ten obrázek známý od toho co vznikl svět a to ten, že hlavou rodiny je OTEC, který rodinu živí a žena se stará o rodinu a domácnost? Není nahodou tento obrázek ten správný v období, kdy žena plodí a vychovává děti? Bože, kde jste nechaly soudnost? Dnes už ženy vydělávájí kolikrát více než muži, to ano takže hlavou rodiny se častokrát stává žena, ale co se týče rodičovské či mateřské dovolené, myslím si, že obrázek muže jako hlavy rodiny, je ten správný.
Lesina píše:
Gabiko, ráda bych tě opravila - nadávky ve zmíněné diskusi sice přelétly z obou stran, ale nebylo to podstatou diskuse.Šlo o to, že zakladatelka přišla do diskuse s vymezujícím postojem - já jsem lepší než blbky na mateřské - jenže jí jaksi nedošlo, že ani ostatní diskustující jaksi neodpovídají modelu uslinatné šišlající matce, které diskutuje o ničem (klasický mediální obraz internetové matky).
Takže tato diskuse bude jistě zajímavá, ale přesto se ohrazuji proti vstupnímu tvrzení, že se na eMiminu nadává a kamenuje. Je to jen a pouze o slušnosti a ochotě vcítění a empatie diskutujících.
Lesina, veľmi dlho som premýšľala, či mám na tento príspevok reagovať. Keby bola pravda, čo píšeš (že na emimine sa nenadáva a nekameňuje), zrejme by táto diskusia ani nevznikla. Posledné dni som už ale narazila na minimálne dve diskusie, ktoré dokazovali opak. Udivuje ma, že si sa (alebo ostatní admini, neviem, koľko vás je, ktorí to máte na práci) v obidvoch prípadoch zapojila do diskusie dosť neskoro, a bez väčšieho úsilia niečo korigovať. Minimálne v druhej diskusii mi tvoja snaha pripadala v štýle „čo sa zakladateľka diví, sama si začala“. To ale nie je pravda. Znovu som si prešla prvých 10 strán diskusie, zakladateľka nikoho urážať nezačala, a keď už po x-stranách začala byť ostrejšia, tak to bolo skutočne po mnohých stranách ostrých urážok, ktoré padajú na jej hlavu, a tie boli o dosť silnejšieho kalibru, než čo sama potom na svoju obranu použila. A kde boli v tej chvíli admini? Nerada to pripúšťam, ale asi tu je isté silné jadro užívateliek, ktoré si môžu písať spôsobom, ktorý je iným vytýkaný. (Prečo inak si sa v mojej diskusii objavila už na druhej stránke, kdežto v tých šikanujúcich sa muselo na i tak chabý zásah admina tak dlho čakať?)
vrobca píše:
Ale vždyť závist je pohon lidstva konec konců. Kdyby např. lidé nezáviděli ptákům, že létají, tak dnes nemáme letadla, ne
Pokiaľ od závisti toho vtáka nezastrelí, aby mu nikto nad hlavou nelietal, keď sám nemôže, tak súhlasím. ![]()
Lizbeth píše:Žila som jednu dobu na západe, a nesúhlasím. Tam, keď má niekto peniaze, tak si ich otvorene užije, a nemusí sa s nimi skrývať. Ako písala derida, keď si na západe kúpiš nové auto, rozhodne nemusíš susedom vysvetľovať, že je požičané…
Tak jsem to skrz naskrz pročetla, možná né pozorně..Ale zase mám pocit, že se řeší hranatá koule..
Závist je jedna z liských vlastností - letí světem bez omezení rasy, národnosti, pohlaví a víry..
Pokud závistivý člověk neškodí a jen pronáší za záclounou : Bartáčkovi mají nové auto, svině…Tak se přece až tak nic hrozného neděje..
Pokud mu to auto objednou korunou - už je to na pováženou.
Přesto myslím, že většina si jen tak povzdechne, zanadává, zasní co by kdyby a jde dál..Alespon se mají doma o čem bavit..
Proč řešit, že mě možná, nebo určitě někdo pomluví, protože…![]()
![]()
Nemyslím si že češi závidí víc než jiní..To je bagatelizování..![]()
RyBANA píše:
Tož to já závidím…
A ještě si řeknu: kurňa to jsou sviňe…ti si to umí zařídit - a to je ono - kdo umí ten umí, kdo neumí…Bohatým přeju, mám ráda šikovné lidi.
Ale jak jsem psala ve zmiňované diskuzi, je hodně velký rozdíl mezi tím šikovným a tím kdo k penězům přišel jako slepý k houslím.
Už to písali aj iní, ale skús to prosím rozviesť, čo presne myslíš pod tým, že je veľký rozdiel medzi bohatým a zbohatlíkom. V čom ako? (Teda okrem spôsobu, ako prišiel k peniazom…)