Peníze nebo dárek?

Anonymní
11.8.22 10:45

Peníze nebo dárek?

Ahoj,

k založení této diskuze mě inspirovala vedlejší, kde se řeší nějaký slogan a číslo účtu na pohlednici… :roll:

Zajímal by mě váš názor. Svagrova dává naší dceři k narozeninám peníze do obálky (500-1000 Kc) a k tomu nějakou drobnost (balíček JoJo bonbonu). Máme stejně staré holky (7 let). Vím, že té naší peníze nic neříkají a vyloženě se těší na nějakou blbinu, hračku, která je hmatatelna. Vysvětluje, že za peníze, co dostala, si může hračku koupit sama, ale popravdě i mně to přijde takové odflaknute, prostě taková ta bezprostřední radost není. Manžel přišel s tím, že by bylo vhodné toto oplacet, aby to bylo zcela vyrovnané, co se objemu peněz týče. Doteď jsem se snažila neteri vymýšlet dárky pro radost, ať už byly dražší (většinou) či o něco levnější než ta 1.000. Je taky pravda, že hračku mají obě děti dost. Ale stejně mi to prostě nějak nesedí. My dáme jejich 1000, oni naší 1000, to je jako bychom nikomu nic nedali. Víte, jak to myslím… my jako rodiče samozřejmě můžeme za to koupit dárek, ale dcera to vnímá tak, jako že nic vlastně nedostala (logicky to tak neni). Jak z toho ven? Přistoupit na tuto výměnu peněz? Nebo prostě dávat věčně dary? Nebo oboje?

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
14615
11.8.22 10:52

No nevím no, přijde mi to takové divne :lol: když už nějaké peníze, tak k tomu alespoň nějakou drobnost, ale ne bonbóny, ale třeba nějakou figurku, něco roztomileho… a já bych peníze nedavala, já jsem sama dareckova a darky miluju :lol:

A k čemu by bylo dávat si vzajemne peníze? To už kazdej můžete svému dítěti koupit dárek v té hodnotě, ne :nevim: peníze bych raději úplně zrušila a dávala jen tu maličkost :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21311
11.8.22 10:56

Co bych dala za to, kdyby příbuzní dávali peníze, za které si kluci neco vyberou (část to tak dělá a spokojenost, proste pak kluky vypustim do hrackarstvi a zbytek pripadne doplatím) než když koupí nějaké blbiny

Je to na domluvě. Se zeptej přímo svagrove, ne? Mi prijde nejjednodušší

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
11.8.22 10:59

@Semtex Taky mě napadlo, že by bylo jednodušší to neřešit vůbec, protože nula od nuly pojde, ale nechci kazit neteri radost. Zároveň mi to připadá takový divný, svagrova detem vše ukládá na účet, to my ne :oops:, takže mi to dítě přijde takový ochuzeny.

• Citovat
  • Upravit
16214
11.8.22 10:59

Jsem ze tří sourozenců a dohromady máme 6 dětí ve věku prvního stupně ZŠ. Snažíme se držet hodnotu dárků v podobné cenové kategorii (většinou okolo 500,–Kč), ale ptáme se na tipy na dárek respektujeme názor rodičů. Takže když mi ségra řekne, že chce pro dceru konkrétní knížku, která je třeba za 300,–Kč, tak já k tomu dokoupím třeba nějaké blbinky do vlasů nebo i mlsy (když si přeje deskovku za 600,–Kč, tak už nic nedokupuju a ségra většinou dodá, že to je drahé, tak ať potom k svátku koupíme jen něco malého).
Nemusí to být jen o hračkách, sourozenci většinou přejou dětem u našich, a my zajišťujeme i dárek za prarodiče, takže když rodič vybere za prarodiče třeba Lego (prarodiče dávají 1000,–Kč na dárek) a ví, že to dítě dostane Lego, tak od tety tam dostane třeba knížku a od strejdy osušku s oblíbeným hrdinou a k tomu nové kvalitní pastelky.
Snažíme se to plánovat tak, aby tam vždycky děti měly něco praktického, užitečného i něco na hraní. Plus máme velké čtenáře, takže knížka musí být.
Naposledy třeba synovec dostal jako od našich hru Karak, a od nás dostal k té hře rozšíření a obří oblíbenou čokoládu, a od bráchy dostal tričko a pyžamo Minecraft. Radost měl ze všeho.
Ale komplet jsme zrušili v rodině dárky pro dospělé. Právě z toho důvodu, že to je jako kdybychom si měnili obálky. Jeden rok dostal někdo něco za 1500,–, tak druhý rok to chtěl oplatit a koupil taky něco v této hodnotě, ten původně obdarovávající mu dal něco za 500,– a cítil se blbě atd. Takže ani k narozkám ani k Vánocům si jako dospělí dárky nedáváme, maximálně si měníme nějaké domácí produkty nebo našim dovezeme nějaké dobroty nebo jim dáme třeba knížku za víkend, kdy hlídají děti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33005
11.8.22 11:05

Požádala bych švagrovou, že pokud chce dávat peníze, tak ať se s námi předem domluví a dá příspěvek na nějakou větší věc.
Peníze do obálky pro sedmileté dítě, které si cíleně třeba na něco nešetří nebo to není ve stylu „tady máš 500 na ten elektronický klíč ke hře, co tak moc chceš“ mi přijde vcelku nevhodné.

Sama dávám dary po domluvě s rodiči - někde doporučí rodiče konkrétní věc, jinde uvítají příspěvek na něco hodnotnějšího, u starších dětí už mi třeba řeknou, ať jim koupím poukázku do oblíbeného obchodu na oblečení.
Ale peníze v obálce prvostupňovému dítěti ve stylu „něco si za to kup“, bych fakt nedávala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14615
11.8.22 11:05
@Anonymní píše:
@Semtex Taky mě napadlo, že by bylo jednodušší to neřešit vůbec, protože nula od nuly pojde, ale nechci kazit neteri radost. Zároveň mi to připadá takový divný, svagrova detem vše ukládá na účet, to my ne :oops:, takže mi to dítě přijde takový ochuzeny.

No hele a ten manžel s tím přišel vlastně proč, ze byste měli taky dávat peníze? Oni si mu postěžovali, ze jejich holcicka peníze nedostává? :lol: jako za mě je dárek věc darujiciho s přihlédnutím k prani nebo potřebám obdarovaného. Ale nedavala bych nic, co se mi nepozdava, jen proto, ze mi někdo řekl, ať mu to dam. Jako musí tam byt jakys takys konsenzus na obou stranách si myslím ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21905
11.8.22 11:07

A to je problem, rict svagrove hele nase holka ma pocit, ze nic nedostava, nemohla bys misto penez koupit to ci ono? Lidi jsou neschopni domluvit se na uplne jednoduchych vecech. Misto toho, si budou oplacet :roll: :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2038
11.8.22 11:10

Tak moje dcera 7 let chape, ze si za penize muze v hrackarstvi vybrat co chce. My ji treba davame hmotne darky ale babicky vetsinou penize. Ona je ráda.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6914
11.8.22 11:29

Opět řešení naprostých hovadin místo jednoduché domluvy…
Sedmileté dítě už má nějaký ten pojem o penězích, může mít motivaci na něco si šetřit apod. Nevidím v tom žádný problém. Pokud by mi to vadilo, normálně se domluvíme..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5683
11.8.22 11:35

Další moznost: odbourat to zcela to dáreckovani mezi širším pribuzenstvem, časem z toho bude jen větší a větší opruz.
A pokud ty oslavy pěstujeme a máte rádi, dohodnete se jen na symbolickým dárků, třeba sáček bonbónů nebo tabulka oblíbené čokolády.

Netřeba dary za 500 a více přeci.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4889
11.8.22 12:34

Moje děti peníze dostávají - ale od prababičky, která se už nikam nedostane a i kdyby, tak nemá absolutně přehled, co by děti mohlo potěšit. Jinak dle mého názoru peníze jsou super dárek pro puberťáky, u malých dětí to ale nemám ráda a nepraktikuji :nevim: Spíš bych ve vašem případě požádala švagrovou, aby koupila… (doplň konkrétní dárek), případně, jestli mi může dát peníze předem, že dceři třeba přidám na větší společný dárek. Určitě bych se osobně neuchylovala k tomu, že budu jejich dítěti taky dávat obálku, abych jim to oplatila, protože mi to prostě přijde mimo mísu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
43035
11.8.22 12:46

Mám z toho stejné pocity, ale větší děti ocení ty prachy.
výměna dětí s dopělákem je jasné blbost, v tomhle případě by ale ty děti těch 1000 kč nedostaly.

jsem ráda, že jsme se s tetičkami dohodli na bezdárkovém styku

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3085
11.8.22 12:56
@zrcadlo píše:
Jsem ze tří sourozenců a dohromady máme 6 dětí ve věku prvního stupně ZŠ. Snažíme se držet hodnotu dárků v podobné cenové kategorii (většinou okolo 500,–Kč), ale ptáme se na tipy na dárek respektujeme názor rodičů. Takže když mi ségra řekne, že chce pro dceru konkrétní knížku, která je třeba za 300,–Kč, tak já k tomu dokoupím třeba nějaké blbinky do vlasů nebo i mlsy (když si přeje deskovku za 600,–Kč, tak už nic nedokupuju a ségra většinou dodá, že to je drahé, tak ať potom k svátku koupíme jen něco malého).
Nemusí to být jen o hračkách, sourozenci většinou přejou dětem u našich, a my zajišťujeme i dárek za prarodiče, takže když rodič vybere za prarodiče třeba Lego (prarodiče dávají 1000,–Kč na dárek) a ví, že to dítě dostane Lego, tak od tety tam dostane třeba knížku a od strejdy osušku s oblíbeným hrdinou a k tomu nové kvalitní pastelky.
Snažíme se to plánovat tak, aby tam vždycky děti měly něco praktického, užitečného i něco na hraní. Plus máme velké čtenáře, takže knížka musí být.
Naposledy třeba synovec dostal jako od našich hru Karak, a od nás dostal k té hře rozšíření a obří oblíbenou čokoládu, a od bráchy dostal tričko a pyžamo Minecraft. Radost měl ze všeho.
Ale komplet jsme zrušili v rodině dárky pro dospělé. Právě z toho důvodu, že to je jako kdybychom si měnili obálky. Jeden rok dostal někdo něco za 1500,–, tak druhý rok to chtěl oplatit a koupil taky něco v této hodnotě, ten původně obdarovávající mu dal něco za 500,– a cítil se blbě atd. Takže ani k narozkám ani k Vánocům si jako dospělí dárky nedáváme, maximálně si měníme nějaké domácí produkty nebo našim dovezeme nějaké dobroty nebo jim dáme třeba knížku za víkend, kdy hlídají děti.

Tohle se mi moc líbí :) Jen, vy vůbec nedáváte (nepočítám tu drobnost jako je knížka a nějaké dobroty) dárky rodičům (tvým, manžela)? Takhle mi to vyznívá, že jen oni nakupují pro vnoučata a sami nic moc nedostanou. My máme tu „smůlu“, že máme v rodině dětí první, takže „musíme“ obdarovávat i rodiče, sourozence, případně jejich partnery, když jsou už v rodině déle a je to na palici pořád něco vymýšlet. Zrovna v srpnu mají narozeniny moje sestra/ manžela bratr a v září hned oba taťkové :zed: Samotná dárky nedostávám ráda, takže bych je klidně pro dospělé zrušila :lol: ale u nás to moc nejde. :think: Tak třeba, až těch dětí bude v rodině více 🙏

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16214
11.8.22 13:09
@Terezxx píše:
Tohle se mi moc líbí :) Jen, vy vůbec nedáváte (nepočítám tu drobnost jako je knížka a nějaké dobroty) dárky rodičům (tvým, manžela)? Takhle mi to vyznívá, že jen oni nakupují pro vnoučata a sami nic moc nedostanou. My máme tu „smůlu“, že máme v rodině dětí první, takže „musíme“ obdarovávat i rodiče, sourozence, případně jejich partnery, když jsou už v rodině déle a je to na palici pořád něco vymýšlet. Zrovna v srpnu mají narozeniny moje sestra/ manžela bratr a v září hned oba taťkové :zed: Samotná dárky nedostávám ráda, takže bych je klidně pro dospělé zrušila :lol: ale u nás to moc nejde. :think: Tak třeba, až těch dětí bude v rodině více 🙏

Pro ně jsou největším dárkem ta vnoučata :lol: My jim dáváme třeba fotoknížky, kalendáře s fotkami dětí, děti jim malují přáníčka a obrázky, ale dárky jako nějakou kosmetiku, poukazy, oblečení apod. jim opravdu nedáváme. Výjimkou jsou kulatiny (teď nás čeká smršť sedmdesátin, tam asi něco většího společně vymyslíme).
Ale naši si koupí, co chtějí, nedostatkem netrpí, dva důchody jim dohromady zajišťují klidné žití. Opravdu říkají, že největší potěšení pro ně je, že spolu jako sourozenci hezky vycházíme, že se u nich scházíme a že tam vnoučata ráda jezdí, a že je můžou vidět u toho rozbalování dárků (bohužel mají spoustu známých, kteří pošlou na vnoučata peníze, ale žádnou jejich radost nevidí). Když jsem se snažila třeba nakoupit jim něco na víkend (když hlídají děti), tak mě s tím pomalu vyhodili. Takže jim dovezu třeba víno, mandle, naložím sýry a to jim dám, když vyzvedávám děti, aby si udělali hezký večer bez nich. To si teda vezmou, ale brblají, abych příště nic nevozila.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová