Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Ty jo, opět se z normálního dotazu stalo toto. Jen jsem se ptala jak vyčistit flek. Víc se angažovat nemusíte.
Jinak, spíš jako rada pro další - mám doma Sanytol na desinfekci prádla a tam se píše: „Sanitol ničí při praní při všech teplotách bakterie, plísně, zbytky pracího prášku a vodního kamene. Sanytol díky svému trojímu účinku - antibakteriálnímu, fungicidnímu a virucidnímu - dezinfikuje všechny materiály a plochy a ničí mikroby. Odstraňuje kromě jiného: herpes, virus H7N1, salmonellu, listerii, stapphylococcus aureus, candida albican, escherichia coli, aspergillus Niger, pseudomonas aeuruginosa, henterococcus hirae, lactobacillus brevis… Bez chlóru, Zdravý životní styl, Odstraňuje 99,9% plísní a bakterií, Dermatologicky testováno, Pro všechny textilie bílé i barevné, Účinný při všech teplotách vody, Koncentrovaný prostředek“
Fleky to myslím neodstraní, ale ty spóry, které tu zmiňujete by snad mohlo
Zatím to peru, tak uvidíme jestli zmizí alespoň ten plísňový zápach.
A co se týče mě samotné, věc jsem si půjčila od kamarádky a i kdyby to nebyla kamarádka tak bych jí řekla co se stalo. Jen když jsem to způsobila, tak se snažím i zjednat nápravu.
Spíš jsem čekala odpověď na mou otázku, nebo radu, nebo když nevím nevyjadřuju se, ale to je holt „nemoc“ emimina.
@andreiika problém je, že ty plísně jsou škodlivé i mrtvé, ty toxiny tam zůstávají.
@Lama Lama Ahoj, mám dotaz. Matrace v postýlce mi chytla plíseň od monitoru dechu, rošt už je vyměněný a dítě spí na jiné matraci. Přemýšlím, co s tou původní. Vzala jsem ji savem proti plísni, potah je pratelný. Čistit, nebo rovnou do popelnice?
@Genovesa píše:
@Lama Lama Ahoj, mám dotaz. Matrace v postýlce mi chytla plíseň od monitoru dechu, rošt už je vyměněný a dítě spí na jiné matraci. Přemýšlím, co s tou původní. Vzala jsem ji savem proti plísni, potah je pratelný. Čistit, nebo rovnou do popelnice?
Já vyhazuju plesnivé cokoli, fakt z ní mám strach. Na děti už tuplem. Dovedu si představit nechat něco, co nemá žádný porézní povrch a jde komplet vyčistit ( sklo, nějaký kov, co byl ve styku s něčím plesnivým). Látku ne.
Spóry přežijou i chemickou očistu a ani sanitol nepomůže. plísně zničí, spóry zůstanou…o tom se tam samozřejmě nepíše ![]()
chceš radu? VYHODIT!!! protože vyprání nepomůže, na všem od plísně mi zůstaly drobné skvrnky na bílém i barevném, i když jsem použila fungisprej nebo jinou hnusotu na plísně. zápach se vrátil… takže ještě jednou… vyhodit!
píšu z vlastní zkušennosti a ne jen že jsem nemocná ![]()
@Genovesa píše:
na další matraci si dej chránič, aby k monitoru nešel pot od miminka. vyhodila jsem takhle 2 matrace. teď jsem teda dala monitor na matraci, pořád mi falešně houkal. nová matrace je vyšší.
@Luciferda Děkuju, určitě to zkusím. Já jsem tam měla jen plenu, ale ta to teda nevyřešila. A řekla bych, že za to mohl i ten rošt, byl málo proděravělý. Chycená byla i ta deska, flek tam nezůstal žádný. Matrace byla z ikea za 500,–. Tu vyhodím. Zvážím, jestli ak na případné druže nechat udělat i nový rošt.
Jako přiznám se, že když jsem to našla, šly na mě mrákoty. Jenže v ložnici máme rádi chladněji, 18°C, což tomu bohužel nepřidá. Loni jsem dokonce musela vyházet nějaké hodně staré a nepoužívané oblečení, protože tam ve spodu taky chytlo plíseň
.
Rošt mám klasický klacky a nepomohly. fakt je to tím potem… s chráničem jedu už 2roky a dobrý. předtím mi nová matrace zplesnivěla snad za 3 měsíce. jsem brečela vzteky a v krámě poradila paní právě chránič (nebo cokoliv co zamezí průniku vody a přitom dýchá - třeba přebalovací podložka s pull zátěrem nebo tak). monitor jsem teda vyčistila tím chemickým proti plíni a fleky zmizly, je to omyvatelný tak to šlo v pohodě. až na rošt mi plíseň nedošla, byla uprostřed desky monitoru.
@Luciferda Já to právě měla na okrajích té desky. Ta neprodyšná vrstva má přijít na monitor, nebo na matraci?
My se stěhovali a při balení jsem brečela… vyhodili jsme 2 skříně včetně většiny obsahu.
teď v baráku větrám jak praštěná. tady teda nebyla plesnivá žádná skříň, ale pro jistotu…měnili jsme okna a rosí se…
Narch matrace pod prostěradlo. je to takový to s gumovou vrstvou. většinou se dává až větším dětem bez plínek kdyby měli v noci nehodu. nepustí to vodu do matrace ale matrece v pohodě dýchá (odpařuje vodu)
mám chránič i na svojí matraci kdyby se mi starší hodlala počůrat do postele ![]()
chrániče mají v kojeneckých krámech, nebo třeba ikea má za dobrou cenu
@Luciferda No vidíš, nám se okna nerosí vůbec
, taky hodně větrám, i skříně. Skříně jsme teda nevyhodili, byly nové, z lamina, tak jsem je vzala savem x plísni. Dětské věci tam nikdy nebyly.
Podložku z ikea mám, jen nevím, když mám monitor pod matrací, jestli dát na matraci tu savou, nebo nesavou vrstvu. Prostě která z nich má ležet na tom monitoru.
Myslím tohle
http://www.ikea.com/…ts/90152777/
dává se gumovou vrstvou dolů.
tenhle odkaz je na velkou postel, najdu i na postýlku ![]()