Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
Holky potřebuji radu, našla jsem si taky na emiminu recept na hned měkké perníčky.. po vytažení z trouby byly měkké ale jak schladli už jsou tvrdé.. je to špatně? co teď?? mají být přeci hnedka měkké:D:D
Dělám je poprvé tak nevim. Dík za odpověď
Co je to za recept? Byl v receptu tuk? Ten způsobí to tvrdutí. Co s nimi? Asi nechat uležet v krabici s rozkrojeným jablkem, snad do vánoc změknou. ![]()
Jojo, mám ten samý problém. Pekla jsem je dle osvědčeného receptu a i přes různé metody jsou stále tvrdé. Ještě se mi to nestalo.
40 dkg hladká mouka
14 dkg cukr moučka
6 dkg tuku
2 vejce
10 dkg medu
2 lžíce kakaa
1 prášek do perníků
teď právě nevim, jestli to má cenu zdobit.
asi budou případně na stromeček.
dej je někam na balkon a ony změknou, potřebují do sebe vsáknout vlhkost, proto se pečou s co největším předstihem, aby to do těch vánoc stihly. Jinak tvrdost je způsobená množstvim medu, v jednom receptu nedoporučujou přidávat víc než je uvedno právě kvůli tomu tvrdnutí, ale já ho stejně krapet víc přidala (protože jsem vyškrabovala zbytek, tak jsem neodhadla jestli je to na jednu lžíci nebo 1,5), takže mi trochu ztvrdly, takže jsou takový napůl
mě právě ani moc nenaskočily. testo jsem nechala 24 hod. v lednicce pak to az delala, a stejne prd:/ asi blbej recept.. nebo spis blby ruce
mick.nick píše:
mě právě ani moc nenaskočily. testo jsem nechala 24 hod. v lednicce pak to az delala, a stejne prd:/ asi blbej recept.. nebo spis blby ruce
blbý ruce určitě ne
,
já mám jiný recept než ty a taky jsou tvrdé, dnes dodělané, takže taky nevím, zda stihnou změknout a balkon máme odkrytý, tak je tam dát nemůžu, protože by na ně pršelo nebo sněžilo…takže jsou v ložnici, tam je největší zima v celém bytě
a přes den na ně otevřu okno…jinak, já už je teda nazdobila, chtěla jsem to mít hotové vše tento víkend, at si nedělám binec další dny, takže když budou tvrdé, tak je dám na stůl na parádu, když jsou hezky nazdobené ![]()
nechci se vysmívat nebo nedejbože pomlouvat … ve čtvrtek mi přivezla kamarádka vzorek a i po skoro týdnu na balkoně jsou perníčky tvrdý jak beton … zkoušela tuším dvoje, s tukem i bez, oboje má stejný výsledek. Já mám perníčky hned po vtažení o polovic měkčí … co zůsouje tvrdnutí nevím, tak znalá pekařka nejsem a ty co peču mám s tukem a peču je už pár let …
napadá mě jedině nepotření vodou před pečením (mám v mém receptu i v receptu z vykrajovátek)jestli to má vliv ![]()
Jinak slabým těstem to nebude, obě je máme stejně silné/slabé )dokonce mám v receptu vyválet na tloušťku stébla … dělám tedy silnější.
Řeším zrovna to samé
Nikdy se mi to nestalo.Jenže já je upekla, dala do krabice u topení a odjela na tejden
Jsem je zapomněla dát od toho topení, nooo
Takže ted je mám v jedné místnosti, kde suším prádlo a neměknou a neměknou.Mi šibne.Dala jsem k nim krajíc chleba a stejnak nic.ještě jsem slyšela dát k nim rozřízlé jablko, vyzkouším zítra a budu se modlit.
Dej to do krabice s nějakým rozkrojeným ovocem (jablko, citron…) do studeného kouta. Do Vánoc by měli změknout ![]()
agnes79 píše:
pridaj k nim krajec chleba, zaručene budú mäkké
Přesně tak.
Já stejně nechápu tu honbu za měkkými perníčky, my máme tradiční rodinný recept na tvrdé, a kluci ani jiné nechtějí. Teď jsme dostali pár měkkých a prvorozenec to nezdvořile shrnul „Měkké perníky, hnusné perníky.“
. Oni potřebují, aby to hezky křoupalo
.
Dělám perníčky bez tuku, s hromadou medu a vyloženě betonové nejsou nikdy. Jen třeba chaloupka, adv. kalendář co nejsou v krabici, ale volně na stole, tak jsou hodně tvrdé. A jinak jsou někdy tvrdší, někdy měkkčí - ale ne úplně měkkoulinké, tak akorát mi přijde.
Já peču perníčky posl.týden v listopadu po upečení jsou vždy tvrdý a do vánoc jsou krásně měkoučký. Dávám je do krabice a hlavně do chladu takže na chodbě domu.