Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
Holky sakríííš tak nahoďte svůj recept ať zkusím ještě ějaký jiný:(
95dkg hladké mouky, 30dkg tekutého medu, 25dkg cukru moučka, 2,5 dkg jedlé sody, 4 vejce, lžička až dvě perníkového koření.
Vypracovat tuhé těsto (možná se bude muset přidat trošku mouky, ale zas ne moc), nechat odpočinout alespoň 12 hodin, klidně i více.
Válím tlustší placku (kolem půl cm), na plech dávat dál od sebe - nabydou, pěkně se nafouknou=) Dávat do dobře vyhřáté trouby tak na 210°C. Jsou rychle upečené, hlídat=) Nechat vychladnout na rovné podložce, jinak se zdeformujou. Peču na pečicím papíře, pak z plechu sešoupnu celý ten papír i s perníčkama na linku a nechám vychladnout a až pak sundávám z papíru.
Nepotírám ničím, ale asi by to taky šlo
ale letos jsem pekla ze dvou kil mouky a ještě to potírat, to by mě kleplo ![]()
Pro začátek na vyzkoušení doporučuju teda poloviční dávku, je toho fakt dost.
Těsně po upečení jsou měkké, pak trochu ztvrdnou a záleží pak na uskladnění, jaké budou, jestli povolí, nebo zůstanou tvrdší… Když jsem je měla na chatě na silvestra, vlhko šílené, byly do druhého dne úúúplně měkké.
Tak jsem teď byla zkusit
, mám je na okně jen tak nasypané v misce a jsou tvrdší, ale ne tak, aby křupaly. Kdybych je zavřela do krabice a dala k nim jablko, asi budou měkčí, ale nám to takhle neva ![]()
Ahojte já vždy před zdobením potírám perníčky rumovou vodou, do druhého dne krásně změknou.
Tak mi dneska psala kámoška, že jí taky zbetonovatěli a tak je nasypala ptáčkům a koupila místo nich normální rumový perníčky a říkala, že je lehce nazdobí a nazdar. Tak se mi to zdá taky jako řešení. ![]()
taky bych je nevyhazovala. Dělají se s předstihem proto, aby stihly změknout, já je včera vyhodila na mráz, tak snad změknou i s pracnama. Terasu mam taky odkrytou, tak jsem přes krabici přehodila igelit.
Len-til-kah píše:agnes79 píše:
pridaj k nim krajec chleba, zaručene budú mäkkéPřesně tak.
Já stejně nechápu tu honbu za měkkými perníčky, my máme tradiční rodinný recept na tvrdé, a kluci ani jiné nechtějí. Teď jsme dostali pár měkkých a prvorozenec to nezdvořile shrnul „Měkké perníky, hnusné perníky.“![]()
. Oni potřebují, aby to hezky křoupalo
.
No třeba u nás je to nutnost, protože děda s klapačkama ty tvrdý nepokouše ani omylem…
No už je asi pozdě, ale perníčky změknou tak, že se dají do igelitového sáčku s nakrájeným jablkem a nechají se třeba 24 hodin pohromadě a změknou ![]()
Tak jsem dala na rady „nějakého“ rozkrojeného ovoce a šoupla tam rozpůlenou mandarinku a dala krabici za okno na parapet (balkon máme nezamčený v mezipatře) tak uvidím jestli změknou, doufám že alespoň o trošku, je to skoro na lámání zubů ![]()
Zdravím dovolím si oživit diskusi jaký máte osvědčený recept na pernířky tak aby vám neztvrdly a není už pozdě na to je úéct myslím proto aby řípadně změkly díky moc
Mám již několikátý rok osvědčeno – ihned ke konzumaci. Má to jednu vadu… musím dělat z dvojité dávky aby aspoň něco vydrželo do Vánoc, protože jsou opravdu ihned ke konzumaci a rodina to moc dobře ví ![]()
IHNED MĚKKÉ PERNÍČKY(1dávka)
150g medu
200g cukr moučka
2 vejce
500g hl. mouka
1 prášek do perníku
5g jedlé sody (= 1 čaj. lžička)
80g másla
1 vejce na potření
Nejprve smícháme med, cukr a vajíčka. Potom přidáme mouku a prášek do perníku. Nakonec rozpuštěné máslo a vypracujeme těsto. Necháme odpočinout v ledničce.
Přeji krásné a voňavé Vánoce! ![]()
Co vím, tak většina receptů je tak, že perníčky jsou tvrdé a musí změknout, proto se pečou jako první. Ideální dát to do sklepa, na půdu nebo balkon. Když jsem bydlela v bytě, kde jsem neměla ani jedno, tak to byl problém
Jinak mám vyzkoušeno (rada babičky), dát místo tuku sádlo a upečené věci nemusí tak dlouho měknout, ale u perníčků jsem to nezkoušela ![]()
@katula9 já jsem až loni zjistila proč mi vždy perníčky ztvrdly a bylo to suchem v bytě. Od babičky jsem si přivezla krásně měkké perníčky a doma do týdne jak beton. Teď jsme v baráku a už máme taky jedlé perníčky.
Je úplně jedno jaký recept použiješ. Po upečení dej perníčky do vlhké místnosti, třeba komora nebo sklep (pozor, aby tam zas nebyl smrádek). Vyzkoušela jsem jednou nedopatřením, funguje i na perníčky, které jsou normálně v suchém bytě tvrdé jak kámen.