Pěstounská péče a dědictví

Anonymní
18.7.21 20:02

Pěstounská péče a dědictví

Ahoj,
Předem se omlouvám za dlouhý dotaz, ale budu se to snažit co nejvíce zkrátit. Dále prosím o anonym z důvodu citlivých údajů.
Nejprve bych Vám ráda nastínila naší rodinnou situaci:
Když mi byl necelý rok, tak moje máma doslova utekla od táty. Ten hned na to začal hodně pít a hrát automaty a já byla často provizorně někde na hlídání. Časem si toho samozřejmě všimla sociálka a skončila jsem u prarodičů (rodiče mámy) v pěstounské péči. Ti mě celý život skvěle vychovávali a starali se o mě. Máma se od té doby ano jednou neozvala a to ani mě, ani našim. Důležité ještě je to, že tenkrát byla také zbavena rodičovských práv vůči mě. A teď k věci. Naši už jsou samozřejmě staří a proto se začalo řešit dědictví. Před rokem na mě napsali jejich byt, kde si nechali věcné břemeno a zbytek majetku zatím neřeší. A tady jsou mé dotazy:

1. V případě jejich úmrtí (berme obou) je zákonný dědic jejich potomek, tedy máma. Zaniká jí tento nárok, když se o ně skoro 30 let nezajímala?
  2. Pokud by třeba máma ano nežila, jsem zákonným dědicem po ní já?
  3. Může ona úspěšně napadnout přepis bytu?
  4. Když by zbytek majetku zdědila, myslíte si, že je reálné soud vyhrát?
  5. Jaké řešení je nejjednodušší udělat ještě před smrtí našich? Tak, aby máma nedědila.

Samozřejmě dotazy se týkají situace, kdy by naši neměli nic sepsáno. Vím, že lépe by poradil právník, ale ráda bych znala vaše zkušenosti.

A prosím nechte si narážky typu, že mi jde o prachy. Svým způsobem ano, nemyslím si, že si je máma zaslouží, ale pokud by si to naši přáli, tak to budu respektovat. Jen o tom s našimi občas diskutujeme a nějak jsme z toho všichni zmatení.

Předem děkuji za odpovědi.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
351
18.7.21 20:12

Tak at mamu proste vydedi, maji k tomu vazny duvod, takze to obhajite s prehledem

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26928
18.7.21 20:15

1. Ano, dedicem je jejich dcera (mama).
2. Ano, po sve mame dedis ty.
3. Myslis prepis za zivota prarodicu? Napadnout to muze, ale neuspeje.
4. Ne, prarodice by ji museli jako dceru vydedit za chovani zvlast zavrzenihodnym zpusobem (nestarala se o tebe, nejevila zajem apod.).
5. Prepsat vse na tebe s vecnym bremenem prava k uzivani na dobu jejich doziti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5593
18.7.21 20:24
@biancaa píše:
Tak at mamu proste vydedi, maji k tomu vazny duvod, takze to obhajite s prehledem

Přesně tak. Tvoji prarodiče mají zákonný důvod Tvoji matku vydědit / dlouhodobý nezájem a ignorace z její strany/.
Ale začala bych to řešit co nejdříve, aby to bylo po právní stránce kvalitně a nenapadnutelně ošetřeno dokud prarodiče ještě žijí.
Není na tom nic zlého ani špatného.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25897
18.7.21 20:44

1. Dědický nárok nezaniká.
2. Pokud by matka nežila, jsi dědicem ty, pokud nemáš ještě sourozence.
3. Napadnout přepis bytu po letech asi nemůže, nebo by to bylo houby platné.
4. Těžko říct.
5. Sepsat závět a matku vydědit nebo veškerý majetek převést na tebe.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30332
18.7.21 20:57
@Anonymní píše:
Ahoj,
Předem se omlouvám za dlouhý dotaz, ale budu se to snažit co nejvíce zkrátit. Dále prosím o anonym z důvodu citlivých údajů.
Nejprve bych Vám ráda nastínila naší rodinnou situaci:
Když mi byl necelý rok, tak moje máma doslova utekla od táty. Ten hned na to začal hodně pít a hrát automaty a já byla často provizorně někde na hlídání. Časem si toho samozřejmě všimla sociálka a skončila jsem u prarodičů (rodiče mámy) v pěstounské péči. Ti mě celý život skvěle vychovávali a starali se o mě. Máma se od té doby ano jednou neozvala a to ani mě, ani našim. Důležité ještě je to, že tenkrát byla také zbavena rodičovských práv vůči mě. A teď k věci. Naši už jsou samozřejmě staří a proto se začalo řešit dědictví. Před rokem na mě napsali jejich byt, kde si nechali věcné břemeno a zbytek majetku zatím neřeší. A tady jsou mé dotazy:
  1. V případě jejich úmrtí (berme obou) je zákonný dědic jejich potomek, tedy máma. Zaniká jí tento nárok, když se o ně skoro 30 let nezajímala?
  2. Pokud by třeba máma ano nežila, jsem zákonným dědicem po ní já?
  3. Může ona úspěšně napadnout přepis bytu?
  4. Když by zbytek majetku zdědila, myslíte si, že je reálné soud vyhrát?
  5. Jaké řešení je nejjednodušší udělat ještě před smrtí našich? Tak, aby máma nedědila.

Samozřejmě dotazy se týkají situace, kdy by naši neměli nic sepsáno. Vím, že lépe by poradil právník, ale ráda bych znala vaše zkušenosti.

A prosím nechte si narážky typu, že mi jde o prachy. Svým způsobem ano, nemyslím si, že si je máma zaslouží, ale pokud by si to naši přáli, tak to budu respektovat. Jen o tom s našimi občas diskutujeme a nějak jsme z toho všichni zmatení.

Předem děkuji za odpovědi.

1. Mámu můžou rodiče vydědit. Vzhledem k tomu, že se nestarala o tebe, ani o ně, mají k tomu pádný důvod.
2. Pokud by máma nežila, dědíš vše rovnou ty.
3. Každý si za života může dělat s majetkem co chce. Takže napadnout může, ale nikdo to nebude řešit. Max. kdyby jí uznali jako dědice, tak se může stát, že dostane vše ostatní, protože tobě by mohli přičíst hodnotu bytu. Ale to se stává, až když jsou dělané přepisy těsně před smrtí jako účelové.
4. Tam by to chtělo udělat to vydědění a bude klid. Sepsat u notáře, ať to má pořádnou formu a pak dostaneš vše ty a rodiče budou spokojení a v klidu.

Plně chápu o co ti jde, řešíme v rodině něco podobného a taky to děláme tak, aby nevhodný příbuzný nedostal pokud možno nic. Ono kdo má v rodině normální vztahy, toto nepochopí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3990
19.7.21 07:16

Zajít za notářem, matku vydědit a sepsat závěť. Závěť je vždy lepší u notáře, je pak u nich archivovaná, je ověřena a mnohem hůře se napadá…

A pozor. Podle nového OZ, když vydedis potomka a ten je v okamžiku smrti zustavitele naživu, vydědění se vztahuje i na jeho potomky. Pokud je vydedeny potomek v okamžiku smrti zustavitele po smrti, vydědění se jeho potomků netýká.

Takže do závěti určitě jmenovitě napsat tebe jako dědice.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26928
19.7.21 07:22

Neresila bych vydedeni (jsou to jen zbytecne komplikace). Jednodussi je prevod za zivota. Darovaci smlouva se da udelat i tak, ze obdarovany majetek nabyde az dnem umrti darce. Tim se darce pojisti, ze muze svuj majetek stale uzivat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2789
19.7.21 11:57

Objednejte se k notari a tam reknete, co chcete a ceho se bojite. On vam to sepise a budete mit klid. Za tech par tisicovek to stoji a uz bych vybirala notare a termin. Neni na co cekat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2164
20.7.21 21:27

Neni nic lepsiho zajit k notarovi a sepsat.
Zalezi jestli si jedine dite, popripade tvoji rodice ( babi s dedou ) nemaji dalsi deti, pak by dedily i oni.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová