Pijete vodu ze studánek?

Anonymní
4.7.25 18:41

Pijete vodu ze studánek?

Ahoj všichni,
Z profesní zvědavosti si dělám takovou anketu. Pracuju na hygieně a nedávno se k nám dostal případ, že se paní v lese napila z neznámé studánky, ještě si tu vodu donesla v pet lahvi domů a pohostila s ní celou rodinu. No, dopadlo to špatně, skončili se silnými zažívacími problémy v péči lékařů. Když jsem tu studánku dohledávala, byl to jakýsi pramen v lese a paní podle toho usoudila, že tam musí být voda přímo léčivá… Z naivity je vyléčila určitě. Tak mi došlo, kolik lidí si myslí, že každá studánka v lese má pitnou vodu. Tak co? Jak to máte vy? Pijete neznámou vodu aniž byste si ověřili, jestli je v pořádku? ;)
Na rovinu, já ani za zlatý prase, vím, co všechno v té vodě může být.
Stačí vám k přesvědčení o nezávadnosti to, že tam někdo nechal hrníček?
Nebojte, klidně se přiznejte, nikomu nadávat nebudu, jen mne to opravdu zajímá.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
65165
4.7.25 18:42

Ne, to bych se musela někde ztratit a umírat žízní.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21579
4.7.25 18:51

Ani náhodou

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23961
4.7.25 18:51

Zcela výjimečně se napiju ze Stříbrné studánky na Křemešníku, město Pelhřimov nechává dělat rozbor tuším jednou za dva roky… Někdy si tam jezdím pro vodu s kanystry, na kafe a čaj, je lepší než „chemická“ chlorovaná z vodovodního řádu… 8) Občas si jí teda míchám se sirupem, předpokládám, že by měla být nezávadná díky mírnému obsahu koloidního stříbra… :nevim: :nevim: :nevim: 8)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1085
4.7.25 18:54
@Anonymní píše: Více

My jsme to nějak odhadovali podle provozu v okolí, když bylo místo evidentně upravené a byla tam ještě nějaká cedule plus si tam chodili lidi, tak jsme to pili, když ne, tak jsme převařovali, jen hrníček by nás nepřesvědčil.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11818
4.7.25 18:57

Ani teď moc ne, dřív občas. Moc teď do lesa nechodím, ale dřív ano ale jen že studánek v okolí bydliště. V blízkosti (pár kilometrů od vsi kde jsem vyrůstala) jsou 3 studánky celkem vyhlášené a lidí si tam pro vodu pravidelně chodí. Nevim o tom že by měli zažívací potize. Z nějaké neznámé asi v případě že bych zabloudila a měla hroznou žízeň tak možná že bych to riskla…Jinak jsem byla párkrát na túrách v Alpách a tam jsme pili z nějakého koryta podel stezky…nevím zda to byla voda pro turisty nebo pro krávy co se tam pásly…ale můj tehdejší partner který hodně horolezil tak říkal že si v těchhle korytech vodu vždycky čepuje…a taky jsme při toulkách Bosnou si doplnovalimlahvens vodou v mešitách (tam tekla vždy na nadvorich z takove fontány a byla označena jako pitná..) jako člověk nikdy neví, a tu vodu jsme pili já a můj tehdejší partner (ten horolezec) a nic nám nebylo a další pár který tam s námi byl si kupovali balenou a měli zažívací potíže několikrát :lol: ale taky je mohlo prohnat třeba to kořeněné jídlo… :nevim: každopádně mi nikdy nic nebylo…ale já mám tzv. Kachní žaludek a přestože u nás v práci (zdravotnictví) jsme měli nepocetnekrat nějakou tu strevni epidemii tak mě to nikdy nepostihlo…

Příspěvek upraven 04.07.25 v 18:59

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
964
4.7.25 18:58

Tak z nějaké neznámé studánky v lese bych určitě nepila, nejsem blázen. Ale léta jsme jezdili s kanystry ke studánce, kde byla voda kontrolovaná, jezdilo tam hodně lidí, někdy byla i fronta, protože trvalo, než se ty kanystry naplní. Voda to byla moc dobrá na pití i čaj.

Příspěvek upraven 04.07.25 v 19:04

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1972
4.7.25 19:02

Já piju pouze balenou vodu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
789
4.7.25 19:03

Když je to studánka kterou znám od dětství a vím že tam tekla pitná voda tam ano, ze studánek které neznám nepiju, to bych musela asi umírat žízní.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7221
4.7.25 19:08

Jenom v lázních a velice malinko. Jsem ochotná si umýt ruce, krk, tváře… Osvěžit se, ochladit pití. Prameny si myslím, že budou víc užitečné psům.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5013
4.7.25 19:09

Ne. Obličej a ruce bych si opláchla, ale nepila bych ji.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Alpacass
4.7.25 19:22

Pokud je okolí studánky upravené a vypadá použivaně, tak vodu ze studánek pijeme naprosto běžně. Nikdy nám z toho nic nebylo.

Příspěvek upraven 04.07.25 v 19:23

• Citovat
  • Upravit
1856
4.7.25 19:23

Jen tak z nějaké určitě ne, jezdíme ale pro vodu ke kontrolované studánce a to pouze jaro/podzim a ne po deštích

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Vodnář-u-Topolu
4.7.25 19:23
@Anonymní píše: Více

U pitných studánek jsou většinou i oznámení o nezávadnosti a mnohdy i hrníčky. S takovou studánkou nemám problémy. Ale aby někde na kopci čůral kůň a dole to odněkud vytékalo, tak to opravdu ne.

• Citovat
  • Upravit
9025
4.7.25 19:24

Úplně z každé ne, ale když je tam nápis, že se pít může, tak jo. Mám ale super odolné zažívání.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Krém

• (4) + 140 recenzí

Dětská mast

• (4) + 115 recenzí