Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Zcela výjimečně se napiju ze Stříbrné studánky na Křemešníku, město Pelhřimov nechává dělat rozbor tuším jednou za dva roky… Někdy si tam jezdím pro vodu s kanystry, na kafe a čaj, je lepší než „chemická“ chlorovaná z vodovodního řádu…
Občas si jí teda míchám se sirupem, předpokládám, že by měla být nezávadná díky mírnému obsahu koloidního stříbra…
![]()
@Anonymní píše: Více
My jsme to nějak odhadovali podle provozu v okolí, když bylo místo evidentně upravené a byla tam ještě nějaká cedule plus si tam chodili lidi, tak jsme to pili, když ne, tak jsme převařovali, jen hrníček by nás nepřesvědčil.
Ani teď moc ne, dřív občas. Moc teď do lesa nechodím, ale dřív ano ale jen že studánek v okolí bydliště. V blízkosti (pár kilometrů od vsi kde jsem vyrůstala) jsou 3 studánky celkem vyhlášené a lidí si tam pro vodu pravidelně chodí. Nevim o tom že by měli zažívací potize. Z nějaké neznámé asi v případě že bych zabloudila a měla hroznou žízeň tak možná že bych to riskla…Jinak jsem byla párkrát na túrách v Alpách a tam jsme pili z nějakého koryta podel stezky…nevím zda to byla voda pro turisty nebo pro krávy co se tam pásly…ale můj tehdejší partner který hodně horolezil tak říkal že si v těchhle korytech vodu vždycky čepuje…a taky jsme při toulkách Bosnou si doplnovalimlahvens vodou v mešitách (tam tekla vždy na nadvorich z takove fontány a byla označena jako pitná..) jako člověk nikdy neví, a tu vodu jsme pili já a můj tehdejší partner (ten horolezec) a nic nám nebylo a další pár který tam s námi byl si kupovali balenou a měli zažívací potíže několikrát
ale taky je mohlo prohnat třeba to kořeněné jídlo…
každopádně mi nikdy nic nebylo…ale já mám tzv. Kachní žaludek a přestože u nás v práci (zdravotnictví) jsme měli nepocetnekrat nějakou tu strevni epidemii tak mě to nikdy nepostihlo…
Příspěvek upraven 04.07.25 v 18:59
Tak z nějaké neznámé studánky v lese bych určitě nepila, nejsem blázen. Ale léta jsme jezdili s kanystry ke studánce, kde byla voda kontrolovaná, jezdilo tam hodně lidí, někdy byla i fronta, protože trvalo, než se ty kanystry naplní. Voda to byla moc dobrá na pití i čaj.
Příspěvek upraven 04.07.25 v 19:04
Když je to studánka kterou znám od dětství a vím že tam tekla pitná voda tam ano, ze studánek které neznám nepiju, to bych musela asi umírat žízní.
Jenom v lázních a velice malinko. Jsem ochotná si umýt ruce, krk, tváře… Osvěžit se, ochladit pití. Prameny si myslím, že budou víc užitečné psům.
Pokud je okolí studánky upravené a vypadá použivaně, tak vodu ze studánek pijeme naprosto běžně. Nikdy nám z toho nic nebylo.
Příspěvek upraven 04.07.25 v 19:23
Jen tak z nějaké určitě ne, jezdíme ale pro vodu ke kontrolované studánce a to pouze jaro/podzim a ne po deštích
@Anonymní píše: Více
U pitných studánek jsou většinou i oznámení o nezávadnosti a mnohdy i hrníčky. S takovou studánkou nemám problémy. Ale aby někde na kopci čůral kůň a dole to odněkud vytékalo, tak to opravdu ne.
Úplně z každé ne, ale když je tam nápis, že se pít může, tak jo. Mám ale super odolné zažívání.
Ahoj všichni,
Z profesní zvědavosti si dělám takovou anketu. Pracuju na hygieně a nedávno se k nám dostal případ, že se paní v lese napila z neznámé studánky, ještě si tu vodu donesla v pet lahvi domů a pohostila s ní celou rodinu. No, dopadlo to špatně, skončili se silnými zažívacími problémy v péči lékařů. Když jsem tu studánku dohledávala, byl to jakýsi pramen v lese a paní podle toho usoudila, že tam musí být voda přímo léčivá… Z naivity je vyléčila určitě. Tak mi došlo, kolik lidí si myslí, že každá studánka v lese má pitnou vodu. Tak co? Jak to máte vy? Pijete neznámou vodu aniž byste si ověřili, jestli je v pořádku?
Na rovinu, já ani za zlatý prase, vím, co všechno v té vodě může být.
Stačí vám k přesvědčení o nezávadnosti to, že tam někdo nechal hrníček?
Nebojte, klidně se přiznejte, nikomu nadávat nebudu, jen mne to opravdu zajímá.