Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj, zajímalo by mě, jestli má někdo z vás zkušenost s tzv.minipilulkou-antikoncepcí, která obsahuje pouze gestagen(jestli se nemýlím)? Jaký je v tom rozdíl oproti klasické pilulce, v čem je lepší a v čem ne. Neznám nikoho kdo by to bral a chtěla bych se o tom něco dozvědět. Díky
Sice ji neberu a taky neznám nikoho , kdo ji bere, ale nevýhodou je nižší spolehlivost (u pilulek), pak taky, že mlže docházet ke špiněním a jinýmu haprování cyklu. Ono to funguje na trochu jiným principu než kombinovaná antikoncepce, takže ovulaci to neblokuje 100%, ale zas navíc je tam efekt ten, že hlen v čípku je tužší, takže míň prostupný pro spermie (co si pamatuju ze školy). Určitě se o tom dá najít spousta věcí na netu.
Kombinovaní antikoncepce je dle mě lepší, tahle jednosložková se dává spíš u žen, které z nějkého důvodu nemohou užívat estrogeny - třeba žilní trombóza apod.
Nejlepší bude, když ti výhody a nevýhody popíše tvůj gynekolog/žka.
Ale jsem zvědavá, jestli se tu objeví někdo, kdo tuhle HA bere.
Ja ji beru.Předpokladam teda,že minipilulka je Cerazette a Azalia.
Ted přechazim s Cerazette na Azalii.Nemužu estrogen,protože mui zpusobuje migreny.Kdysi jsem brala Exluton,byl idealni.MS pravidelna bez špinění.Ted jsem zkoušela cerazete a menim pravě kvuli špinění.Tak uvidim.
Tak ja mam zkusenost s Azalii..rozdil mezi minipilulkou a klasickou antiko je,ze minipilulka se bere v kuse,tj 28 tbl v platicku,pokud se nepletu teda..
Velka nevyhoda je,ze jsem snad temer neustale spinila,coz popisuje vetsina holek,co tuto antikoncepci uzivala.
taky beru cerazette - čistě gestagenní atk se bere např. v průběhu kojení - můj případ. bere se vkuse, každý den, údajně asi 50% žen nevyhovuje, špatně ji znášejí a musejí vysadit… já ji beru asi 5tý měsíc a bez problémů… rozdíl je taky v tom, že by se neměla brát atk bez estrogenů dlouhodobě, tělu by estrogeny chyběly. takže po ukončení kojení se přechází na kombinovanou.
Aha takže chápu to tak že minipilulka je spíš když už má člověk dítě a kojí? Protože na to sem na netu nějak nenarazila. A jako normální antikoncepce se to používá nebo ne? ![]()
minipilulky se berou pouze při kojení. já dostala azalii a po 7 pilulkách jsem začala HROZNĚ krvácet. Dr. říkala, že už se s tím setkala a že ji mam přestat brát a chránit se jinak. cerazette mi nenabídla, ale je to na stejnej bázi, takže by byl výsledek asi stejný… ![]()
Ahoj holky, já minipilulky beru na předepsání od pana doktora, nekojím ani žádné děti ještě nemám, takže v tom to asi nebude
6 let jsem užívala pramino, jenže poslední dobou jsem měla krvácení mimo cyklus… a ani nevím, jestli v minipilulkách budu dále pokračovat, protože od začátku užívání mám špinění, navíc se mi ted po 7 pilulkách spustilo velké krvácení… a nejlepší na tom je, že tyhle pilulky jsem dostala na předpis jen proto, že jsem měla krvácení mimo cyklus… takže ted krvácení mám pro změnu v kuse…
jsem zvědavá, co mi pan doktor předepíše teď ![]()
Ahoj, tak já po prvním dítěti měla endometriozu tak mi dr. doporučil znovu otěhotnět a ted po druhém mi napsal Sofftinell a brát 3 měs. v kuse a pak vynechat a zas..jenže jsem strašně krvácela a navíc špinila v kuse.Tak mi napsal minipilulky Azalii a mám je začít brát od zítra. Bere se to v kuse a řekl mi, že bych u toho neměla vůbec krvácet ze začátku možná špinit ale pak se to prý srovná. Tak mám teda celkem strach co tady ted čtu..
Navíc na balení je přímo napsáno, že kdo bere tak je zvýšená rakovina prsu…
Ahoj,
tak to jsem ráda, že s užíváním Lamya pilulek v tom nejsem sama. Po šestinedělí jsem dostala tuhle minipilulku s tím, že někdo nekrvácí vůbec, někdo občas. Přesně jak píše Teri45, krvácela jsem 3 týdny v kuse. Od té doby jsem krvácela po týdnu. Takže když jsem po velkoé trpělivosti a naději načala třetí platíčko a po týdnu to zase dostala, minipilule jsem vysadila a už to nechci ani vidět. Lamya je antikoncepce na svém místě. Opravdu nelze otěhotnět… ![]()
Když jsem s tím po těch třech týdnech krvácení byla u doktorky, tak mi na to napsala nějaké další hormony, kterými se to krvácení zastavuje.
Ahoj holky, tak já stále na předpis pana primáře u minipilulek LAMYA zůstávám… i když jsem mu řekla jak to mám nebo nemám, řekl, že se to srovná
po tom, jak mi menses skončila měla jsem ob den nebo ob dva špinění, teď už 4 dny nic, a dnes to mám dostat, a stále nic… docela mě zarazilo to, že někomu menstruace zmizí úplně… to abych si ted pořád kupovala těhotenský test, jestli náhodou nejsem v tom, nebo jen jestli se mi tou minipilulí poplašily hormony…
![]()
Jj, to mi doktorka řekla taky, ale po šestinedělním krvácení po porodu a vlastně s kratičkými přestávkami doteď, na to už nějak nemám. ![]()
Používám Mistru, což je taky minipilulka, problém je, že mám skoro celý měsíc špinění, skoro nekrvácím. Bere se to 28 dní v kuse a pak je přestávka na menses. Používám ji jako normální antikoncepci.
No dámy, už týden se mi cyklus zpozdil…
minipilulky Lamya jsem brala přesně tak jak mám, max půl hodinky po přesném času.. což by tedy nemělo mít žádný vliv… přestávka na menses se žádná nedělá, na letáčku psali, že menses může být nepravidelná nebo nemusí přjít vůbec…
už jsem z toho docela nervózní, asi je čas, udělat si testík,,, a jestliže to takhle půjde každý měsíc, tak budu v lékárně velice často ![]()
Já bych to neviděla tragicky, prostě budeš z těch šťastnějších, kdo při užívání Lamye nekrvácí. Já bych bývala brala alespoň jednou za měsíc a ne každý týden…
Vtip je teď v tom, že pilulky asi týden neberu a myslím, že začínám špinit a opět to dostanu. Možná pilulkám křivdím a za vším tím mým trápením je ještě zblbnutá hypofýza po porodu.
No, příští týden jdeme k paní doktorce, tak uvidíme…