Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
I kdyz nemas jine klinicke priznaky, rozhodne bych ihned zacala brat probiotika a pelasila k praktickemu lekari na odbery. Nepodcenuj to, tyden je opravdu velmi dlouha doba pro prujem.
Souhlasim, tyden je dlouha doba a ocividne je tam neco, co si zada pozornost. Mazej rano k dr. Nemusi to byt nic vyslovene vazneho, po tydnu prujmu se zrejme streva vycistili i z toho, co je v nich usazeno roky. Ale v poradku to neni a chtelo by to najit pricinu a lecit.
@Anonymní píše:
Velmi se stydím a proto píšu anonymně.
Poslední skoro týden mám velmi silný průjem (od čtvrtka), dalo by se říci, že přímo vodový. A dnes jsem si při utírání konečníku všimla na toal. papíru takových pevných teček, jak černý písek. Při utírání mi až tekla krev, jak kdybych se vytřela šmirglovým papírem.Není to jak takové klasické podráždění při průjmu, já mám opravdu nějaké „drobení“ ve stolici. Ale nic takového, co by to způsobovalo, nejím. Kde se může vzít něco tak drsného ve střevech prosím?
Jiné příznaky nějaké nemoci nemám. Vím, že nejste lékaři, ale prosím, co by to mohlo být?
Ahoj, můj syn, když byl maličký, tak měl ve stolici vysloveně kamínky, jako kdyby pískovec, na nic se nepřišlo, údajně to byly minerály. To by mohlo být i u průjmu, ale raději bych to konzultovala s doktorem.
Dobrý večer, syn 2 roky má dost často ve stolici „písek“. Takové drobné černé drsné tečky. Špatně se to i otírá. Průjem nemá. Vypozorovala jsem, že častěji se to objevuje, pokud má v jídelníčku víc bílkovin, ale 100% to není. K písku momentálně přístup neměl, takže ten to být nemůže. Je možné, že špatně tráví bílkoviny, může to být něčeho příznak? Setkala jste se s tím některá u svého prcka? Moc děkuji za názory.
Hackuju se.. Moje 18mes to mívá také, vypadá to jako logr z kafe
Zda se mi, ze se ji to objeví, když má několik dni po sobě banán..
Tak presne tohle jsem resila 2roky zpatky u dcery, kdyz zacinala s ruznymi druhy ovoce a zeleniny a dcera to opravdu mela po bananu, bud to byly drobne tecky nebo az jako slabe provazky. A uz si takhle zpetne, ani neuvedomuji, kdy se ji to ve stolici prestalo objevovat.
Po banánů vím jak to vypadá, to už mam vypozorovany ???? ale tohle je pevnější, při otirani to smirgluje zadeček, až se malej krouti…jak nějaký vysrážený minerály, ale nevím, jestli to řešit nějakým vyšetřením nebo ne ![]()
@arrow Syn to má taky/7 let/,byli jsme na výtěru, ale tam bylo vše vpořádku. Máme to skoro rok, asi se poradím s Mudrou ať se udělá jiný, větší odběr stolice než výtěr na tyčinku…
A jiné problémy syn nemá? Ten náš je jinak zdravý, respektive za ty 2 roky ještě nebyl ani nemocný, nic. Dáváte hodně mléka a mléčných výrobků?? My jo, na mléku je dost závislý, jogurty i sýry taky jí. Napadá mě jen že je to právě přebytek nestrávené bílkoviny nebo zmineralizovaný vápník, ale je to samozřejmě laický nápad. Někde jsem teda četla, že to může souviset s dozráváním žlučovodů ![]()
Jinak mák neměl ani nepamatuji, vypadá to jako lógr z kávy, složením i tvrdostí jako peeling…
@arrow píše:
A jiné problémy syn nemá? Ten náš je jinak zdravý, respektive za ty 2 roky ještě nebyl ani nemocný, nic. Dáváte hodně mléka a mléčných výrobků?? My jo, na mléku je dost závislý, jogurty i sýry taky jí. Napadá mě jen že je to právě přebytek nestrávené bílkoviny nebo zmineralizovaný vápník, ale je to samozřejmě laický nápad. Někde jsem teda četla, že to může souviset s dozráváním žlučovodů
Jinak mák neměl ani nepamatuji, vypadá to jako lógr z kávy, složením i tvrdostí jako peeling…
Muj syn ma ale prave po bananu takovej logr, tvrdy hnedy zrnicka, co skrabou a blbe se utiraj, nekdy jsou nitky a nekdy presne logr jak pises, nebo jak kdyby snedl hlinu
Jj, banan to taky umí, to neříkám. U malého jsou po banánu spíše ty nitky. Logr je ale i když banán třeba tři dny po sobě vůbec neměl… ![]()
Velmi se stydím a proto píšu anonymně.
Není to jak takové klasické podráždění při průjmu, já mám opravdu nějaké „drobení“ ve stolici. Ale nic takového, co by to způsobovalo, nejím. Kde se může vzít něco tak drsného ve střevech prosím? 

Poslední skoro týden mám velmi silný průjem (od čtvrtka), dalo by se říci, že přímo vodový. A dnes jsem si při utírání konečníku všimla na toal. papíru takových pevných teček, jak černý písek. Při utírání mi až tekla krev, jak kdybych se vytřela šmirglovým papírem.
Jiné příznaky nějaké nemoci nemám. Vím, že nejste lékaři, ale prosím, co by to mohlo být?