Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Ahoj holky,
potřebuju poradit. Už cca týden mám hrozný kašel, nejdřív suchý, dusivý, později plný hlenu. Bolí mě na hrudníku a pořád se zadýchávám. Tepolotu mám mezi 37,5 - 38,5. V dětství jsem prodělala často záněty průdušek(hodně silné), tak to nechci podcenit. Napadlo mě, jestli to není zápal plic…Ale hlavně, mám jet na pohotovost nebo počkat do pondělí? Na jednu stranu je nechci prudit(kor když jsem tam byla 14 dní zpět kvůli samovolnému potratu), na druhou stranu jsem z toho taková neklidná…
@Destinka píše:
Ahoj holky,
potřebuju poradit. Už cca týden mám hrozný kašel, nejdřív suchý, dusivý, později plný hlenu. Bolí mě na hrudníku a pořád se zadýchávám. Tepolotu mám mezi 37,5 - 38,5. V dětství jsem prodělala často záněty průdušek(hodně silné), tak to nechci podcenit. Napadlo mě, jestli to není zápal plic…Ale hlavně, mám jet na pohotovost nebo počkat do pondělí? Na jednu stranu je nechci prudit(kor když jsem tam byla 14 dní zpět kvůli samovolnému potratu), na druhou stranu jsem z toho taková neklidná…
máš kašel a horečku? není ti dobře? tak nevím proč bys nemohla jet na pohotovost aby tě prohlédli… klidně jeď at ti nasadí léčbu
Tak jestli už máš týden problém s dušností, tak jsi měla být už dávno u doktora. Jestli se to horši, tak bych na tu pohotovost asi jela. A kdyby nadávali, tak řekni, že se Ti to zadýchávání od včerejška zhoršilo.
Jeď. Může to být cokoliv. Zápal plic, zánět průdušek, pohrudnice. Nevíš prostě. A po potratu kor, jsi oslabená. Nečekala bych.
Já si nemyslím, že by to měl být zápal plic, ale dej na své pocity. To, co popisuješ, jsem za poslední rok měla 3× (nastoupila jsem po mateřský do práce v nemocnici), je to vážně hnus hnusnej, trvá to tak 10 dnů. Doporučuju hodně nahřívat, teplou sprchu, hřát si hrudník, pokládat teplý hrnek na hruď, udržovat se v teple a nic moc nedělat. Pokud by ti ale intuice vellila jet, tak tu pohotovost zkus. Uvidíš sama.
Měla jsem něco podobného před rokem. Ale já jsem blbá přechodila začátky, že to přejde. No nepřešlo. Rozlezlo se mi to po celém těle a stejně jsem skončila na atb. Akorát jsem se z toho lízala přes dva měsíce. Ještě měsíc po dobrání atb, jsem nemohla ani dovézt děcka do školy (do kopce)abych nebyla zadýchaná a nemotala se mi hlava.
Mám to samé už přes týden, zánět průdušek, bez ATB se to nakonec neobešlo, na pohotovosti jsem byla už v úterý a blbě na mě nekoukali, být tebou jedu ať to nepodceníš.
@Destinka Jestli to už máš týden, počkej alespon do rána.
Na pohotovost a ještě v noci by měli jezdit jen lidé, kteří mají momentální, akutní zhoršení stavu a ne když mají potíže týden a přijedou na pohotovostní ambulanci v sobotu v noci ![]()
@Destinka zápal plic prokáže jedině rentgen.. Jestli se ti to rapidně nezhoršilo, jela bych určitě až ráno, ne teď ![]()
@Destinka zapal plic se pozna poslechema na rentgenu. Zajed si na pohotovost, od toho tam je, ne na vytahovani klistat.
@Destinka píše:
Ahoj holky,
Tak jak dneska? Je to lepší? ![]()
@Pudloslava píše:
@Destinka zapal plic se pozna poslechema na rentgenu. Zajed si na pohotovost, od toho tam je, ne na vytahovani klistat.
No a to zrovna bych se s tebou přela
, protože kvůli tomu, co zakladatelka píše, bych večer na pohotovost nejela (pokud to má týden a rapidně se jí to nehorší), ale kvůli klíštěti jsme už na pohotovosti byli - sice napřed držkovali, ale my jsme byli mimo domov kempovat a pinzetu jsme zapomněli a v neděli na konci světa bylo všude zavřeno, nic jiného nám nezbylo. Vyslechli jsme si teda pár moudrých keců, ale nakonec to dopadlo tak, že nešlo vyndat ani doktorovi, na jak blbém místě bylo ![]()
Prý zánět průdušek, ale mam přijít v utery na kontrolu, jestli se to nezměnilo… Jen si me poslechli a poslali domu
Ahojky.. ráno kolem 9 my zaskočilo jídlo. Myslela jsem že je po mě. Nešlo mi to vykašlat, tekly mi slzy a měla jsem takový jakoby šťěkavý kašel. Manžel chvíly říkal že snad zavolá rychlou. Už je to víc jak 8 hodin, strašně mě bolí na plicích, při dýchání ty plíce jakoby cítím. Strašně mě bolí hlava. Mohl by to být zápal plic? Nebo co by to mohlo být? Snažila jsem se to zapít, zajíst a prostě to nejde. Strašně to bolí ![]()