Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
ahoj holky,¨
chci se Vás zeptat, jak to máte s pitím u vašich dětí.
Já mám doma 1/2ročního chlapečka a od 4.měsíce je na příkrmech. Doteď jsem nějak zvlášť nemusela pití čaje řešit, protože jsem kojila i při příkrmech dost často, ale teď už kojím jen 3-4× denně včetně noci a tak je mi jasné, že tekutiny musím doplňovat.
Malému dávám čaj, ale má rád jen granulovaný fenyklový, takže vypije pouze ten, jenže jsou i dny, kdy nepije vůbec, prostě nechce, tak mu kupuju šťávičky od Hami a ředím mu to tak půl na půl s vodou a to vypije, jenže mi dr. říkala, že to není moc zdravé (ale moc tomu nevěřím), tak poraďte a taky by mě zajímalo kolik vlastně denně má mimi vypít?
Jinak počůraných plenek máme dost ![]()
ahoj
a proc mu treba nedas vodu?Jinak nase mala kolem pul roku vypila cca 700ml tekutin(ale v tom bylo i mlicko a voda napriklad do kase).
I v jidle mas tekutiny.
JInak stavy mala pije od pul roku a redim ji to tak pul na pul(pul Hipp pul voda).
pokud nechce pít samotnou vodu, tak mu postupně ubírej množství šťávy/čaje a řeď to tak dlouho, až se k té čisté vodě časem propracujete.
Mě dcera taky nikdy extra moc nepila, ale byla a je hodně polívková, tak to řešíme tím
když byla hodně malá, dávala jsem kromě vody taky ty šťávy od Hipp nebo Kubíka (tu jsem ředila tak 1:5), grabulovaný jsem nekupovala, to radši sáčkovaný dětský čaje - neslazený
a pokud potřebuješ aby se dítě napilo, když je třeba hodně teplo nebo tak, tak zkus lžičkou, stříkačkou (mě to bavilo ještě v cca 10letech, nabírat pití do stříkačky a pít z ní) ![]()
Ahoj, tak to jste na tom úplně stejně, jako my… Vodu odmítá, neslazený čaj taky, nejlíp pije čaj + šťávu. Jak to trochu rozředím vodou, natáhne jednou a konec. Vyzkoušela jsem několik hrnečků a druhů tekutin a závěr je ten, že pije jen když chce… Někdy vypije i 300ml, někdy ani Ťuk… Řeším to, že mu víc naředím večer kaši, tu z flašky vypije jedna báseň, ale kdybych mu tam dala čaj, tak nic…
Jo a taky jsem se ptala na množství tekutin doktorky a říkala, že v tomto věku je potřeba tak 750-850ml tekutin denně, ve všem… ![]()
ahojte:) jak řešíte příjem tekutin při zavádění příkrmů?
jde o to, že už teď nevypije tolik mlíčka (UM) jako dřív, protože jí příkrmy… dávám i koj. vodu, ale té vypije jak kdy, ne víc než 200 ml na den… a i když to sečtu s UM, tak to dohromady nedá to množství, co vypila na UM před příkrmy a už vůbec ne 1/6 váhy… vím, že i v příkrmech je voda, ovšem myslím, že ne tolik, takže nevím nevím, jestli náhodou nemá málo… stačí jen nabízet často? je fakt, že někdy vypije najednou te vody třeba 80 ml, takže to má asi žízeň a jindy skoro nic… takže ten můj dotaz je asi hloupej, ale nehrozí, že by se „sama dehydratovala“ i když jí pití nabízím? ![]()
Tak my pijem odzačátku vodu. Někdy si dá hodně, někdy málo, jak má potřebu. Teď začala víc pít sama - pochoduje s hrnkem a pije. Někdy pomohlo změnit hrnek. Plen měla vždycky dost tak jsem to moc neřešila - ono je dost vody v těch příkrmech (140 ml dávám do kaše, ovoce je samá voda, polívka…) Dokud má dost počůraných plínek tak dehydrovaná není
Dobrý večer maminky, nechci zakládat nové téma tak se ptám. Dceři je 5 měsíců a už chceme začínak se zeleninkou, zatím kojíme. Ale zajímalo by mě jak mám přidávat tekutiny. Vařím čajík, má ráda feniklový ganulovaný. Ale když si ho pocucává během dne, a vychladne mám ho ohřívat nebo nevadí když by ho pila studený? A taky je pravda, že když se ráno udělá tak do odpoledne zhořne? ![]()
Děkuji
Ahoj,v létě mi malá pila jen studené čaje nebo šťávičky, ale teď jí je také přes den několikrát přihřeju. Fenyklový čaj pila jen když měla prdíky, pak už ho nechtěla, takže nevím jestli zhořkne
.
Terrad píše:
Ahoj,v létě mi malá pila jen studené čaje nebo šťávičky, ale teď jí je také přes den několikrát přihřeju. Fenyklový čaj pila jen když měla prdíky, pak už ho nechtěla, takže nevím jestli zhořkne.
a ty šťávičky se mohou několikrát přihřívat?
Asi v tom problém nebude. Popravdě já jí dávala jen v létě, protože jak přestaly horka, tak i malá méně pije a už o šťávy nemá zájem.
Já tedy od začátku (tedy od doby, kdy příkrmy převažovaly nad MM) dávala jen vodu a neslazené dětské čaje. Granulované nebo šťávičky až někdy kolem druhého roku, i teď (3 roky) dostává spíš výjimečně, čaj teď sladíme medem. Od zubařky jsme za to dostali velkou pochvalu, protože sladké pití (což jsou i granulované čaje) je prý na zoubky mor. Nechápu, proč to prodávají a píšou na to vhodné od 2 měsíců (např. fenykl), když to pro děti není dobré. Jinak pro zpestření jsme střídali různé hrnečky, z flašky nepila nikdy, protože odmítala UM ![]()
Tak my pijem vodu - dávám pokojovou teplotu. Oboum to vyhovuje
Ahoj holky,
to je chyba, ze jim nabizite vse slazene
kdyz budou pit kojeneckou vodu ci sackove caje nebudou mit problem s pitnym rezimem.deti si hrozne rychle zvyknou na sladkou chut a hrozne tezko se odnaucuji…to je jako kojeni vs.UM
UM je sladsi nez materske mleko a proto detem chutna vic…jinak moje mala za den vypije skoro litr a pul a jsou ji 4mesice a to ji nenutim
@Ischtar píše:
Tak my pijem vodu - dávám pokojovou teplotu. Oboum to vyhovuje
presne jak pises
dat pokojovou teplotu nejake ditko ma radsi teple na teplotu materskeho mleka a pak pijou…
u prvni dcery fungovalo jen toto-ohrat a pila ![]()