Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj holky,mám prosím vás dotázek,dneska jsem byla na velkém UTZ a mám na sonografickém vyšetření napsáno,že placenta ventrálně nedosahuje do DDS,je dostatečně vysoká a homogenníCopak to prosím znamená?Doktor říkal,že je všechno v pořádku,ale této větě nějak nerozumím,na internetu jsem si našla,že DDS je dolní děložní segment.Moc děkuju za odpověď ![]()
Tak že nedosaduje do dolního segmentu je dobře, protože kdyby tam zasahovala, překážela by vlastně miminku pak při cestě na svět…
Dostatečně vysoká zřejmě znamená, že je dostatečně vysoká ![]()
a homogenní je, že je „všude stejná“, žádné třeba poškození nebo nedostatečné prokrvení?
Nejsem doktor=)
tak to vypadá že je všechno OK, k tomu co psala Pipet doplním, že ventrálně znamená, že je umístěná směrem dopředu (z vnitřní strany břicha) ![]()
Znamena to ze je vsechno super
. Me placenta bohuzel zasahovala hluboko do DDS (prekryvala delozni hrdlo) a pri takove diagnoze je tehotenstvi od 20tt povazovano za rizikove, od 32tt hospitalizuji a v 37tt ukoncuji tehotenstvi cisarskym rezem. Je tam velke riziko ze se placenta sama odlouci.
Takze super, uzivej si to ![]()
Já mám napsnáno od velkého UZ že zasahuje do DS a je na řpední stěně ale dr mi k tomu nic neřekl,tak doufám že na dalším UZ bude už jinde…
Jenny-jak pisou holky,vsechno O.K. ![]()
Zuzko-jak v ktere porodnici a jak ktery dr.Mam stejny nalez,opakovane krvaceni,ted jsem se ve 33tt vratila se spinenim z nemocnice domu.Hosp.by byla az tesne pred porodem zase az kvuli krvaceni(pokud nebude zase mezi tim) a cisarsky rez se bude rozhodovat pri porodu(opet bude zalezet na sile krvaceni).No sama jsem zvedava ![]()
Any píše:
Jenny-jak pisou holky,vsechno O.K.Zuzko-jak v ktere porodnici a jak ktery dr.Mam stejny nalez,opakovane krvaceni,ted jsem se ve 33tt vratila se spinenim z nemocnice domu.Hosp.by byla az tesne pred porodem zase az kvuli krvaceni(pokud nebude zase mezi tim) a cisarsky rez se bude rozhodovat pri porodu(opet bude zalezet na sile krvaceni).No sama jsem zvedava
tak to nemas placentu uplne pres branku. protoze u toho se ani porod nesmi rozbehnout. kdyz jsem hledala info k teto diagnoze tak na netu vsude psali ze hospitalizace od 32tt. je to placenta praevia centralis a mimca v drtive vetsine byvaji v poloze sikme nebo pricne
Crystal87 píše:
Já mám napsnáno od velkého UZ že zasahuje do DS a je na řpední stěně ale dr mi k tomu nic neřekl,tak doufám že na dalším UZ bude už jinde…
to myslim bude v poradku, tvoje placenta ma plno casu se vytahnout jeste vys ![]()
Zuzko-ne to nemam
,mam ji jen castecne-marginalis. U centralis je to jasne,asi jsem to spatne cetla,nevidela jsem,ze myslis uplne vcestnou placentu(tam to mimco ani nema kama projit).
Ja jsem popravde trochu zmatena,kazdy doktor mi totiz tvrdi neco jineho..
/myslim v mem pripade/
Any, no tak to se ti nedivim. ono pak jsou jeste tyhle Marginalis dva druhy ne? jeden ze zasahuje hodne a druhy malo, kdyz nezasahuje prilis tak odrodi normalne i tady v CB porodnici
Zuzka-tak to nevim,jestli jsou dva druhy.Ja ji mam ted spis min,je cipem pres branku,takze se to bude zkouset normalne a uvidi se aktualne pri porodu.Akorat me desi to opakovane krvaceni a moznost,ze se to vse „pokazi“pri porodu
No uvidme,radeji,at uz je to za nama.
Any, no preju at to vyjde prirozene! Ja mam z toho vseho a hlavne ze sekce docela tezkou hlavu nebo jak to nazvat … proste jsem se s tim nedokazala poradne srovnat, ac clovek vi ze jinak to proste neslo, tak je mi to tak lito
… no to sem ale nepatri ![]()
Drzim ti palce!
zuzka84 píše:Crystal87 píše:to myslim bude v poradku, tvoje placenta ma plno casu se vytahnout jeste vys
jojo já vím a věřím že se vytáhne ale i tak se bojím…císaře opravdu nechci
Když doktor říká, že je to ok, tak to asi ok je:-) Podle toho, co píšeš to prostě vypadá, že placenta není zevnitř přes čípek (není vcestná nebo jak se tomu říká), což je ok.
Holky prosim potrebuju co nejvic informaci.Dnes me doktor vystrasil, pak jsem se zklidnila a konecne zacinam uvazovat ralne a potrebuju co nejvic informaci, nejlepe z praxe.Mam placentu v porodnich cestach, prej nejak odpadava proto krvacim. A pokud se to nezlepsi tak pujdu ezet do spitalu.Tak a od vas potrebuju vedet o co jde, co hrozi miminku a co muzu delat proto aby bylo vse v poradku??? Diky za vse co napisete.