Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Rozárka78 Mas pravdu tvoje dite neni divne. Je divne ze ty sis nevsimla jak inteligentni a mnohdy i vycurane umi rocni deti byt. Bud si sve dite prehnane idealizujes nebo ho hodne podcenujes. Rocni dite se umi cilene vztekat a tim koncim. Pokud sis se svagrovou nestanovila hranice, tak se nediv ze ona si je nedomyslela. Jinak podle me evidentne hranice stanovovat neumis. Ja bych nikomu nedovolila odnest moje dite pokud breci. Vlastne si za to muzes sama, kdyz se ji balo, tak si ho neochranila. Tak ted se branilo samo
@jessikka píše:
@Rozárka78 Prosím, kdo kde píše, že čtyřměsíční dělá naschvály?Někdy mám pocit, že tu mluví různými jazyky.
tak třeba zagoogli:
http://www.babyweb.cz/…ata-vztekaji
hned první věta píše, že nektěré to umí dokonce OD TŘECH MESICU!
To plácnutí mi jako takovej problém nepříjde… si myslím, že v tomhle věku ho to stopne spíš, než vysvětlování, že škrábat nesmí, i když samozřejmě by bylo lepší mu najít jinou zábavu… ale co by mi vadilo a to dost je odnášení dítěte, a to bych třeba i chápala, že jsi nebyla schopná slova když se to stalo poprvé, ale když se to děje opakovaně a přítel stojí za tebou(a předpokládám, že to je jeho sestra) měl by to s ní něják řešit on, nebo oba dva… jasně, pokud mimino nebrečí a někdo si ho chce pochovat(nebo i sama nabízím) tak pokud nezačne brečet a mám je pod dohledem nemám s tím problém, ale třeba sestra malou trošku vyhazovala, jí se to sice líbilo, ale já jsem jí řekla, že si fakt nepřeju aby to dělala po jakýmkoli stropem a když jsme o tom mluvily před známou, tak ta vysvětlila, že to nemá dělat nikdy a už to nedělá
teda co vím, sestra je jedna z pár lidí, kteří maj tu čest a privilegium hlídat mi dítě i bez dozoru
takže v tomhle příspěvku řešíš podružnej a relativně malej problém, oproti tomu, který bys měla řešit a to jinak než zakládáním diskuse na netu, tak hodně štěstí ![]()
@Rozárka78
Moje babička moji dceru taky lehce plácla přes ručku, aby nemačkala tlačítko na set top boxu.
Neřešila jsem to, bylo to mezi nĕma.
Stejnĕ to moje holka nechápala, protože taky funguji hlavnĕ domlouváním a vysvĕtlováním.
Nedĕlala bych z toho halo, dítĕ pochopí že u maminky je to jinak, u příbuzných jinak, ve školce jinak…
Podle mĕ to patří k životu a kolikrát má vĕtší efekt pokárání od cizího.
Výchova dnes a před 15-ti lety je úplně jiná a samozřejmě se liší člověk od člověka. Švagrová evidentně neni telepat, jestli se ti něco nelíbí, řekni jí to. PS odpověď na tvůj dotaz, chování švagrové normální není, ale žádná tragédie se nestala. Šetři si energii na opravdové problémy.
Neřešila bych… ![]()
Jen mě napadá k té lítostivosti… Pozor, ať se toho prcek nenaučí využívat. Mladší mrňous tohleto dělá. Vymýšlí lumpárny, hihi, hehe a jak na něj houknu „zamrzne“ a spustí slzavý údolí… Protože čeká, že mu to pak projde a začnem ho litovat… ![]()
Já si myslím, že to švagrová opravdu přehnala. Mě by to tedy taky naštvalo. Své dítě jsem plácla taky (i když ne ještě v tomhle věku), ale když strkalo prsty do zásuvky nebo otáčelo knoflíkem na sporáku. Ale kdyby mi na dítě takhle šáhnul někdo druhý, tak to teda ne. Pokud jí dítě škrábalo a mohlo se stát, že třeba mělo radost z reakce (negativní) švagrové. jako že se na něj mračí a tak. Tak ho prostě měla odstavit a ne bít.
Kamarádka své děti vychovává dost drsně (dost často křikem i naplácáním na zadek). Dost často si navzájem hlídáme děti, ale nikdy by si nedovolila na moje děti šáhnout a použít to, co na svoje a já to samé bych si k jejím dětem nedovolila, i když občas opravdu dělají naschvály (jakože hážou schválně jídlo na zem a tak). Prostě cizí děti se nebijí!!!
To je zase debata tohle
Tak ho plácla přes ruku, no… Vypukne snad kvůli tomu třetí světová? Řekla bych, že ne. Tvoje starosti na mojí hlavu
Alespon, že chlapa máš rozumného.
@alviola píše:
Já si myslím, že to švagrová opravdu přehnala. Mě by to tedy taky naštvalo. Své dítě jsem plácla taky (i když ne ještě v tomhle věku), ale když strkalo prsty do zásuvky nebo otáčelo knoflíkem na sporáku. Ale kdyby mi na dítě takhle šáhnul někdo druhý, tak to teda ne. Pokud jí dítě škrábalo a mohlo se stát, že třeba mělo radost z reakce (negativní) švagrové. jako že se na něj mračí a tak. Tak ho prostě měla odstavit a ne bít.
Kamarádka své děti vychovává dost drsně (dost často křikem i naplácáním na zadek). Dost často si navzájem hlídáme děti, ale nikdy by si nedovolila na moje děti šáhnout a použít to, co na svoje a já to samé bych si k jejím dětem nedovolila, i když občas opravdu dělají naschvály (jakože hážou schválně jídlo na zem a tak). Prostě cizí děti se nebijí!!!
Já to zas beru tak, že tohle je na „hlídači“, jak si klky ukočíruje… Jasně že vyloženě mlácení ne, ale jsou situace, kdy to pochopím a neřeším..
Kluci si pak podle toho k dotyčnýmu. dotvoří vztah sami… ![]()
Švagrová zakladatelce nemusela nic říct, pokud by nechtěla, ale přiznala to. Navíc pokud ji škrábl dost, mohla to být spíš automatická reakce… ![]()
@Rozárka78
placnuti pres ruku nic neni, to se snad ani nijak bolestive udelat neda. Udelala to rakoskou?
a predevsim myslim, ze to je nejlepsi zpusob, jak takhle stare dite muze neco pochopit. Slovum nerozumi. Nevidim v tom fyzický trest, ale komunikaci s dítětem.
@krtek7489 píše:
To je zase debata tohle![]()
Tak ho plácla přes ruku, no… Vypukne snad kvůli tomu třetí světová? Řekla bych, že ne. Tvoje starosti na mojí hlavu
@Eliskaxox píše:
@Rozárka78 Mas pravdu tvoje dite neni divne. Je divne ze ty sis nevsimla jak inteligentni a mnohdy i vycurane umi rocni deti byt. Bud si sve dite prehnane idealizujes nebo ho hodne podcenujes. Rocni dite se umi cilene vztekat a tim koncim. Pokud sis se svagrovou nestanovila hranice, tak se nediv ze ona si je nedomyslela. Jinak podle me evidentne hranice stanovovat neumis. Ja bych nikomu nedovolila odnest moje dite pokud breci. Vlastne si za to muzes sama, kdyz se ji balo, tak si ho neochranila. Tak ted se branilo samo
Jasně, někdo přece musí být divný, že… Jak jsem psala, hranice jsem sice nestanovila, ale to proto, že mě nenapadlo předávat dítě někomu s tím, ať ho připadně neplaca. Bohužel mě nenapadlo, že by to udělala, považovala jsem to za přirozené, stejme jako ja bych nikdy neplacla cizi dite.
Navic motas 2 situace dohromady.
@zvědavá borůvka Osobně si tedy nemyslím, že to patří k životu. Copak je normální, když vztahne dospělý ruku na dospělého? Tak proc na dite, jtete se nemumi bránit? ![]()
@Pudloslava Opravdu myslíš že slovům nerozumi? Nemám ten názor.
@krtek7489 píše:
To je zase debata tohle![]()
A jake diskuze jsou podle tebe na úrovni? Věnuj se tedy Prosím tem a nezesmesnuj témata, ktera te nezajímají. Co tobě přijde nepidstatne, muze byt pro jineho dulezite. Tady aby se už člověk pomalu bal na neco zeptat. Nevím, kde se v některých uzivatelkach bere tolik jizlivosti…