Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Zdravím maminky,
Ráda bych se zeptala zda má některá z Vás podobnou nebo stejnou zkušenost. Mám doma 2 měsíční holčičku. Občas nás pěkně trápí prdíky tak chováme, malá začne usínat tak se opatrně posadím, v tom okamžiku řev, začne se propínat. Tak vstanu, utiším, opět sednu řev. Někdy teda usne a když si sednu nevzbudí ji to, za to když ji chci položit z ruky vedle sebe, pozná to a opět řev. Takže jediné místo kde mi spí je v náručí. S tím chováním si tak trošku říkám zda už to není vyčůranost
a prostě líbí se jí když je u mě v náručí a u toho chodím. Nejsem zastánce toho abych nechala miminko vybrečet, ale ráda si pročtu Vaše rady nebo triky pokud nějaké máte. Například jak miminko uložit z náruče tak aby se neprobudilo. Jinak mi přes den holka vůbec nespí, max 10-20 min když se zadaří. V kočárku se to protáhne i na hodinku.
Moc děkuji za odpovědi
Bára
Moc Tě nepotěším, ale moje dcera byla stejná jako malé miminko, a to vyžadování chování nepřešlo ani v 15 měsících…
Zhruba do půl roku, na problémy, které popisuješ, zabíralo nošení v šátku. Usnula prakticky okamžitě a já jsem mohla dělat svoje, třeba žehlit.
Jako bys psala o mém synovi. Taky takto plakal, trápily ho prdíky a jediné co zabíralo, bylo nošení, když jsem si sedla byl vzhůru. Kamarádka mě naučila šátkovat a malý byl spokojený. Spinkal v šátku i 3 hodiny v kuse, takže jsem mohla uklízet, vařit, prostě cokoliv. Pěkně se v něm i vyprděl. Když prdíky přešly, začal usínat sám v posteli. Ale rád se nosí v nosítku do teď ![]()
Jako bych to psala ja
, malymu je 6tydnu a taky neusne vetsinou jinak nez v naruci. Vecer pred spanim mu poustime bily sum, to vetsinou zabere i kdyz taky ne porad. V satku se taky obcas utisi, ale taky to neni pravidlo a musim s nim chodit porad. Kdyby u toho aspon porad nebrecel, uz se tesim az ho to prejde, doufam ze to bude brzo ![]()
Večer naštěstí ( ťuk, ťuk ) máme už režim a malá usíná u kojení zhruba ve stejnou hodinu a spíme do rána s přestávkami na kojení. Za to jsem moc ráda že se alespoň noční spaní upravilo, i když se to může zase během jejího růstu změnit. Nad šátkem jsem přemýšlela a za zkoušku asi nic nedám. A budu si moci dělat nějaké své věci. Ale přes den prostě nosit a nosit, a moje ruce a záda dost bolí
![]()
Mela jsem to stejny, delala jsem si srandu ze ma mala zabudovanej vyskomer a jakmile sednuy rve
prvni 2 mesice jsem ji mela nonstop na rukach (satek jsem nechtela) a nachodila jsem kilometry po obyvaku, byla prakticky neodlozitelna. Pak se to kolem 3. mesice nejak samo zacalo upravovat, jak zacala vnimat svet a min se bat, vic si sama zacala hrat, tak se i sama naucila usinat. Dneska uz pohoda ![]()
Je to normální vývoj, ne vyčůranost. chce být u tebe a chce pohyb aspoň podobný tomu, na jaké bylo zvyklé 9 měsíců. moje rada je vydržet a maximálně se přizpůsobit a zjednodušit - šátek, hacka, pořád být venku v kočárku. nenechat řvát, nelámat přes koleno.
miminka jsou jako hrušky - když je nosíš - až dozrajou, odpadnou:):)
Taky doufám v to že kolem toho 3 měsíce nastane nějaká změna. Hrazdička ji baví už teď, zabaví ji třeba na hoďku, když něco potřebuji udělat dám si ji do lehátka aby na mě viděla, ale když začne tak už mám to malé klíšťátko v náručí.
a chodíme a chodíme. Zajímavé že u taťky občas vydrží v náručí v sedě
![]()
@Alyss1 píše:
Je to normální vývoj, ne vyčůranost. chce být u tebe a chce pohyb aspoň podobný tomu, na jaké bylo zvyklé 9 měsíců. moje rada je vydržet a maximálně se přizpůsobit a zjednodušit - šátek, hacka, pořád být venku v kočárku. nenechat řvát, nelámat přes koleno. miminka jsou jako hrušky - když je nosíš - až dozrajou, odpadnou:):)
no toto přirovnání se mě líbí, a je to vlastně pravda, ne určitě to není, jak říkáš vyčůranost, prostě se chce chovat, můžeš zkusit, jestli máš v okolí možnost půjčit šátek a zkusit šátkovat, pokud by se jí to líbilo i koupit
, musíš vydržet, neboj ono se to zlepší,
až bude moci více sama poznavat své okolí
@barbarka2311 néé do sedu nééé, nesmíte ji dávat do sedu, mohli by se jí zkřivit záda, takže prosím vás sed nee
Nemyslím v sedě miminko, ale když je u tatínka který sedí a malou má v náručí tak že nepláče. Špatně jsem se vyjádřila.
Máme stejně starou holcicku. Má dny, kdy ji utisim jen na ruce. Ale tedy naštěstí když na mě usne, tak ji předám do postýlky a spí dál. Občas se protáhne a knoura. To pak stojím u postýlky, hladim ji a zpívám. Občas pustím kolotoč. Ten se ji hrozne líbí. Akorát nerada leží na zádech. Skoro pořád na bříšku, takže u něho neusne.
@Lentilkaaa83 tak to mi se na bříšku vztekáme
Spíme na zádech. Dříve spala i krásně na boku, ale teď mi přijde že na boku prostě neumí spát, jak kdyby se ji tělo převážilo na záda. Takže vždy zvítězí záda
Když chovám na polštářku a položím tak mi to většinou projde, ale jakmile pokládám z ruky tak to cítí a pláč. Určitě se to časem zlepší ![]()
Mam to doma podobne. prvni dva mesice jsem mela malou u prsa a v naruci, hodne plakala unavou neumela sama usnout i v tom naruci nebo v satku dala 30 minut. ted je ji 5 mesicu, uz tolik neplace, sama stale neusne, v kocarku si pospi hodku i dve, pak mam doma mic a skacu s ni v naruci, kdyz usne zmirnuji hopsani az zastavim a cekam zda spi, pak vstanu chvili chodin, pak stojim a pak teprve odkladam. Zkousis to nejak takle postupne pri tom pokladani?
@Zaluzie míč nemáme, my chodíme a chodíme. Když začíná usínat, zkusím se posadit, když nespí tvrdě pozná že už se nenosí a začne plakat, tak znovu chodíme, pokud teda zabere víc a já si sednu tak spinká, ale jakmile ji chci položit, pozná to že ji pokládám a probudí se. Více to zpozoruje když ji mám přímo na ruce, to neprojde vůbec, chovám na polštářku, to se mi občas podaří opatrně položit neprobudit, ale málokdy. Naštěstí to nemám takhle celý den že bych musela chodit a chovat, někdy je plačtivá více, někdy méně. Občas nám trápí ty prdíky. Ale usínat sami neumíme.