Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Každá vada má jiné příčiny, ne tohle ti nejlíp odpoví na genetice. Něco můžeš vypátrat, když se koukneš po rodině své a muže - jesti tam někdo nějakou vadu měl či má.
Poptej se na genetice, Přeji vašemu miminku brzké uzdravení a vám potřebný klid ![]()
Zajděte na genetiku. Neměl by být problém dostat žádanku od tvé gynekoložky před plánovaným početím dalšího potomka. Myslím, že to bude procenuálně velmi malé riziko. VVS jsou multifaktoriální.
Určitě jak radi holky - zajít na genetiku. A z praxe - ja třeba vrozenou srdeční vadu mam a jsem v rodině jediná. Ani sourozenec nic takového nepodedil a moje děti jsou také zdrave
Prvni dcera se narodila s VSD, vsechny dalsi narozeny po ni bouchaji jako zvony. ![]()
V dalsim tehotenstvi to doktori budou vic hlidat. Na FECHO te nejspis poslou uz v 1. trimestru.
Delali miminku karyotyp?
O jakou VSV se jedna?
Na genetiku urcite zajdem, uz mame i termin. Jen me zajimalo jestli s tim nema nekdo zkusenost ze dalsi miminko bylo v poradku.
Uz tohle byl sok, dalsi si nedovedu predstavit
. Zakl.
@Nairol jee kazda takova pozitivni reakce me tesi. Ano karyotyp delali a vse v poradku. Mame stenozu na chlopni aorty
. Jakou ma tvoje dcerka, jestli se muzu zeptat?
Prave jsem myslela ze srdicko se kontroluje az v tom 20tt.
@Anonymní píše:
@Nairol jee kazda takova pozitivni reakce me tesi. Ano karyotyp delali a vse v poradku. Mame stenozu na chlopni aorty. Jakou ma tvoje dcerka, jestli se muzu zeptat?Prave jsem myslela ze srdicko se kontroluje az v tom 20tt.
V prvním trimestru se prý poznají jen velké průsery. Na FECHo si zve Tomek z Motola pacientky až ve 20. týdnu. To prý se vidí nejlíp.
@Svistice prave a ten 20tt uz se mi zda jako dost pokrocile tehotenstvi, to uz by musela byt hodne tezka vada, abych uvazovala o ukonceni.
Takove vady se asi nedaji zjistit z plodove vody ze? Zakl.
@Anonymní píše:
Na genetiku urcite zajdem, uz mame i termin. Jen me zajimalo jestli s tim nema nekdo zkusenost ze dalsi miminko bylo v poradku.Uz tohle byl sok, dalsi si nedovedu predstavit. Zakl.
První miminko vrozená srdeční vada, další dvě v pořádku ![]()
@Anonymní píše:
První miminko vrozená srdeční vada, další dvě v pořádku
Muzu se zeptat po jake dobe jste meli dalsi miminko? A jestli se zjistila pricina te srdecni vady? U nas, ani u manzela nikdo na srdicko netrpi, tak vubec nevime cim by to mohlo byt
. Zakl.
@Anonymní píše:
Muzu se zeptat po jake dobe jste meli dalsi miminko? A jestli se zjistila pricina te srdecni vady? U nas, ani u manzela nikdo na srdicko netrpi, tak vubec nevime cim by to mohlo byt. Zakl.
Hele, já mám VSV a brácha je ok. Moje děti jsou taky ok. Děti z kardiocentra, ze kterýma jsem byla na táboře měli taky zdravé sourozence.
Ale tohle Ti vysvětlí genetička.
Ahoj. Mám dvě děti. První je zdravé, druhé podědilo po manželovi nedědičnou srdeční vadu. V tomto případě to byla otevřená tepenná dučej. Prostě se po porodu nezavřela. Pak se k tomu pak přidaly ještě další vady a těžký zápal plic způsobil, že dostala kardiostimulátor. Zápal plic tohoto typu může srdečnní vadu způsobit i u zdravého člověka.
Ostatní vady neměla po kom podědit, neví se jak k nim došlo.
Mám kamarádku. Ta má manžela a ten ve veku něco málo přes 40 měl infarkt. Zjistili mu VVV. Dědičnou ob generaci a to pouze u kluků. Všechny děti pro jistotu zkotrolovali. Klucu jsou OK, dcera podědila.
Chtěla jsem tím napsat, že nic není tak horké, jak se to uvaří. V Motole jsem pochopila, že je nejdůležitější absolvovat všechny 3 UTZ (13, 20 a 30tt) tam kde tomu rozumí a pak mít také trochu šteští. ![]()
Mymslím si, že nikdo ti nezaručí, že budeš mít druhé dítě zdravé, ale nikdo ti taky neřekne, že nebudeš. Navíc, ať bude jakékoliv stejně se o něj budeš celý život bát. Vím o čem mluvím, dcera má za sebou 3 operace na kardiu a další „vychytávky“, život se s ní (a námi) vůbec nepáře.
Ale uznávám, že kdyby se narodila jako první, nevím, jeslti bych měla odvahu jít do druhého. Ale asi časem jo
Jen do třetíhi se mi fakt nechce i když dnes už bych asi věděla, kde si co pohlídat
(zpětně musím uznat, že se nikde nic nezanedbalo, jen to všechno byla blbá souhra náhod.) Pokud jednou budeš mít další děti, nech si je i po narození zkontrolovat kardiologem, co k nemu chodíte se synem.
Jo a na genetie na nic nepřišli…
An. X
Prosim o radu, mame doma 3 mesicni miminko, ktere se narodilo s vrozenou srdecni vadou, jiz ma po operaci a dalsi nas nejspis jeste ceka. Chtela bych se zeptat jestli nema nekdo zkusenosti, zda je velka pravdepodobnost ze dalsi miminko by melo take nejakou srdecni vadu?
Chteli jsme vice deti, ale ted mame strach
.