Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj, zkus se podívat zpětně do DISKUZÍ na toto téma, třeba tam najdeš informace, které hledáš.
Je tu i sepsán DENÍČEK ![]()
Já zkušenosti nemám, ale držím palce ať se hlavička srovná. A nic si nevycitej, tvoje chyba to není
u těch doktorů to také moc nechápu, jak třeba pediatr při kontrolách toto neviděl
Držím palce ![]()
Ahoj, rozumím, myslím si, že tě na to někdo upozornit měl. Nicméně v porodnici jsou všechna ta mimina šišatá a často se to srovná samo, tohle by měl hlídat spíš praktický pediatr. Píšeš, že jste řešili predilekci, to bylo na tvůj popud, nebo si toho nakonec někdo přece jen všiml?
Moje osobní zkušenost - fyziologických vývoj jsem si musela jako matka hlídat hlavně já sama. První dcera měla také predilekci, kdybych to pldd neřekla, nevšimne si toho. Začali jsme cvičit v 6 týdnech a ve 4m jsme terapii ukončovali a hlavička byla už hezky kulatá. A to v těch 6t ta deformita také byla už celkem znát. Ale ano, i na fotkách z porodnice je už evidentní, že tu predilekci měla.
A kolik je miminku?
Já vám nevím, jsem z toho celá nějaká rozhozená… Na jednu stranu teď zpětné vím, že byl problém už po narození, chápu, že každé dítě je tak nějak trochu šišaté, ale nikdo nic a vlastně se vše začalo řešit až na můj popud. Ono ano, já asi až moc pečlivá matka (jak nás občas chválí doktorka, že máme vždy hodně zjištěné, načtené…) jsem na ten problém upozornila na 6-ti týdenní prohlídce ještě asi dříve než k tomu mohla ona dojít, ale byla to už x-ta kontrola a do té doby nic.
Já nechci paní doktorku nijak hanit, vycházíme skvěle, je hodná, vstřícná, pomůže, poradí, ale tohle nevím, jestli trochu nezanedbala…
Tak jsme si vyžádala fyzio, kde nám v podstatě řekli, že správným polohováním, cvičením apod by se to mělo popravit, ale od nikoho jsem neslyšela nic o závažnosti, hrozící helmičce… A já to prostě vše taky nějak neviděla, ale já nejsem odborník. A až jsem sama začala zkoumat, co je to ta plagiocefalie, jak se to projevuje, měřila hlavu, točila všemi směry, fotila že všech úhlů… jsem si všimla nesymetrických oušek, zjistila, že šikmé čelo jen tak nedoroste… prostě že to asi nebude jen tak. Takže na další prohlídce už jsme dostali kontakt na Plagio kliniku a teď jedu v začarovaném kruhu co dál.
Zpětné opravdu na fotkách jde vše vidět, ale pohled matky na dokonalé miminko, které drží v rukou mi asi nějak zatemnil zrak… Otázkou je, jestli by dřívější počátek řešení problému než cca ve 2 měsících přinesl nějaké výrazné zlepšení a mohlo se to nějak srovnat samo, nezhoršit…
Jinak teda máme 3 měsíce, což je vlastně docela brzo na řešení, ale prostě mě neskutečně štve, že nikdo nic neřekl a kdybych to nezačala řešit sama, kdoví jak by to dopadlo…
Však kontrola je ve dvou týdnech a pak až v šesti. My začali cvičit v 8t věku, takže ve dvou měsících, kdy jsme dostaly termín na fyzio, a opravdu se do 4m srovnalo téměř úplně. A dcera měla už deformitu v obličeji, ano, i ta ouška už jsem sledovala. Takže u vás spíš buď nevhodná terapie nebo prostě horší případ, že ani vojtovka nezabírá tak efektivně. Ale jen sotva bys to mohla řešit dřív a lépe. Ona určitá predilekce je po porodu normální a do konce šestinedělí by měla vymizet. Ve dvou týdnech je hrozně brzo dítě hnát někam na rhb a třeba zbytečně cvičit vojtovku. Na 6nedělní prohlídce už je jasné, jestli je potřeba cvičit. To jste začali, takže jsi nic nezanedbala a nic si nevyčítej. Mně se to zpětně povídá, když už to mám za sebou a dcera se krásně a rychle vyléčila, ale ty pocity, že jsem něco zanedbala, podcenila, ty jsem měla také.
@Anonymní píše: Více
To chápu. Taky jsem nad tím přemýšlela, že co si matka neohlídá sama, to pediatr kolikrát vůbec neřeší.
Jinak 3m, to je opravdu dobré.
Myslela jsem, že miminko je mnohem starší, tak ten předchozí příspěvek bez s rezervou. Ve 3m jsem taky ještě koukala na kliniku na helmičku, a o měsíc později už bylo jasné, že žádná nebude třeba. My jsme tehdy bydleli v Brně a doporučovali nám Ostravu.
Zdravím,
jaké jsou prosím vaše zkušenosti s plagiocefalií u miminek?
U nás to vypadá na těžší deformitu dle předběžných konzultací a teď váháme, co dál… respektive kterou kliniku si vybrat. Nejvíce doporučovaný je asi Hradec a pan doktor Malík. Popř poprosím o vaše osobní názory na tuto i další kliniky.
Jedna věc mi ale neustále vrtá hlavou… Jak je možné, že si toho nevšimli lékaři už po porodu a alespoň na to neupozornil?
Ano, chyba nejspíše i na mé straně, sama jsem tomu začala věnovat pozornost až zhruba ve dvou měsících, počáteční nadšení z miminka mi zabránilo asi vnímat možné problémy a nedokonalosti a také je deformace spíše v zadní části hlavy a prostě jsem k tomu došla až nějak při začátcích pasení koníčků. Všichni mě uklidňovali, že hlavička je trochu šišatá, že je to normální, že se to srovná… Teď prcka sleduju pořádně a ejhle kromě deformace v zadní části hlavičky také nerovné čelo, ouška nejsou v rovině… Nechápu, jak jsem si toho nemohla nevšimnout dříve. Řešili jsme i predilekci, ale zpětně, když se dívám na fotky už z porodnice, prvních dní, tak to tam už prostě bylo! A já jsem naštvaná, hodně na sebe, ale co ti doktoři - ti by přeci měli takové věci hlídat! Nebo se pletu?