Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@vcelinda píše:
@amka.82 tak to si to holky teda vybraly…nase mala to pritahla v lednu ze skolky, ale nebyt tech par pupinku, tak ji nic nebylo, a nase mladsi mela 3 mesice…bohuzel ty se to nevyhnulo…ta mela jeden den teplotu a 5 pupinku dohromady…jen to muze za zivot jeste jednou chytnout
Bylo to hrozny, holky to mely vloni, ta starsi to prinesla ze skolky a mala (2 roky),to chytla od ni, obe horecky, zvracely, osypany katastrofalne, pupinek vedle pupinku, jen na obliceji jsem jich napocitala kolem 70 a nemluve o telicku, takze za me desny prubeh, bylo mi jich strasne lito, ale preklepali jsme to a uz si na to ani nevzpomenou, maximalne jen kdyz se podivaji na fotky
Hezký den, u nás ve školce řádí taky neštovice, tak je velmi pravděpodobné, že je budeme mít taky. Čekám je do 14ti dnů
Je nutné jít hned k doktorovi? a jak dlouho trvá léčba? 2 týdny nebo i míň? vůbec se nám to teď nehodí
máme teď nějaké rodinné akce, ale samozřejmě nenaděláme nic
Díky za vaše reakce ![]()
@lev.anduleee Já jsem MUDr. jenom volala (vůbec jsem u ní s dětmi nebyla), jak se děti průběžně opupínkovávaly. Léčba cca ty 2 týdny + rekonvalescence.
Tak držím pěsti, ať se vám to vyhne
Aspoň, že je to jenom jednou za život…
@fragola myslím, že už jsme nakažení. Kolem všichni ze školky začínají lehat tak je to jen otázka času. Na druhou stranu zase dobře - budeme to mít za sebou. ![]()
@lev.anduleee Vím, taky jsem jsem to tak brala, byť se to ve mě mlátilo. Nejstarší už měli nejvyšší čas, ale u 10m dvojčat se mi to zase zdálo strašně brzo. Ale zvládli jsme to. Tak ať máte nějaký sympatický průběh, u nás to nejlépe snášely děti 2-5 let ![]()
@fragola mám takové doma
2 a 5 let tak snad to bude s hladkým průběhem ![]()
Moje holky to snasely hodne spatne, ale uz jsem to popisovala vyse, je jasne, ze kazdy prubeh je individualni, hlavne vsem preji brzke uzdraveni ![]()
Ahoj holky, jdu pro rady ![]()
Poslední týden v červenci odlétáme na dovolenou na 14 dní. Od Velikonoc visí ve školce cedulka s neštovicemi. Dnes je dostalo další dítko. Celkem asi pět ze třídy.
Já bych ráda, aby je moje dítko dostalo, ale ne za cenu toho, že ho nechám schválně nakazit. Prostě pokud je chytne ve školce, ok, ale na neštovicové návštěvy nebo půjčování trika rozhodně ne, nejsem blázen.
Ale - jak to mám udělat, aby je nechytil na dovolené? Stáhnout ze školky ho můžu nejdříve týden před odletem, dřív to prostě nejde. Co očkování, když je mají rozběhnuté ve školce? Mohla bych očkovat teď?
Nemyslela jsi poslední týden v červnu? Inkubační doba je 14 - 21 dní, takže pokud byste opravdu letěli až v červenci, nebála bych se. Jinak jsem řešila podobnou situaci v březnu. U dcery ve školce se také objevily plané neštovice, že je dostane by mi normálně nevadilo, ale bála jsem se, že je od ni chytí i tehdy desetiměsíční syn. Nechala jsem ji naočkovat, s tim, že pokud už virus chytla, bude mít aspoň mírnější průběh. No, dcera nakonec neštovice dostala (přesně těch 14 dni od prvního kontaktu) a dostal je od ní i syn
, ale oba měli naštěstí lehký průběh bez teplot a svědění. Musíš zvážit, že i když syna necháš teď očkovat, muže už být nakažený. Taky cena není zanedbatelná (1600), ale zase dovolená byla určitě dražší
. Přeji klidnou dovolenou.