Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
AHOJKY TĚHULKY
Jsem prvorodička a kvůli nádoru na mozku, kerý se stále i přez ty léta léčí musím rodit císařem. V mém okolí není pomale nikdo známí, kdo by mi o tom jak to vše probíhá mohl říct. Chěla bych se zeptat jak to tedy choí třeba s datumem,? Kvůli tomu že nesmím cítit bolestivé kontrakce při náhlém porodu atd, je datum nějak plánované třeba o měsíc dříve než je druhý termín??
Také mám v plánu si nedávat celkovou anestezii, chci malinkou vidět hned od první vteřiny a slyšet jak plače
ale slyšela jsem odlišné řeči, že se stávají situace, kdy ta polo anestezie na rodičku až moc zapůsobí a upadá do kómatu. I přesto mám stále v plánu se nechat jen polo uspat, tato událost se přeci jen tak někdy znovu neopakuje (až tedy při dalším těhotenství) ![]()
můžete mi prosím o tom některá více napsat?? ohl. bolestí, jizev atd slyšet nechci, prošla jsem si plno operacema, takže z takovýchto prkotinek strach nemám. Budu ráda za každé názory a vaše příběhy.
Já jsem měla plánovaného císaře, kvůli dovolené doktora ale až 3 dny před původním termínem. (Malá byla KP, takže u mě by to enbyla taková trága.) Záleží obvykle podle situace, jak moc s předstihem to naplánujou. Nepíšeš odkud jsi: třeba v Praze každá rodička chodí měsíc před porodem už do špitálu, takže podle otevírání atd. datum plánujou tam. Určitě si pohlídají, aby to bylo akorát. Pokud vím od kamarádek, tak to bývá tak týden, max. 14 dní. Kamarádka co má problém jako Ty, je po operaci mozku, tak rodila dřív o víc, ale to bylo proto, že měla strašný otoky a i další komplikace.
Já jsem teda snášela spinál dobře, jen jsem necítila tělo už od rukou - když mi malou donesli pohladit, tak mě ruce brněly a pořádně jsem to necítila
A teda krize byla druhý den, kdy mě hrozně rozbolely klíční kosti, nemohla jsem zvednout ruce a nechala jsem kvůli tomu malou i druhou noc na sesterně, ani bych ji nezvedla, a čípky na bolest nepomáhaly. Prej je to normální nežádoucí účinek tohohle typu anestezie. A není nijak „polo“, je to prostě znecitlivění části těla, ale hlava je bez problémů bdělá.
Nějak nechápu, proč nesmíš za žádných okolností cítit bolest kontrakcí a přitom tě bolest jizvy netankuje ![]()
Co jsem četla, tak rodičkám se spinálem občas dost padne tlak a musí je stejně uspat. Není to pravidlo, ale rozříznutí celé břišní stěny, krevní ztráta a náhlá změna to udělat může. Jinak miminko je donošené 37+0, tj. 3 týdny před termínem, plánované císaře se většinou dělají tak kolem 38+0 i později. Ale nikdo ti nezaručí, že se porod nerozjede dřív, obzvlášť vzhledem k závažnému zdravotnímu stavu, takže možná přeci jen nějakou tu kontra ucítíš, nemluvě o poslících.
Zkus popisy plánovaných císařů pohledat v porodních deníčcích, myslím, že zrovna nedávno jeden deník vyšel, tam budeš mít vše podrobně, jak to jde.
Ale jinak bych toto vše konzultovala s ošetřujícím gynekologem či primářem v porodnici, předpokládám, že budeš „případ“ a do porodky si tě přeberou dřív jak běžné rodičky, pokud už teď nechodíš do rizikové poradny
(pardon, že nedržím palce a jiné číčoviny, ale k nováčkům s fatálními a neuvěřitelnými osudy jsem dost skeptická
)
Jsem ze Znojmo, dr se zatím o porodu semnou moc bavit nechtěla, že to chce ještě čas. Jsem ve 24tt, teď 18. jsem ojednaná na kontrolu a doufám, že už konečně mi řekne víc a budu už vědět na čem jsem.
Dále manžel by chtěl být u porodu, je to v tomto případě možné? Většina na internetu píše, že je to možné, někteří zase, že to je v každé porodnici jinak, atd… Na jedné stránce se dokonce zmínili, že když je manžel u plánovaného císaře, tak miminko nchávají přez noc s rodičkou a otcem, (otec pomáhá přikládat miminko k prsu a sestry že ho učí malé umývat, přebalovat a převlékat) je to možné, že se to i takto dá udělat,? Příjde mi to roztomilé a správné už z toho důvodu, že si miminko už od porodu jak s matkou tak i s otcem vytváří citovou vazbu ![]()
Ahoj, ja byla na planovanem cisari 4 dny pred terminem.Ale jak psala Vladdena, urcite si te prevezmou driv a budes sledovana a o vsem informovana vcas.
@Vladdena9 píše:
Nějak nechápu, proč nesmíš za žádných okolností cítit bolest kontrakcí a přitom tě bolest jizvy netankuje![]()
Co jsem četla, tak rodičkám se spinálem občas dost padne tlak a musí je stejně uspat. Není to pravidlo, ale rozříznutí celé břišní stěny, krevní ztráta a náhlá změna to udělat může. Jinak miminko je donošené 37+0, tj. 3 týdny před termínem, plánované císaře se většinou dělají tak kolem 38+0 i později. Ale nikdo ti nezaručí, že se porod nerozjede dřív, obzvlášť vzhledem k závažnému zdravotnímu stavu, takže možná přeci jen nějakou tu kontra ucítíš, nemluvě o poslících.
Zkus popisy plánovaných císařů pohledat v porodních deníčcích, myslím, že zrovna nedávno jeden deník vyšel, tam budeš mít vše podrobně, jak to jde.
Ale jinak bych toto vše konzultovala s ošetřujícím gynekologem či primářem v porodnici, předpokládám, že budeš „případ“ a do porodky si tě přeberou dřív jak běžné rodičky, pokud už teď nechodíš do rizikové poradny
(pardon, že nedržím palce a jiné číčoviny, ale k nováčkům s fatálními a neuvěřitelnými osudy jsem dost skeptická)
Děkuji za odpověď, kdyby má gynekoložka mě o všem už informovala a neříkala, že na jisté otázky je ještě čas (jsem 24tt) tak tu nepíšu o rady.
JInak ty bolesti jsem myslela tím, že většina tvrdí jak strašné je rodit císařem, jak je bolestivé hojení jizev atd… nemyslela jsem to kontrakcemi atd.
![]()
@Roxelli píše:
Přečti si můj deníček Jak jsem (ne)rodila
děkuji
určitě přečtu
@pikartova62 píše:
Děkuji za odpověď, kdyby má gynekoložka mě o všem už informovala a neříkala, že na jisté otázky je ještě čas (jsem 24tt) tak tu nepíšu o rady.
JInak ty bolesti jsem myslela tím, že většina tvrdí jak strašné je rodit císařem, jak je bolestivé hojení jizev atd… nemyslela jsem to kontrakcemi atd.
musíš se ptát. A nenechat se odbýt, teď už to není jen o tobě, ale i o tom nenarozeném miminku, člověk musí bojovat. Pokud chce být otec u porodu, tak hledejte takovou porodnici, kde to umožňují. Pokud chce pak zůstat s vámi přes noc, musíte se v porodce předem informovat. Opravdu je to všude jinak, někde podporují bonding i po císaři, jinde nejsou schopni toto zajistit.
Standard je, že stráví žena až 24h na jipce a miminko nosí a občas i nenosí na přikládání k prsu. JIP se dá odmítnout negativním reverzem, záleží na porodce, jak se k tomu postaví.
Ještě mě napadá, že po spinálu musíš povinně ležet nějakou dobu jak placka, tuším 24h, po celkové anestezii ne.
@Vladdena9 píše:
musíš se ptát. A nenechat se odbýt, teď už to není jen o tobě, ale i o tom nenarozeném miminku, člověk musí bojovat. Pokud chce být otec u porodu, tak hledejte takovou porodnici, kde to umožňují. Pokud chce pak zůstat s vámi přes noc, musíte se v porodce předem informovat. Opravdu je to všude jinak, někde podporují bonding i po císaři, jinde nejsou schopni toto zajistit.
Standard je, že stráví žena až 24h na jipce a miminko nosí a občas i nenosí na přikládání k prsu. JIP se dá odmítnout negativním reverzem, záleží na porodce, jak se k tomu postaví.
Ještě mě napadá, že po spinálu musíš povinně ležet nějakou dobu jak placka, tuším 24h, po celkové anestezii ne.
Určitě se teď 18. co jdu na kontrolu budu informovat. Když jse se před měsícem dr ptala, řekla mi že na otázky je prostě ještě čas. Raději se kdekoliv informuji, hledám názory i odlišné abych se dozvěděla co nejvíce. ![]()
Nechala bych si třeba celkovou anestezii, ale prostě jak už jsem zmínla, je to situace, která se jen tak znovu neopakuje. Vím, že ještě brzy a vše se může ještě změnit, ale každá rada na připravení dobrá ![]()
Ahoj ja mela teda akutni cisar ( 37+0), ale ve spinalni anestezii - neni to nic prijemneho, ale prezit se to da
citis ruzne tahani, skubani a tlaky, ale jako nejakou bolest jsem necitila vubec… malou jsem videla hned jak ji vytahli, pak ji sli pomerit a pokontrolovat a jeste na chvili mi ji donesli no a pak se zaclo zasivat. to uz nebyla takova hruza… cely cisar trval cca hodinku…
Způsob anestezie ti nejlíp doporučí anesteziolog - vzhledem k tvým zdravotním problémům je možné, že jeden nebo druhý způsob je vhodnější/méně vhodný.
Plánované sekce jsou zhruba od 38+0, to bude i hodně záležet, jak se bude děloha tvářit ke konci těhotenství, jaké budou nálezy na kontrolách atd.
Otec u porodu - opravdu jak kde, ale upřímně nějak nechápu, k čemu je u císaře otec dobrý - samotný porod trvá zhruba 15 minut (pokud nejsou komplikace) a ty ležíš, před očima plentu, hýbat se moc nemůžeš. U hlavy máš anesteziologa a porodní asistentku, takže na taťku zbyde místo až někde, kde ho nejspíš stejně neuvidí. On taky nevidí nic zajímavého. Přijde mi jednodušší pro všechny, když počká třeba na chodbě, oni ho pak zavolají, aby si mohl pochoval miminko. Tobě ho taky na chvilku ukážou a dají pochovat, jestli budeš mít spinál.
Po porodu budeš na jipce, tebe možná budou víc sledovat, takže těch 24 hodin určitě. Na JIP sestry většinou nosí miminko přikládat, že by tam mohl být někdo z rodiny, jsem neslyšela. Až tě přloží na šestinedělí, začne teprv ten kolotoč ![]()
@pikartova62 píše:
Určitě se teď 18. co jdu na kontrolu budu informovat. Když jse se před měsícem dr ptala, řekla mi že na otázky je prostě ještě čas. Raději se kdekoliv informuji, hledám názory i odlišné abych se dozvěděla co nejvíce.
Nechala bych si třeba celkovou anestezii, ale prostě jak už jsem zmínla, je to situace, která se jen tak znovu neopakuje. Vím, že ještě brzy a vše se může ještě změnit, ale každá rada na připravení dobrá
mě zas tak brzo nepřijde. Dejme tomu, že přijdeš do porodnice nejbližší u vás a něco z tvých požadavků nebudou chtít splnit. Budeš obvolávat porodnice, hledat, domlouvat si třeba prohlídku sálů, budeš hledat nadstandard, kde s vámi otec může být… Tohle všechno bych chtěla mít domluvené během druhého trimestru, začátkem třetího, pak už se člověk valí jak hroch, hormony na pochodu, to už pak není moc extra stav na objíždění porodnice, konzultování porodního plánu…
Jakmile chce od českého porodnictví člověk něco málo „navíc“ (i když raný nepřerušovaný kontakt s dítětem by měl být standardem), tak se musí pídit a snažit. Samozřejmě je nutné použít zdravý rozum, když anesteziolog řekne, že některý druh anestezie je vysloveně nevhodný, tak holt fajn, je to odborník. Ale na takové to lidské okolo, prožívání s partnerem, bonding, nadstandard, tam si člověk občas musí dupnout, protože tam panuje rutina, která má jediné opodstatnění - je to jednodušší pro zdravotnický personál.
Neměla jsem spinál, ale epidurál a necítila jsem nic od pasu dolů několik hodin. Jinak žádné vedlejší účinky.