Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Hele, buď připravená i na to, že ti epidurál nemusí zabrat a dají ti celkovou. Svět se nezhroutí! Já to tak měla, epidurál nezabral, pořád jsem cítila nohy a než jsem se nadála už jsem spala. Vůbec se mě neptali - ale samozřejmě bych s tím souhlasila. Mimino jsem viděla až na pokoji, ale žádné problémy z toho nebyly. Měla jsem co dělat sama se sebou.
Neboj, určitě si Tě dobře pohlídají, aby to naplánovali, tak akorát. Jak taky už někdo psal, plánovaná SC se dělá většinou 38+0 plus mínus pár dní.
Ta částečná narkóza je injekce do páteře a umrtvení dolní poloviny těla. Nemusíš se bát, už to mají zmáknuté. Většinou to píchnutí mamky ani necíti, nebo cítí jenom tlak v zádech. Pokles krevního tlaku po tom může být, to je pravda, ale už si s tím taky umí dobře poradit. Ta necitlivost dolní poloviny těla trvá tak 3-4 hodiny, je to ale dost individuální. Rukama můžeš hýbat normálně a jsi plně při vědomí. Pokud se tedy nedomluvíš s anesteziologem, že chceš trochu přispat, i to je možné. Každopádně my jsme vždy všem pacientům radili (dělala jsem na anestezii), aby po operaci při prvním pocítění bolestí v operační jizvě okamžitě hlásili a nechali si hned něco píchnout. Je to daleko lepší než tu bolest nechat rozjet. Do kómatu nám po této anestezii nikdo nikdy neupadl, neboj. Jen se pak musí opravdu nějakou dobu poctivě ležet nebo pak hodně bolí hlava. Ale to Ti všechno řeknou.
Jinak když bude vše v pohodě, tak Ti samozřemě miminko ukáží hned. Budeš si ho smět pohladit. To kdy ho pak budeš mít u sebe, záleží jak na nemocnici, tak na Tvém stavu a zotavování po operaci.
Držím palce a přeji Ti krásné miminko! ![]()
Pavlats to vše napsala dokonale ![]()
Akorát teda můj zážitek s napichováním páteře nemůžu označit tak pozitivně, že bych jej ani necítila. Ale to může na každého asi působit trošku jinak. Pro mě je to jedna z věcí, na které nerada vzpomínám při císaři. Tím tě nechci děsit, on to fakt každý vnímá odlišně ![]()
Já rodila plánovanou sekcí a měla jsem jen spinální anstezii a zrovna jsem byla ten případ, který měl komplikace po spinální anestezii - šílené bolesti hlavy, neuzavřela se mi dírka po vpichu anestezie a nedotvářel se mi mozkomíšní mok, takže jsem musela jít na heparinovou zátku. Pár dní na kapačkách a šílené bolesti hlavy, ale takové, že nejsi schopná otevřít oči, pohnout se, otočit se, natož vstát a postarat se o miminko, takže se o tomhle určitě informuj, protože máš-li nádor na mozku, tohle by pro Tebe mohla být komplikace. Nemluvě o tom, že jsem se o miminko byla schopná starat až po několika dnech a nemohla ho mít u sebe.. za mě rozhodně celkovou anestezii..
Příspěvek upraven 12.10.13 v 09:03
Taky jsem byla na císaři a to neplánovaně, neotevirala jsem se a tu injekci jsem necítila vůbec… Je to opravdu individuální
malého mi pak přinesli na pooperační pokoj do pěti minut aby se prisal ![]()
První dítě jsem rodila plánovaným císařem kvůli poloze KP. Můj gynekolog ho napkánoval na 10 dní před termínem, v 37 a 38 tt jsem už měla silné poslíčky a děloha byla dost aktivní. Rodil mě můj gynekolog (je v porodnici, kde jsem rodila, hlavní porodník). Nicméně bolesti se stupňovaly a bylo riziko, že to do těch 10ti dnů před termínem nevydrží, tak mě řízli 14 dnů před termínem. Ještě před operací mi dělali monitor a měla jsem kontrakce po 5-10 minutách
Vybrala jsem si spinál, vše proběhlo v pořádku, při šití mi klesl tlak, tak mi dali kyslík a nějakou injekci a bylo to OK. V porodnici jsme s dcerou byly 5 dnů, druhý den po operaci jsem si ji už vzala k sobě na pokoj. Hojilo se vše dobře a rychle. Ztráta krve byla mala, cítila jsem se dobře a rychle byla fit. Je to už 8 let a jizva neni téměř vidět. Nebyla klasicky šitá, ale něco jako „svařovaná“
Druhý porod jsem měla klasický, byla jsem uvnitř hodně potrhaná, šitá, ztratila hodně krve. Rekonvalescence byla delší, několik měsíců jsem se léčila se silnou anémií
… když to srovnám… pro mě - zlatý císař ![]()
@pikartova62 myslím si, že ti ho udělají podle nálezu, ale asi tak 2-3 před plán. termínem porodu. nechej si spinál, budeš vzhůzu a manžel tam může být taky a po císaři ti budou muset dávat častěji léky od bolesti aby jsi neměla velké bolesti, dá se říct, že to bolí, mám tedka 2 týdny po sekci ajsem v pohodě
už teda, nejhorší je první a druhé vstávání z lůžka, aspon 24 hod(ne-li víc v tvém případě asi víc) na jipce, kde manžel určitě být nemůže, ale miminko ti tam budou nosit na kojení ve dne po 3 hod a v noci asi ne.Po spinále do komatu neupadneš, to jsou pěkné tlachy, pichá se to v oblasti kde už není mích, ale pouze nervová zakončení, vím to, protože pracuji jako anesteziologická sestra na sále a běžně chodít i na císaře. Ještě jemožnost, aby ti pichli epidurál a pak by jsi měla zajištěnou i pooperační bolest na 2 dny, s tím katetrem můžeš i chodit a taky je to bezpečné, já jsem to měla. Je pravda, že na řešení je ještě čas, ale mohla by ti aspon něco říct, když jsi prvorodička a nemáš ty zkušenosti.
bolest hlavy se může vyskytnout jak píše tady jedna maminka, ale je to velmi málo a aby se pichala zátka, za moji praxi jsem to zažila asi 3×, celkovou by jsem nevolila, uvidíš mimi až poslední a budeš pak ospaná celý den ![]()
Maminky vsem vam moc dekuji za rady
vim jake stavy po celkove narkoze jsou a uz proto bych chtela spise zvolit spinal. A jak je to tedy s JIP? Tam budu jak dlouho? Nebo je mozne, ze kdyz vse bude v poradku a citit se budu skvele, tak ze me daji na klasicky pokoj? Sestra rodila tedy normalne, bez jakykoliv komplikaci, ale mela domluveny nadstandart, aby mela na pokoji klid. Tak kyz bych si domluvila take nadstandart, tak me tam daji hned po porodu,? ![]()
Myslím, že jdeš na JIP po císaři vždycky…Ale nevím jak je to v různých nemocnicích… Já teda rodila akutním císařem za porodu a na JIPu jsem byla asi 12 hodin (přes noc). Malýho jsem viděla asi pět minut když ho vyndali a pak až druhej den dopoledne..
@pikartova62 Některé holky tu psaly, že některé nemocnice na JIP nedávají nutně (nebo když je plno nebo tak). Ale většina nemocnic požaduje 24h na JIP. Já tam teda byla, i po spinálu.
Já na JIP po spinálu nebyla a zrovna bych to potřebovala
no péče jako prase, už tam rodit nebudu..
Těžko říct, jak to s tou JIPkou bude. Každá nemocnice to má jinak. To si musíš nejlépe zjistit tam, kde budeš rodit. Třeba v ČB jdou po SC na JIP všechny. Je různé na jak dlouho. To záleží na tom, jak se maminka cítí i na tom, jaký je tlak na lůžka. Ale vím i o nemocnicích, kde dávají rovnou na normální pokoj. To se opravdu těžko řekne.