Plat zdravotních sester

Napsat příspěvek
Velikost písma:
25179
7.7.19 23:09
@ka2ka píše:
@Bábrdl co znamená zaregistrovaná zdravotní sestra?

systém registrací byl nedávno zrušen! Bylo to hodně demotivační a v situaci, kdy je chronický podstav odborného personálu to nebylo rozumné.
V systému mohou jako sestra (kromě vysokoškolaček) pracovat i absolventky SŠ s oborem Zdravotní sestra (všeobecná, dětská…), což bylo před cca 20 lety a dříve. Než se zavedli asistenti a následné VŠ studium.
V soušasné době tuším, že nově zdravotní sestru může vykonávat zdravotní asistent s jedním rokem nástavbového studia.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
27695
8.7.19 08:01

@pe-terka děkuju

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
8.7.19 13:58

@Bábrdl Nemám vysokou, jsem ZA ted už se to jmenuje Praktická sestra a ty už mužou pracovat samostatně.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
8.7.19 13:59
@pe-terka píše:
systém registrací byl nedávno zrušen! Bylo to hodně demotivační a v situaci, kdy je chronický podstav odborného personálu to nebylo rozumné.
V systému mohou jako sestra (kromě vysokoškolaček) pracovat i absolventky SŠ s oborem Zdravotní sestra (všeobecná, dětská…), což bylo před cca 20 lety a dříve. Než se zavedli asistenti a následné VŠ studium.
V soušasné době tuším, že nově zdravotní sestru může vykonávat zdravotní asistent s jedním rokem nástavbového studia.

Ten rok studia nebyl schválen. Ptala jsem se na asociaci zdravotních sester. Jsem první rok asistenta, ale obor neexistuje a jmenuje se už Praktická sestra.

• Citovat
  • Upravit
25179
8.7.19 14:02
@Anonymní píše:
Ten rok studia nebyl schválen. Ptala jsem se na asociaci zdravotních sester. Jsem první rok asistenta, ale obor neexistuje a jmenuje se už Praktická sestra.

je to možné, chaos je všude a ve zdravotnictví tuplem! No dík Bohu už nemusí mít každá obyč sestra VŠ, to bylo fakt na hlavu :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
8.7.19 14:20
@pe-terka píše:
je to možné, chaos je všude a ve zdravotnictví tuplem! No dík Bohu už nemusí mít každá obyč sestra VŠ, to bylo fakt na hlavu :zed:

Já jsem po škole byla oborem tak znechucená, že jsem šla mimo obor. A ted, když bych si chtěla dodělat vysokou (kvuli lepší platové třídě a možnosti karierniho růstu), tak potřebuju povinnou praxi (a to je třeba na PA 800hodin za školní rok) a jen některé školy berou v potaz práci, když je v nemocnici, ale někde vyžadují, aby to bylo pod dohledem jejich profesorů. Takže jsem studium vzdala. Zpětně si říkám, že to možná byla chyba :roll: ale opravdu jsem až ted, skoro 12let od maturity dozrála k názoru, že bych se do oboru vrátila. A ten rok studia by se mi líbil. Ale bohužel, neprošlo to schválením.

• Citovat
  • Upravit
15814
8.7.19 21:28
@Anonymní píše:

byl schválen, ale v praxi se prý zatím příliš nevyužívá, pro nezájem uchazečů, co jsem tak četla. no, ale je to novinka, třeba se to časem ujme, těžko říct. že je to „roční nástavba“ byla jenom taková mediální zkratka („4+1“), ve skutečnosti se jedná o řádné studium VOŠ, které může být na základě rozhodnutí ředitele školy studentovi zkráceno až na jeden rok. jenže aby mu bylo možno studium takto zkrátit, tak předchozí vzdělání musí odpovídat tomu, co se učí na VOŠ + student musí složit rozdílové zkoušky. tedy co jsem tak koukala na podmínky na několika školách, tak praktické sestry se přijímají do druháku (tedy přeskočí jenom jeden ročník), do třeťáku se přijímají porodní asistentky, zdravotničtí záchranáři a dětské sestry. před časem jsem četla anketu s několika ředitely VOŠ a vyznívalo to v tom smyslu, že pro praktické sestry je náročné přeskočit a doučit se i ten jeden ročník, že toho učiva je hodně :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
9.7.19 12:25
@sagina píše:
byl schválen, ale v praxi se prý zatím příliš nevyužívá, pro nezájem uchazečů, co jsem tak četla. no, ale je to novinka, třeba se to časem ujme, těžko říct. že je to „roční nástavba“ byla jenom taková mediální zkratka („4+1“), ve skutečnosti se jedná o řádné studium VOŠ, které může být na základě rozhodnutí ředitele školy studentovi zkráceno až na jeden rok. jenže aby mu bylo možno studium takto zkrátit, tak předchozí vzdělání musí odpovídat tomu, co se učí na VOŠ + student musí složit rozdílové zkoušky. tedy co jsem tak koukala na podmínky na několika školách, tak praktické sestry se přijímají do druháku (tedy přeskočí jenom jeden ročník), do třeťáku se přijímají porodní asistentky, zdravotničtí záchranáři a dětské sestry. před časem jsem četla anketu s několika ředitely VOŠ a vyznívalo to v tom smyslu, že pro praktické sestry je náročné přeskočit a doučit se i ten jeden ročník, že toho učiva je hodně :nevim:

No tak nevím co to bylo za anketu, protože spolužačky co šly po škole na VŠ/VOŠ tak jen pařily a smály se, že je to uplně trapný, jak holky z gymplu se u zkoušek skládají a pomalu brečí, jak to nedávají a ony s prstem v nose jdou na zkoušku rovnou z kalby :lol: tři roky se neučily a smějí se, že to byla škola zadarmo :nevim:

Jinak opravdu když jsem se ptala na asociaci sester + jsem chtěla vědět kde se dá udělat specializace, tak jsem zjistila, že roční škola neprošla, nedělá se (že byli proti lékaři, kteří si studium taky nemužou krátit) a že specializace se dělá jen zaměstnancům, kteří si dají žádost a i tak se dělá jen na takové ty věci jako - stomie, obvazová sestra, dialýza, popáleniny apod. a specializace jako dětská sestra už prostě nejsou a nemocnice se takové sestry sama zaučí :nevim: Řešila jsem to loni, kdy jsem měla rok do nástupu do práce po RD. Čili rok volna na studium.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
9.7.19 12:41
@Bábrdl píše:
Ty jsi registrovaná zdravotní sestra?
Tak to si můžeš vybírat. Kromě průměrného platu myslím 37 hrubého tě ještě zahrnou benefitama a někde (Bulovka, Motol..) ti dají i ubytování, kdybys to chtěla zkusit v Praze.Všechny zdravotní sestřičky, co znám, jsou teď těžce v pohodě. Myslím, finančně. Práce je náročná furt.

Nevíš prosím, co znamená, že ti dají ubytování? Viděla jsem, jak tuto nabídku inzeruje Motol. Chtějí třeba 10 tisíc za pokoj? Nebo jak? :D

• Citovat
  • Upravit
36556
9.7.19 13:33
@Anonymní píše:
Nevíš prosím, co znamená, že ti dají ubytování? Viděla jsem, jak tuto nabídku inzeruje Motol. Chtějí třeba 10 tisíc za pokoj? Nebo jak? :D

Zrovna Motol má svou ubytovnu.Vizu ubytovna pro mimopražské https://www.fnmotol.cz/…ra/benefity/
Bulovka myslím taky.
VFN taky, na Vyšehradě https://www.vfn.cz/…ek/ubytovny/

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15814
9.7.19 22:45
@Anonymní píše:
Jinak opravdu když jsem se ptala na asociaci sester + jsem chtěla vědět kde se dá udělat specializace, tak jsem zjistila, že roční škola neprošla, nedělá se (že byli proti lékaři, kteří si studium taky nemužou krátit) a že specializace se dělá jen zaměstnancům, kteří si dají žádost a i tak se dělá jen na takové ty věci jako - stomie, obvazová sestra, dialýza, popáleniny apod. a specializace jako dětská sestra už prostě nejsou a nemocnice se takové sestry sama zaučí :nevim: Řešila jsem to loni, kdy jsem měla rok do nástupu do práce po RD. Čili rok volna na studium.

ale prosím tě?

jak jsem psala - zkrácené studium až na jeden rok normálně schvalovacím procesem prošlo, stačí kouknout do zákona o nelékařích. nebo se podívat na stránky zdravotnických VOŠek :nevim: namátkou první odkazy z googlu:
http://www.zdravotnickaskola5kvetna.cz/…becna-sestra
http://www.szszlin.cz/…ene-studium/
 http://vos.mills.cz/…ene-studium/

specializace v ošetřovatelství normálně fungují dál, i když zrovna zmiňovaná dětská sestra z nich tuším buď už vypadla nebo brzy vypadne (v souvislosti s tím, že dětská sestra přestala být oborem specializačním, ale už zase je oborem kvalifikačním - studuje se na VŠ/VOŠ). i když mám takový mlhavý pocit, že když jsem před prázdninami posílala přihlášku na specializaci na dětský ARIP, tak ošetřovatelská péče v pediatrii tam stále byla jako jedna z možností volby specializačního studia pro všeobecné sestry. a zrovna tak stále platí, že specializace se stále dají studovat na VŠ v rámci magisterského studia.

různé certifikované kurzy samozřejmě taky stále běží.

ale tedy samozřejmě základní podmínkou pro specializaci je, že jsi všeobecná nebo dětská sestra (pokud se tedy bavíme o specializacích pro sestry), být praktická sestra nestačí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16
12.7.19 00:01
@Anonymní píše:
@Bábrdl Nemám vysokou, jsem ZA ted už se to jmenuje Praktická sestra a ty už mužou pracovat samostatně.
Údajně ne, nedávno přišla vrchní sestra k nám na oddělení a zakázala praktickým sestrám podávat cokoliv i. v. prý nesmí ani cévkovat - to byl jeden z důvodů, proč jsme neprošli auditem. Vrchní chodí skoro každý den kontrolovat, jestli náhodou praktická sestra nedává infuze - jeden zdravotní bratr dal i výpověď, že nechce přidělávat práci všeobecným sestrám a osetrovatelku rozhodně dělat nebude a to má několika letou praxi a půjde nejspíš úplně mimo zdravotnictví…
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
12.7.19 07:57

@Marieme Tak je to jak kde - u nás ZA cevkuje, zavádí kanyly, podává i. v. (vše jsme se učili i ve škole a dělali na praxi) :nevim: dokonce u nás i ZA pracuje na dialýze

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
12.7.19 08:47
@Marieme píše: Údajně ne, nedávno přišla vrchní sestra k nám na oddělení a zakázala praktickým sestrám podávat cokoliv i. v. prý nesmí ani cévkovat - to byl jeden z důvodů, proč jsme neprošli auditem. Vrchní chodí skoro každý den kontrolovat, jestli náhodou praktická sestra nedává infuze - jeden zdravotní bratr dal i výpověď, že nechce přidělávat práci všeobecným sestrám a osetrovatelku rozhodně dělat nebude a to má několika letou praxi a půjde nejspíš úplně mimo zdravotnictví…

A to byl právě důvod, proč jsem odešla do jiného oboru. Začala jsem studovat ZA, když ještě ZA nebyli v praxi a nikdo nevěděl, jak to s nimi bude. Ve škole nás učili všechno, učili jsme se z učebnic pro zdravotní sestry, na praxi jsme se taky učili vše, co sestry, učitelky nám říkaly, že to musíme umět, kdyby jsme to mohli dělat… U praktické maturity odběr krve, výměna infuze, podání inzulínu, podání léků a vypracování ošetřovatelského plánu na konkrétního pacienta, u mě se jednalo o pacienta s roztroušenou sklerozou, imobilní, zacévkovaný. Po maturitě šok - v nemocnici mě nechtěli, nabízeli jen místo sanitáře. Na mou námitku, abych mohla dělat aspoň ošetřovatelku, mi bylo sděleno, že u nich tvoří ošetřovatelský tým pouze sanitáři a registrovaný sestry. Jelikož se jednalo o místo s téměř minimální mzdou a dojíždění denně celkem 60 km, tak jsem místo nevzala a nastoupila u nás v domově důchodců. Ovšem zase dopad na zem, vzali mě pouze na místo pracovníka v soc. službách, mohla jsem pouze krmit a provádět hygienu za plat ve 4. plat. třídě, spousta podhodnocené práce. Vydržela jsem půl roku. Bylo mi řečeno, že „postup“ u nich nahoru neexistuje, prý berou pouze registrovaný sestry. Je to už pár let, nyní tam jako zdravotnický personál pracují i praktické sestry, těžko říct, jestli ze známosti (jsme maloměsto, kde to je jenom o známostech a já jsem náplava) nebo je dohnala nouze o zdravotní sestry. Já si mezitím doplnila vzdělání v úplně jiném oboru a jsem spokojená. Tohle byla má velká osobní prohra, ze základky jsem nemohla studovat zdrávku a když jsem si jí mohla udělat, tak to dopadlo takhle - změněné kompetence a hlavně nejasnosti, kdo co může a šetření na všem možném, hlavně na zdravotnickém personálu. Zdrávku jsem studovala 5 let při dětech a dlouho jsem se potom z toho nemohla vzpamatovat, že to bylo k ničemu, že mě nikde nechtějí. A pak ale všude brečí, že nemají zdravotní personál, jak sestry, tak ošetřovatelky nebo sanitářky. Bodejť by jo, platově je tahle práce podhodnocená a hlavně, kdo se na to dá, tak přichází o osobní život - směny, změny na poslední chvíli, když už z toho mála zaměstnanců někdo onemocní nebo vypadne, spousta přesčasů…

• Citovat
  • Upravit
15814
12.7.19 09:12
@Anonymní píše:
@Marieme Tak je to jak kde - u nás ZA cevkuje, zavádí kanyly, podává i. v. (vše jsme se učili i ve škole a dělali na praxi) :nevim: dokonce u nás i ZA pracuje na dialýze

což nic nemění na tom, že pravdu má vrchní od @Marieme a cévkování, zavádění kanyly a podávání i. v. medikace je v rozporu s legislativou, čili by k němu nemělo docházet. že některé zdrávky učí své studenty překračovat své kompetence, osobně považuji za problém nekvalitní výuky. podle mého názoru by součástí vzdělání (v jakémkoli oboru) měla být i základní právní problematika vztahující se k dané profesi, a pokud dochází k nesouladu mezi legislativou a výukou, tak je to problém, který by škola měla řešit a ne se tvářit, že kašlat na vyhlášku je vlastně v pohodě :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat