Platba kartou v autobuse

401
16.2.23 14:31

Platba kartou v autobuse

Dobrý den,
bydlím kousek a jezdím pravidelně autobusem, ale ne dost často na to, aby se mi vyplatila šalinkarta. Jedna z věcí, kterou jsem přivítala na covidu byla, že konečně i v těchto autobusech zavedli možnost platit za lístek kartou.
JENŽE: platební terminál ne vždycky funguje. Někdy mám hotovost, nebo se domluvím s řidičem, že to zkusím o pár zastávek dál (cena lístku je stejná, tak o nic nejde), někteří řidiči v tom případě nechají cestující jet zadarmo (já si pak stejně koupím ten lístek za plnou cenu v Brně - přijde mi to fér). Jenže dneska jsem se kvůli tomu s řidičem děsně dohádala, neměla jsem zrovna u sebe hotovost, nakonec mě sice jet nechal, ale vyhrožoval, že příště půjdu pěšky a kdesi cosi… Já jsem přesvědčená o tom, že já jsem všechny přepravní podmínky splnila, jsem ochotná zaplatit způsobem, který ta společnost nabízí a to, že JIM nejede terminál není MŮJ problém.
Hledala jsem to v přepravních podmínkách, ale tam o způsobu platby není ani slovo (za to je tam milion povinností, co cestující má a za co všechno není dopravce zodpovědný, ale to se budu rozčilovat jindy) Nevíte někdo, jak to je?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
53190
16.2.23 14:47
@Proskurník píše:
Dobrý den,
bydlím kousek a jezdím pravidelně autobusem, ale ne dost často na to, aby se mi vyplatila šalinkarta. Jedna z věcí, kterou jsem přivítala na covidu byla, že konečně i v těchto autobusech zavedli možnost platit za lístek kartou.
JENŽE: platební terminál ne vždycky funguje. Někdy mám hotovost, nebo se domluvím s řidičem, že to zkusím o pár zastávek dál (cena lístku je stejná, tak o nic nejde), někteří řidiči v tom případě nechají cestující jet zadarmo (já si pak stejně koupím ten lístek za plnou cenu v Brně - přijde mi to fér). Jenže dneska jsem se kvůli tomu s řidičem děsně dohádala, neměla jsem zrovna u sebe hotovost, nakonec mě sice jet nechal, ale vyhrožoval, že příště půjdu pěšky a kdesi cosi… Já jsem přesvědčená o tom, že já jsem všechny přepravní podmínky splnila, jsem ochotná zaplatit způsobem, který ta společnost nabízí a to, že JIM nejede terminál není MŮJ problém.
Hledala jsem to v přepravních podmínkách, ale tam o způsobu platby není ani slovo (za to je tam milion povinností, co cestující má a za co všechno není dopravce zodpovědný, ale to se budu rozčilovat jindy) Nevíte někdo, jak to je?

Poslouchej a když ti pošťák přiveze balíček na dobírku, nepůjde mu terminál a ty nebudeš mít hotovost, tak si taky myslíš, že by ti ho měl vydat a čau? :P Pravdu měl řidič, samozřejmě. Nemůžeš využít službu, za kterou nemůžeš zaplatit, i když samozřejmě je to k naštvání, taky u sebe ne vždy mám hotovost.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
401
16.2.23 14:53
@unuděná píše:
Poslouchej a když ti pošťák přiveze balíček na dobírku, nepůjde mu terminál a ty nebudeš mít hotovost, tak si taky myslíš, že by ti ho měl vydat a čau? :P Pravdu měl řidič, samozřejmě. Nemůžeš využít službu, za kterou nemůžeš zaplatit, i když samozřejmě je to k naštvání, taky u sebe ne vždy mám hotovost.
@unuděná píše:

Ale já za ni můžu zaplatit. Já kartu mám, mám na ní dost peněz, on nemůže tu platbu přijmout. Když se mu zasekne ta přihrádka na peníze, taky mě nenechá jet?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53190
16.2.23 14:56
@Proskurník píše:
Ale já za ni můžu zaplatit. Já kartu mám, mám na ní dost peněz, on nemůže tu platbu přijmout. Když se mu zasekne ta přihrádka na peníze, taky mě nenechá jet?

Musí ti dát NĚJAKOU možnost platby. Ona jí měla. Bohužel zrovna ne tu, která se jí hodila. To máš jako kdekoli jinde. Jsou eshopy, kde už si taky na dobírku neobjednáš a je úplně fuk, jestli máš doma šrajtofli nabitou kompletní výplatou :nevim:
edit: sorry, až teď mi došlo, že jsi zakladatel diskuze :lol:

Příspěvek upraven 16.02.23 v 15:33

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53190
16.2.23 14:58

Přece když v obchodě nefunguje platební terminál, tak taky nedrapneš zboží a nejdeš pryč, protože nemáš hotovost. Zajdeš si do bankomatu, vybereš, a holt zaplatíš hotově a proděláš na tom pár minut no.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24642
16.2.23 14:59

Máte poučení pro příště. V obchodě jim taky někdy hapruje terminál, nechají vás odejít s nákupem bez placení, když nemáte hotovost?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1870
16.2.23 15:03

Ty proste v te dane chvili nemuzes za sluzbu zaplatit a je jedno z jakeho duvodu. Nezaplatis - nepojedes.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
270
16.2.23 15:12

Ahoj,

jak je to správně nevím, ale jestli neznáš, doporučuju aplikaci Poseidon.

Osvědčilo se mi dobít si tam předem nějaký kredit (ten proces koupě jízdenky je pak rychlejší, než jednotlivé jízdenky platit kartou - to se mi i často zaseklo).
A pak si prostě můžeš jízdenku koupit přes tuto aplikaci. Buď z konkrétní zastávky na konkrétní zastávku anebo (to mi po Brně přijde lepší) si v záložce Rychlé jízdenky koupíš jízdenku na počet zón, tzn. po Brně většinou dvě. Když to máš už trochu okoukané, tak je to taky rychlovka na čtvrt minuty.

Já na to mám propojené s dětmi a čerpají můj kredit na jízdenky. Je to aplikace pro Jihomoravský kraj, takže i na vlaky a mimobrněnské autobusy.
Já mám právě většinou „šalinkartu“, ale dětem se nevyplatila.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20889
16.2.23 15:18
@Proskurník píše:
Ale já za ni můžu zaplatit. Já kartu mám, mám na ní dost peněz, on nemůže tu platbu přijmout. Když se mu zasekne ta přihrádka na peníze, taky mě nenechá jet?

V obchodě si taky můžeš vzít zboží zdarma, když jim nejde terminál? Asi ne. Pro příště měj hotovost nebo apku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
40405
16.2.23 15:19

@Proskurník

A to nejde koupit po netu?
Ted bych řekla, že tu možnost nabízí všichni dopravci.
Využila jsem, když jsem zapomněla peněženku…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
401
16.2.23 15:32
@sianka píše:
Ahoj,

jak je to správně nevím, ale jestli neznáš, doporučuju aplikaci Poseidon.

Osvědčilo se mi dobít si tam předem nějaký kredit (ten proces koupě jízdenky je pak rychlejší, než jednotlivé jízdenky platit kartou - to se mi i často zaseklo).
A pak si prostě můžeš jízdenku koupit přes tuto aplikaci. Buď z konkrétní zastávky na konkrétní zastávku anebo (to mi po Brně přijde lepší) si v záložce Rychlé jízdenky koupíš jízdenku na počet zón, tzn. po Brně většinou dvě. Když to máš už trochu okoukané, tak je to taky rychlovka na čtvrt minuty.

Já na to mám propojené s dětmi a čerpají můj kredit na jízdenky. Je to aplikace pro Jihomoravský kraj, takže i na vlaky a mimobrněnské autobusy.
Já mám právě většinou „šalinkartu“, ale dětem se nevyplatila.

Děkuju, asi to zkusím (já mám aplikaci sejf, tu používám v Olomouci, ale v Brně myslím funguje jenom na město). Mě prostě hrozně rozčiluje ten princip. V obchodě když nefunguje platba kartou tak a) to dají vědět dopředu (u nás třeba dávají ceduli před vchod), b) mám možnost nakoupit v jiném obchodě c) většinou mám čas zajít si případně pro hotovost domů. V autobuse tahle možnost není. To, že terminál nefunguje zjistím až v momentě, kdy přiložím kartu a ono nic, domů si pro hotovost asi těžko můžu zajít protože jednak většinou jedu někam na čas, navíc u nás jezdí busy často jednou za hodinu. U nás na vesnici navíc třeba ani není bankomat, takže když se bez hotovosti nedostanu do Brna, nemám kde tu hotovost vzít.
Když mám technický problém já -jako třeba kdyby se mi pokazil mobil, kde mám (teď nemám, ale když jsem měla) elektronickou šalinkartu, je to můj problém a musím si koupit lístek. dyž je problém u nich, oni nemusí nic, vyřeš si to ty, nebo běž pěšky. Vadí mi to, hrozně mi to vadí, že dopravce si může dělat co chce a cestující nemůže nic. Přitom je to veřejná služba, měli by se snažit, aby MHD jezdilo co nejvíc lidí protože jednak životní prostředí a jednak by nebyly zácpy, ale s tímhle přístupem…
No nic… ale děkuju za radu :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9723
16.2.23 15:33

Aplikace Poseidon anebo univerzální papírovou jízdenku (harmoniku), kde si oznacis počet zón, které projedes.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Uslava
16.2.23 15:37
@unuděná píše:

Maji mít své věci v pořádku. Pokud nad vším bude zavírat oči, nic se tu nezmění. Balíček ať si odeze a přijede, až mu bude fungovat co má a nebo nahlásí předem, že platba jen v hotovosti. Autobusaku ať zajede nekam, kde mu to spraví a neotravuje. Stěžovala bych si. Ale napřed bych si přečetla svoje a jeho povinnosti.

• Citovat
  • Upravit
428
16.2.23 15:40

@Proskurník Sama píšeš, že ne vždy terminál funguje, takže už se několikrát stalo, že nejel. V tomto případě se divím, že s sebou pro jistotu tu hotovost nemáš. Mě by to za hádání fakt nestálo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14376
16.2.23 15:50

@Proskurník přijdeš mi jak umíněné dítě. Já ti vidím obráceně. Pokud víš, že bydlíš na vesnici bez bankomatu, máš u sebe mit dostačující hotovost pořád. Vždycky se může něco stát, že to fungovat nebude a nikdo není povinný tě vozit. Porovnáváš jabka s hruškama. Obchod může mít na dveřích napsáno, že není platba kartou možná, ale stejně tak se může stát, že jim platební terminál prostě vypoví službu a ty si nenakoupíš. K čemu by ti bylo, kdyby to měl řidič na dveřích napsané? Vezmi to z té druhé stránky, kdyby fakt měli vozit každého, kdo nemá hotovost, když jim nejdou terminály, brzy přijdou na buben.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová