Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Proskurník píše:
Děkuju, asi to zkusím (já mám aplikaci sejf, tu používám v Olomouci, ale v Brně myslím funguje jenom na město). Mě prostě hrozně rozčiluje ten princip. V obchodě když nefunguje platba kartou tak a) to dají vědět dopředu (u nás třeba dávají ceduli před vchod), b) mám možnost nakoupit v jiném obchodě c) většinou mám čas zajít si případně pro hotovost domů. V autobuse tahle možnost není. To, že terminál nefunguje zjistím až v momentě, kdy přiložím kartu a ono nic, domů si pro hotovost asi těžko můžu zajít protože jednak většinou jedu někam na čas, navíc u nás jezdí busy často jednou za hodinu. U nás na vesnici navíc třeba ani není bankomat, takže když se bez hotovosti nedostanu do Brna, nemám kde tu hotovost vzít.
Když mám technický problém já -jako třeba kdyby se mi pokazil mobil, kde mám (teď nemám, ale když jsem měla) elektronickou šalinkartu, je to můj problém a musím si koupit lístek. dyž je problém u nich, oni nemusí nic, vyřeš si to ty, nebo běž pěšky. Vadí mi to, hrozně mi to vadí, že dopravce si může dělat co chce a cestující nemůže nic. Přitom je to veřejná služba, měli by se snažit, aby MHD jezdilo co nejvíc lidí protože jednak životní prostředí a jednak by nebyly zácpy, ale s tímhle přístupem…
No nic… ale děkuju za radu
No jo… Mně osobně by mnohem víc vadilo to věčné dohadování a řešení s řidičem, než to, že si stáhnu aplikaci a mám klid. Chápu, že to naštve, když něco nefunguje, zvlášť když to zjistíš až ve chvíli, kdy nastoupíš, ale když máš tu zkušenost, že na to není zrovna spoleh, tak bych se já prostě zařídila jinak. A jestli tě to moc žere, tak napiš stížnost.
Mě otravovalo to, že jsem musela pořád dětem vybírat peníze na jízdenky nebo kupovat jízdenky, takto mají aplikaci, můžou jet kamkoliv i nečekaně třeba jinam, než jezdí a když vidím, že dochází kredit, tak dobiju a hotovo. Takže já jsem takto spokojená.
@Proskurník Taky myslím, že by člověk mel mít hotovost nebo elektronickou jízdenku tam kde to jde, pokud chce mít jistotu, že odjede.
A taky myslím, že porovnáváš jabka s hruškama, něco jiného by bylo, pokud by mu nešel kontrolní terminál na jízdenky, ano, pak je to jeho problém, já mu tu svou ukážu a ať si ji zkontroluje pohledem.
@Proskurník píše:
Dobrý den,
bydlím kousek a jezdím pravidelně autobusem, ale ne dost často na to, aby se mi vyplatila šalinkarta. Jedna z věcí, kterou jsem přivítala na covidu byla, že konečně i v těchto autobusech zavedli možnost platit za lístek kartou.
JENŽE: platební terminál ne vždycky funguje. Někdy mám hotovost, nebo se domluvím s řidičem, že to zkusím o pár zastávek dál (cena lístku je stejná, tak o nic nejde), někteří řidiči v tom případě nechají cestující jet zadarmo (já si pak stejně koupím ten lístek za plnou cenu v Brně - přijde mi to fér). Jenže dneska jsem se kvůli tomu s řidičem děsně dohádala, neměla jsem zrovna u sebe hotovost, nakonec mě sice jet nechal, ale vyhrožoval, že příště půjdu pěšky a kdesi cosi… Já jsem přesvědčená o tom, že já jsem všechny přepravní podmínky splnila, jsem ochotná zaplatit způsobem, který ta společnost nabízí a to, že JIM nejede terminál není MŮJ problém.
Hledala jsem to v přepravních podmínkách, ale tam o způsobu platby není ani slovo (za to je tam milion povinností, co cestující má a za co všechno není dopravce zodpovědný, ale to se budu rozčilovat jindy) Nevíte někdo, jak to je?
Je i jiný způsob, a to platba hotově, tu jsi nemohla, tudíž jsi nesplnila nic. když půjdeš na nákup, a nepůjde jim terminál, tak máš nárok na zboží zdarma? Těžko že? Takže pravdu měl řidič.
@Uslava píše:
Maji mít své věci v pořádku. Pokud nad vším bude zavírat oči, nic se tu nezmění. Balíček ať si odeze a přijede, až mu bude fungovat co má a nebo nahlásí předem, že platba jen v hotovosti. Autobusaku ať zajede nekam, kde mu to spraví a neotravuje. Stěžovala bych si. Ale napřed bych si přečetla svoje a jeho povinnosti.
Jasně, řidič nepojede trasu, a pojede řešit terminál
I pošta si z tebe sedne na zadek
Balík ti hodí na poštu, a proběhni se.
@arinecka píše:
Jasně, řidič nepojede trasu, a pojede řešit terminálI pošta si z tebe sedne na zadek
Balík ti hodí na poštu, a proběhni se.
Já se proběhnu ráda a co udělá autobusak, aby měl vše v pořádku, to je jeho věc.
To se ptáš na běžnou MHD? Lze si koupit pro tento případ papírovou jízdenku do zásoby. Taky si můžeš koupit mobilem SMS jízdenku.
Bez zaplacení nemůžeš jezdit.
Pošleš SMS na cislo 90206 ve tvaru BRNO nebo BRNO20. Vyreseno.
Já nosím neustále v zastrčené kapsičce peněženky rezervní stovku, u dokladů mám strčenou dvoustovku, právě pro podobné případy.
On ten nefunkční terminál kolikrát není chyba na straně busu (natož řidiče), kolikrát jsou to výpadky karetní společnosti, a co pak s tím. Ano, jde to pak řešit dodatečně, někde s tím hodně prudit, ale v tom okamžiku nejde říct řidiči pardon, nemám hotovost, ani aplikaci, ani předem zakoupen papírový lístek, já trvám na tom jediném způsobu platby, co vám nejde, takže mě svezte zadarmo.
@Uslava píše:
Já se proběhnu ráda a co udělá autobusak, aby měl vše v pořádku, to je jeho věc.
A ona je stanovena nějaká povinnost mít v autobuse fungující terminál? Je to jen možnost. Vy budete taková soudkyně z lidu, co? ![]()
@Proskurník Roční salinkarta stojí 4750, pokud platíš za odpady pozadas si o dotaci, tedy mínus 1425. Ročně cca 3300…
Měsíčně necelé 300… Není jednodušší si pořídit sakinkartu???
@lucad77 píše:
A ona je stanovena nějaká povinnost mít v autobuse fungující terminál? Je to jen možnost. Vy budete taková soudkyně z lidu, co?
Vy jste to nečetla, že? Přestaňte laskavě s osobními útoky. A bordel nepodporuji nikde. Ať každý dělá co má a jednou to tu možná bude fungovat.
@Proskurník
bydlím na vesnici kde není žádný bankomat
nejbližší bankomat mám pěšky několik kilometrů
a ano, právě proto si hlídám vždy mít doma nějakou hotovost, jednak drobnější, kdyby bylo neplánovaně / nebo plánovaně / třeba jet veřejnou dopravou…a i větší, kdyby náhle nastala nějaká nutnost jet taxíkem
v té veřejné dopravě jsem zažila že průvodčí cestujícímu odmítl vzít tisícovku, proto i ty menší peníze, vždy doma jsou, vždy
v životě by mě nenapadlo spoléhat se jen na kartu, k tomu mě vyškolil právě pobyt na vesnici, občas zde nejde proud / od nového roku se to stalo několikrát a to vždy na 5 a více hodin/…a. t. d.
asi tam bydlíte ještě krátce, tož asi poučení
do budoucna
Jinak přepravní společnost by měla mít ve svých podmínkách, co dělat, když cestující prostě nemá u sebe hotovost a nejede jim terminál na karty
kdyby tam měli šéfíka co přemýšlí hlavou, tak to tam mají
to jen tak k zamyšlení…mají to mít v přepr. podmínkách aby bylo jasno
/ možná že to tam mají, to pak nic neříkám /
@Borrealis píše:
Jinak přepravní společnost by měla mít ve svých podmínkách, co dělat, když cestující prostě nemá u sebe hotovost a nejede jim terminál na kartykdyby tam měli šéfíka co přemýšlí hlavou, tak to tam mají
tak zase proč by si tam extra dávali, nezaplatíš, nejedeš. To by mělo být každému jasné
@Borrealis píše:
Jinak přepravní společnost by měla mít ve svých podmínkách, co dělat, když cestující prostě nemá u sebe hotovost a nejede jim terminál na kartykdyby tam měli šéfíka co přemýšlí hlavou, tak to tam mají
souhlas, dneska má prostě většina lidí u sebe jen karty
já to třeba chápu, že zakladatelka ty peníze v hotovosti neměla
ačkoliv pokud se tohle děje častěji, tak bych si to být na jejím místě hlídala
Měli by to mít ošetřeno právě pro tyto případy.