Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
Hezké poledne. Prosím potřebuju poradit. Od jedné paní si kupuju věc. Bude to odesílat přes dobírku, ale chce peníze za poštovné předem na účet, špatná zkušenost a já už zaplatím při převzetí jenom tu věc.
Je to prosím standartní postup nebo se mám bát podvodu. Děkuji
@migmina píše: Více
Je to rozumný kompromis. Pokud to bude podvod od ní, přijdeš jen o tu částku poštovného narozdíl od platby předem za celé zboží. A ona se tím zase kryje proti nevyzvedávačům balíků na dobírku. Samozřejmě není od věci veškeré údaje, které od ní máš (e-mail, telefonní číslo, jméno, adresa, číslo účtu,…) prohnat googlem. Hodně podvodníků je tak hloupých, že na různé podvody používají stejné údaje.
Je to v pořádku, já na dobírku neposilám, pak to lidi nevyzvedávájí…raději platbu předem a posílám přes zasilkovnou/balíkovnu nebo vinted, tam je i ochrana obou stran…
@migmina píše: Více
Naprostý standard. Pokud chce někdo platit až při převzetí, chtěla bych mít jistotu, že nebudu já (jako prodávající) platit poštovné a dobírku.
@Atisia píše: Více
A jakou to má souvislost s (ne)placením poštovného předem?
@migmina
Vždycky je to riziko pro obě strany. Prodávající pošle na dobírku. Takže platí poplatek a kupující zaplatí za věc + poplatek (pokud ho prodejce přičte). To je OK pro obě strany.
Prodávající pošle, kupující je mrtvý brouk a prodávající jen platí poplatek a žádný obchod.
Prodávající pošle cihlu a kupující zaplatí a má cihlu.
Ze začátku ani jeden z nich neví, co je ten druhý zač.
Platba jen poplatku předem opravdu prodávajícímu zajistí, že alespoň neprodělá na té platbě a zároveň to zvýší pravděpodobnost, že si to kupující vyzvedne.
Ale kupující nemá jistotu, že dostane požadovanou věc, nebo že vůbec nějaký balík přijde.
Standard. Pokus se uvolím poslat věc na dobírku, tak chci poštovný předem.
Když ji nechceš posílat peníze na účet, vytvor si sama kód pro zasilkovnu a ona ať to jen podá ![]()
Pořád to je, že jedna strana musí zaplatit ten poplatek za dobírku. A prodávající nikdy nemá jistotu, že si to kupující (na dobírku) opravdu vyzvedne. Nějak nemám potuchu, jak se tenhle systém změní jinou volbou poskytovatele služby.
@Ivan PPZ píše: Více
Jo, tak to prostě je, krom osobního odběru tam vždycky nějaké riziko je.
Já také, když něco prodávám, chci peníze dopředu a až poté pošlu, ale spíš jedu Vinted a tam je to vyřešeno..na fb jsou dost podvodníci..
Má ta osoba někde recenze?
Ano, je to normální postup. Pokud někomu na nějakém falešném odkazu nevyplníš číslo své karty a kód k ní, tak to podvod není.
Nedávno jsem něco kupovala a udělala jsem kód v appce od Zásilkovny (kde jsem to poštovné zaplatila) a poslala paní akorát kód. Dokonce tam jde i vybrat, jestli na adresu nebo do Zásilkovna boxu či vydejní místo nebo jestli je to na dobírku.
paní akorát došla někam, řekla kód obsluze a poslala balík. A já v appce mohla sledovat i stav (podáno, expedováno atd.) jako když objednávám z e-shopu.