Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Hezký den přeji.
Narazila jsem na debatu, o které jsem do teď nepřemýšlela a brala za hotovou věc, že naše dítě bude u moře pouze ve spodním dílu plavek (max. na písek dostane tričko, UV overaly/trika mít kvůli ekzému nemůže a do moře tričko nikdy nechce, protože pak studí). Nicméně ve výše zmíněné debatě jsem se dozvěděla, že i pro takto malé dítě buď oba díly plavek, nebo jednodílné (a to kvůli bezpečnosti/vystavování dětí/pedofilům, atp.). Proto jsem se chtěla zeptat, jak to vidíte a praktikujete vy. Máte takto malé holčičky ve dvoudílných/jednodílných plavkách, nebo je necháváte na veřejnosti jen ve spodním dílu? Doma jsme byli názorově za jedno, ale přiznávám, že mě ta debata nahlodala… ![]()
Děkuji.
@ZItu píše: Více
vždy měla dcera pouze spodní díl plavek, loni jí bylo 6 a půl, do bazénu chodila s vrškem, a do moře pouze ve spodním dílu,
letos je jí 7 a půl a už teda má jednodílné plavky, nebo plavky s horním vrškem,
u 3leté bych nad nějakým vrškem vůbec nepřemýšlela ![]()
@stinga píše: Více
Děkuji.
Také bych nad tím nepřemýšlela, kdybych nenarazila na tuto debatu (až mě zaráží, že jsou tam ženy názorově víceméně ve shodě - tj. dva díly/jednodílné). ![]()
V těch 3/4 se to dle mne láme, záleží i jak je vysoká, jestli je vyloženě ještě mimino, tak OK, ale jinak tak od tohoto věku už jsme holt dávali „lambadu“ nebo něco co nejméně obtěžujícího.. řídila bych se i tím, co budou mít holčičky kolem vás - ale vzala bych obě varianty, tj. i spodek, i vršek..
celkové plavky nedoporučuju- zbytečně to studí… ty jsou fajn spíš na bazén vyloženě na plavání
vem oboje a uvidíš na místě
hezkou dovču ![]()
Tříletá měla plavkové kraťasy po bráchovi a nepoznalo se, jestli to jsou dva kluci nebo ne. Vůbec bych u tříletého dítěte neřešila. Jednodílné plavky nebo plavky s horním bolerkem (vyloženě dámský vršek jako dva trojúhelníky mi přijde úchylný úplně) začala nosit v první třídě.
Dcera 3.5r(ted) vždycky měla jednodilne plavky. Jen jako miminko měla koupací plenku. Ani na kole ji nenechávám jen v šatech, ale dávám kraťasy. Nějak mě ten svět zklamal v tomhle.
U miminka/ batolátka jsem to neřešila a byl jenom spodek, ale pak se to nějak začalo lámat a preferovala jsem jednodílné plavky. Přijdou mi ujeté takové ty vršky - trojúhelníčky na provázku - když do nich nic není. Ale cizí děti mne jenom ve spodním díle nijak neznepokojují, jen vlastním už jsem od nějakého věku dávala v celku, no.
@Lucy75 píše: Více
Děkujeme, dovča bude určitě pěkná. ![]()
Mimino vzhledově určitě není. Je poměrně vysoká a hubená jak lunt (ale oboje má víceméně od narození, nikdy to nebylo ono pověstné „barokní“ miminko s faldíky).
Právě - cokoliv méně obtěžujícího, to je u nás problém. Jakmile je to mokré a půjde to přes hlavu, bude řev (trička má zásadně taková, u kterých jde hodně roztáhnout výstřih, aby se ideálně vůbec nedotkly vlasů/hlavy). ![]()
Koukala jsem minule a bylo tak půl na půl. Někdo měl v jednodílných/dvoudílných i vyloženě miminka (cca kolem roku), někdo měl i 5, 6 leté holky jen ve spodním dílu.
@zrcadlo píše: Více
Děkuji. Popřemýšlím nad těma kraťasama (to by možná mohlo být o malinko lepší, než klasický kalhotkový střih.
@ZItu jj, je to přesně jak píšeš, já jsem taky zastánce spíš jen spodku, ale byla jsem vždy v tomto věku (hlavně 4/5+ a více) připravena na obě varianty, protože kolikrát se stalo, že na některé pláži/u vody kdekoliv, lítaly holky klidně d 6/7 jen ve spodku,
ale jinde i malé holčičky měly jako lambádu/nebo něco nahoru
ty trojúhelníčky jsou dle mne teda celkem blbost - furt se to posunuje, měli jsme to s Barbie a furt to zavazelo, to už byl lepší vršek typu : ramínka a pásek látky, to i přes tu hlavu dáte OK
neboj, to bude v pohodě a třeba to vůbec ani nebudete potřebovat
já jen jsem zvyklá myslet více-variantově, tak jsem bývala připravená..
a ono nejde tak ani o pedofily (tolik jich zas není), ale spíš o blbé pohledy všech, kdyby tam bylo třeba 5 holčiček v podobném věku krytých a jen „vy polonazí“…
a na druhé straně chápu i lidi, kterým je to „šumák“ a nejlíp je se zařídit tak, jak to člověk prostě cítí ![]()
@ugluk píše: Více
Trojúhelníčky na provázku „bez výplně“ jsou za mě víc než úlet, obzvláště u opravu malých holek, to už opravu něco ve smyslu lambády.
Jednodílné jsme zkoušeli, ale ty nám neprojdou - jak jí někde něco tlačí/škrtí/škrábe - což jednodílné splňovaly snad ve všem, tak si to nenechá podruhé ani obléci, natož aby v nich vydržela ve vodě. ![]()
@xxprincesscz píše: Více
Děkuji. Ano, svět bohužel není sluníčkový a asi už nikdy nebude. Na kole má i z hlediska bezpečnosti kalhoty/kraťasy a k šatům většinou také, protože si dost často sedá někde na zem. Ale u těch plavek právě přemýšlím. ![]()
@ZItu dcera od necelých 2let měla plavky vcelku z Decathlonu, měly patenty mezi nohama, dobře se oblékaly a od 2,5let má dvojdílné plavky nebo plavky vcelku…nepotřebuju, aby ji lidí očumovali nebo si ji fotili polonahou…druhá 9m má většinou neoprenový spodek a UV triko…polonahé max doma do bazénu.
Moje holky měly ve třech letech i vršek, ale ony teda vypadaly na šest. Pokud holčička vypadala jako batole, tak jsem vršek nedávala, doma se koupaly nahatý. Podprsenky jim nedávám, kupuju horní díly jako lambády nebo teď jsem sehnala i sportovní podprsenky.
Dokud to nezačnou být malé slečny, vrchní díl plavek bych moc neřešila, akorát studí.
Včera jsme byli u rybníka v Říčanech a úplně bez plavek tam běhali kluci i holky cca do 4 let, nikomu to divné nepřišlo, žádní úchyláci je neokukovali, lidí tam byly stovky.
Takže jenom spodní díl plavek ve 3 letech je podle mě úplně v pohodě.