Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj, malé na preventivce našla Mudr šelest na srdíčku, pro jistotu máme jít na kardio. Jsem z toho strašně špatná, malá je akční, nikdy skoro nemocná… Miluje pohyb. Máte někdo zkušenost?
Klid, nic se neděje. Mají to obě moje děti, je to jen neuzavřená přepážka, která se postupně zacelí. O obou dětí se uzavřela kolem pěti let. Chodíme na kardio na kontrolu jednou za dva roky, letos nás snad už vyřadí úplně.
@Janli takže se to nijak neléčí a normálně i třeba sportuji? Diky ![]()
Většinou se to věkem spraví, s dcerou jsem chodila na kardio nejdřív 1× ročně, pak 1 za 2 roky.
V 15 byla „propuštěna“ defekt přepážky vymizel.
Nikdy neměla žádné omezení pohybu - normální tělocvik + ještě dělala mažoretky tak mela 2× do týdne tréning.
Ale jako závodně atletiku nebo podobný sport nedělala.
Příspěvek upraven 26.06.24 v 14:12
Může to být spousta věcí. Šelest může udělat vada chlopně, defekt septa síní (ten se většinou operuje), defekt septa komor (malé defekty se většinou uzavřou samy), nebo může být šelest funkční, tedy bez nějaké vady. Dokud nebude mít hotové echo, tak z toho že má šelest nemůžeme na internetu soudit vůbec nic. Máš na žádance napsáno jaký ten šelest je? Systolický může být při vadě, ale často i na zdravém srdci. U diastolického šelestu se většinou něco najde. Ale opět i srdeční vada může být malá a nevýznamná a nemusí mít žádné omezení.
Moje dcera ma selest od narozeni. Je ji 14 a vykonostne sportuje. Denne trenink a bez omezeni. Vloni pro jistotu echo. Je naprosto v poradku i se selestem. Ja ho mam taky. Je mi 45 a taky intenzivne sportuju.
@hulala no akcidentální znamená že byl náhodně zjištěný a že klinicky nemá žádné příznaky (např. dušnost). Tak nezbývá než vyčkat toho echa.
Taky ho mám od narození. Neomezuje mě v ničem. Běžte v klidu na vyšetření. Jen každej novej doktor při poslechu mi to říká. Tak kejvu, že to vím.