Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Dobrý den, maminky.
Moje známá dělá nějakou diplomku, nebo co a pověřila mne takovým záludným úkolem. Chtěla by zjistit, kolik maminek plně kojí svá miminka až do půl roku? Případně kdy jste s plným kojením přestaly. Budeme vám moc vděčné za každou odpověď
Sali a Věra
Já mám čtyřměsíčního chlapečka… a jen kojíme… do půl roku máme v plánu plně určitě, když to půjde, zkusíme do osmi měsíců kvůli alergiím. Nic nenasvědčuje tomu, že by se minimálně ten půlrok neměl zadařit…
Klára
Ahoj, plně jsem kojila do 7. měsíce a teď kojím s postupným podáváním příkrmů dál (malé je 7 1/2 měsíce). Lucka
Ahoj,
syna jsem plně kojila 6 měsíců, s postupným přikrmováním do 15 měsíců, kdy se sám odstavil.
Jolka
Ahoj, já jsem plně kojila syna do 5. měsíce, pak jsem začala s příkrmy, teď je mu 11 měsíců a ještě kojím.
Jana
Ahoj,
plně jsme kojili 7 měsíců a od té doby s příkrmy pokračujem stále. Ondra je převeliký nejedlík, takže byl více méně plně kojený tak do devíti měsíců. Teď už jakž takž něco jí - má za týden patnáct měsíců.
Sylva
Mému chlapečkovi bude 5 měsíců a určitě plánuji kojit plně do 6 měsíců. Olča
Ahoj
mám 3 děti. První jsem moc nekojila. Asi jen tři měsíce a to vůbec ne plně už v porodnici jsme přkrmovali.
Druhé dítě jsem plně kojila do půl roku pak jsem zaváděla příkrmy a dále jsem kojila téměř do dvou let.
Třetímu dítěti bude příští týden rok a toho jsem plně kojila 10 měsíců. On prostě nic nechctěl jíst. Od těch 10 m. přikrmujeme, někdy úspěšně, někdy méně úspěšně. Jsou dny kdy si téměř nic krom m. –mléčka nevezme a jsou dny kdy celkem pěkně baští.
Kojit chci ještě určitě tak ten rok. Pokud nám to výjde.
Cauky,
ja jsem kojila Filipka do pul roku plne a ted kojim stale i s prikrmy. Nic jinemu mu na piti nedavam, mlicko mu staci a je to nejlepsi. Krasne nam prospiva! Neplanuji si nijak, do kdy budu kojit, ukaze to cas, ale rozhodne ho nechci odstavovat nejak schvalne.
Petra a Fifa 9.5 m
Ahoj,
první dvě děti jsem kojila plně do 5 měsíců, pak postupně zaváděla příkrmy. Třetímu synovi bude tento týden půl roku, kojíme plně a budu snažit ještě alespoň měsíc, protože ve třetím měsíci prodělal těžkou infekci. Azi
Ahoj ,tak mého 1.syna nar. 1987 jsem kojila 3.měsíce to byl úspěch tehdy,druhého nar. 1988 asi 2.měsíce ,třetího nar.1990 asi 6-8.týdnů -dnes vím proč bylo to totiž špatnou technikou ,která mi způsobovala ragády a následně záněty v jednom a v druhém prsu.No a nyní máme princeznu 27.měsíců (ach rodina mi říká ,že už to na emimču ,ví snad všichni),no tu jsem plně kojila do konce 6.měsíce a kojíme se dodnes ,bezproblémů a vypadá to ,že zatím se kojit budem.Jediným našim problémem ,ale údajně ne jen našim je to ,že takto dlouho kojené děti mají nižší příjem tekutin -tedy méně pijí čaje šťávy atd.,ale nahrazují si to MM. Proto se nám někdy zdá ,že 250ml-500ml za den čaje je málo,ale prý je to O.K.
Anna
Ahoj,
Ivu jsem plne kojila do 6ti mesicu, pak jsme zacaly s prikrmy, ale ty dlouho odmitala, takze jsem v podstate plne kojila do 10ti mesicu
. Kolem roku zacala trochu jist, ted ma 15 mesicu, kojim porad, ale ted uz to ma jen tak „na zapiti“ nebo „na uklidneni“.
Pavlina
Ahoj, mám skoro 6. měsíčního chlapečka, kojím plně, dnes jsem začala s příkrmem (zeleninovým), kojit se ovšem chystám tak jak to půjde. Prvního syna jsem totiž kojila pouze 6 týdnů a teď si to chci užít. Markéta
Ahoj,
Kubovy jsou 4 mesice a plne kojime.. tak snad nam to vydrzi aspon do 7 -8 mesicu.. pa
Maty + Kuba 4m.
Ahoj,
Plně jsem kojila do 6. měsíce. Nadále kojím s příkrmy. Odstavovat Janinku násilně nebudu. Sice už to se zubama někdy není to pravé ořechové, ale oběma nám to náramně vyhovuje. Čajíky moc nechce. Dostanu do ní tak okolo 100 ml. Ale dosavadní kojení 5× za 24hodin je myslím ohledně tekutin dostačující.
Zdravím,
Martina a Janinka (10 měsíců)