Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj holky
potřebuju poradit, vůbec se v tom neumím orientovat.
Zajímalo by mě, zda když mám mít ovulaci v neděli můžu teď během týdne otěhotnět, nebo až po té ovulaci. A jak poznám že mám ovulaci?
Někomu mohou moje otázky připadat směšné, ale fakt to nevím.
Děkuji.
Snad jsem ti to trošku nastínila… Měj se a ať se zadaří!
Příspěvek upraven 14.07.15 v 12:13
Ahoj,
ovulaci zjistíš několika způsoby.
1. Dr. na UTZ
2. budeš si měřit bazal. teplotu
3. uděláš si ovulační test
4. ovulačním mikroskopem - není moc přesný, i když u mě to vycházelo
Když jsem chtěla otěhotnět,tak jsem si měřila teplotu, sledovala hlen, který se ti objeví právě v době ovu, pořídila si mikroskop a ovu testy. No prostě blázen......... Nicméně jsem si ovu vypozorovala perfektně.
Jestli ti ovu vychází na neděli, tak podle mě , když u vás bude sexík v sobotu otěhotnět lze,protože spermie určitou dobu u tebe přežívají.
přeji hodně zdaru
Ivule
Verunko - přečti si toto ![]()
http://www.rodina.cz/clanek3775.htm
http://www.rodina.cz/clanek3694.htm
Ahoj, otěhotnět můžeš i před ovulací. Na zjištění ovulace se prodávají testy.
Ono je to trochu složitější: otěhotnět před ovulací sice nemůžeš, ale můžeš otěhotnět ze styku, který proběhl před ovulací; spermie mohou žít v genitálním traktu ženy 48 hodin, někde jsem četla, že rekord je snad 6 dnů. ![]()
Ovulace přicházi 14 dnů před následující menstruací, atkže pokud máš pravidelný cyklus, dá se to spočítat, jinak, jak říkají holky, musíš odhadovat, nebo měřit teplotu, používat testy atd.
Ahoj holky, potřebuji poradit. S přítelem se nám stala 19.6. nehoda (11.den cyklu).
MS jsem měla 9.-13.6. Očekávám další 29.6.-3.7.
Sklouzl nám kondom, nevšimli jsme si toho a on se do mě udělal. Mám strach, myslíte si, že mám šanci, že to byl neplodný den?
Na miminko připraveni nejsme. ![]()
20.6. a 12.6. jsem si dělala ovulační testy a měla jsem jen jednu čárku.
Takže to nevypadá zas tak špatně. Cyklus mám 20 dní.
Příspěvek upraven 22.06.15 v 15:18
Dle tabulek je ovulace někdy v půlce cyklu… ale to ještě neznamená, že jí zrovna budeš mít přesně v půlce.. sice jsi 20.6. měla na OT jednu / ale sex byl už 19.6. takže to nic moc nevypovídá
.. dle mě je to 50 na 50 ![]()
Ovulační testy nemusí být extra spolehlivé.
Máš pravidelné cykly? A takhle krátké?20 dní? Obecně totiž 11DC je velmi plodný den, v běžných cyklech. V těch kratších už by mělo být po ovulaci (při 21 dnovém by ovulace měla být někde mezi 8 a 12DC). Ale jako 11 je natěsno, řekla bych tak 50:50.
@KatchaS píše:
Dle tabulek je ovulace někdy v půlce cyklu… ale to ještě neznamená, že jí zrovna budeš mít přesně v půlce.. sice jsi 20.6. měla na OT jednu / ale sex byl už 19.6. takže to nic moc nevypovídá.. dle mě je to 50 na 50
není to v půlce cyklu. Záleží na délce. Půlka funguje u cca 28 dnových cyklů, kdy se bere průměrná běžná délka luteální fáze 14dní (ale může být 9-16), takže to vychází na 14dní předovulační fáze. Ale u kratších a delších cyklů to pravidlo půlky nefunguje. Klidně u 32 denního cyklu je ovulka 20DC a to není polovina že jo.
ALe jinak ano, jedna čárka na testu může znamenat, že ovulka ještě nebyla, stejně jako že byla. Silné // znamenají že pravděpodobně dojde k ovulaci v následujících 24-48h. Takže taky žádná přesnost. Muselo by se testovat pravidelně průběžně, ne jen 2× náhodně.