Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj holky
Je mi 36 let a snažím se o první ve 2016 jsem přišla o jeden vejcovod. Chtěly bych se zeptat jaké vítaminy jsou na kvalitu vajíček. Veškerá vyšetření jsem měla už několikrát udělaná a vše je ok. Jinak bych chtěla skusit akuptunturu na plodnost má některá z vás stim zkušenosti?
@Lucie361988 Ja jsem užívala tinkturu z jeřábu ptačího a koupila si ovulační testy a hned ten měsíc kdy jsem toto zkusila jsem otěhotněla, bylo mi 37. Přecházelo tomu 5 měsíců snažení, tak jsem si řekla, že tomu nějak pomůžu…
No ahoj, jenomze tady uz je na zacatku problem, ze kvuli tomu jednomu vejcovodu vubec nemas stejne sance jako ostatni zeny, ktere maji oba vejcovody.
Uz se to tady resilo v ruznych diskuzich - vzhledem k tomu, ze se vajecniky stridaji, tak tvoje sance za rok jsou polovicni. Kdybychom braly 1 mesic, 1 sance, tak misto 12 sanci jich mas teoreticky nejakych 6. Tohle je asi potreba si uvedomit. Navic mas jiz vice nez 35 let, takze pokud se ti behem pul roku nepodari otehotnet, meli byste s partnerem jiz navstivit Car.
Jinak, na kvalitu vajicek doporucuji lekari nejcasteji vyzivove doplnky jako je Fertiprona nebo Inofolic. Urcite je vhodne, aby doplnky bral take partner - pro muze je Folandrol nebo Reproman ![]()
@Mandarinka104 píše: Více
Ahoj, to není úplně pravda. Během prvního těhotenství mi také byl odebrán vejcovod. Lékaři mi pak vysvětlili, že velmi často přebírá zdravý vejcovod funkci i místo toho odstraněného. Dokáže si podat vajíčko i z druhého vaječníku. Sledovala jsem si pak nějakou dobu ovulaci a opravdu jsem ji měla každý měsíc. Nakonec jsem znova otěhotněla na první pokus ve 36 letech s jedním vejcovodem.
@blbab píše: Více
Děkuji moc za reakci já mám taky ovulaci každý měsíc ale samozřejmě počítám stim že to může trvat každému jinak dlouhou dobu
Ja mam 35, cakam druhe. Uz ma tlacili biologickemhodiny ako sa hovori, tak som mala aj ovulacne testy nakolko 3 mesiace bez vysledku.
Takze neviem kolko casu tomu davas, alw pkrem vitaminov by som sla do tych ovu testov ci sa objednala rovno do CAR
@Magic Unicorn píše: Více
Já ovulační testy používám už dlouho mám pravidelný cyclus na den takže tímhle skusenosti mám dávno ![]()
Ahoj, je mi taky 36 a už třetím rokem se snažíme o první dítko. Vejcovody mám sice oba, ale taky mám prokazatelný problém s kvalitou vajíček, takže jsem se dost vzdělávala v oblasti doplňků. Teď beru 600mg CoQ10, NAC, NAD+, kyselinu alfa lipoovou, omega 3, těhotenský multivitamín kvůli listovce a vitamín D, protože ho mám málo. Ještě se hodně doporučuje inositol, ale mně moc nesedí, tak ten neberu.
Já se dost orientovala podle klinických studií. Ten CoQ10 má prokazatelné výsledky na kvalitu buněk. NAC je silný antioxidant a dle studií působí hlavně na starší ženy že je při IVF třeba méně medikace a je více folikulů, v té klinické studii bylo ve skupině která brala NAC i více kvalitnéch embryí. Kyselina alfa lipoová zase pozitivně působí na dozrávání vajíček a schopnost oplodnění. NAD+ je také silný antioxidant a působí dobře na vitalitu mitochondríí. Třeba u myší prokazatelně zlepšuje kvalitu oocytů u starších myší, špatně se ale shání, není toho u nás moc na trhu, Koukej po prekurzorech, ze kterých se NAD+ metabolizuje, jmenují se Nicotinamide Mononucleotide nebo Nicotinamide riboside.
Pokud vládneš anglicky, můžeš si k tomu pogůglit studie. Je jich dost normálně na pubmedu.
Jak rikam, jedna pani to tady kdysi presne takto napsala, takze mozna s tim mela osobni zkusenost. Muze byt ovulace kazdy mesic a nemusi. Kazda zena to ma jinak. Verim, ze po 35.roce se uz objevuji i nejake anovulacni cykly, nemuseji byt kvalitni vsechna vajicka, ale jen nektera apod.
Nicmene, pokud ma zakladatelka kazdy mesic ovulaci, ma vsechna vysetreni v poradku a stejne tak jeji partner ma vše v poradku, pak neni jedina prekazka, aby v podstate hned otehotnela
Muze zacit brat vyzivove doplnky a dal se snazit. Jen bych si hlidala tu dobu snazeni a po pul roce proste sla jiz do Caru ![]()
Dobrý večer,
také mám jeden vejcovod, třikrát jsem otěhotněla, všechna těhotenství prosperující. Třetí těhotenství ve 43 letech. Takže držím moc palce, řešíte ještě v relativně dobrém věku. Osobně zkušenost s čínskou medecínou nemám, ale rozhodně bych v případě potíží toto zkusila. Současně bych oslovila i lékaře a konzultovala postup. Hodně štěstí.
@Gracetheworld píše: Více
Je to opravdu krasne napsano, ale mozna az moc odborne. Nikdo tady neni zadny odbornik, natoz odbornik na zahranicni studie. Jeste ke vsemu si precist takove studie v anglictine? Myslim si, ze nekterym lidem tady az moc fandis. Tohle malo kdo udela a malokdo tomu bude ten cas venovat, kazdy by chtel spis rychle reseni.
Pokud tedy spravne pocitam, ty beres snad 7 doplnku? Ale jeste dodavas, ze jsou to specialni doplnky, ktere se u nas na trhu ani nedaji sehnat. A navic, nekdo treba nechce brat pulku lekarny, ale treba mu staci jeden normalni vitaminovy komplex.
A kdyz prijdes do Caru, tak kazdy tamni lekar ti da letacek bud s tou Fertipronou-kde je inositol nebo s tim Inofolicem, kde je myo-inositol. Jsou to produkty, ktere se daji sehnat v kazde lekarne a to bez problemu, takze proc vymyslet nejake slozitosti ![]()
Zakladatelka je na zacatku snazeni predpokladam, takze muze zacit s tim zakladem. Chapu, ze nekdo, kdo se snazi uz vic jak 3 roky, uz vymysli vsechno mozne, ale vzdycky by to melo byt po porade s lekarem. Pokud sis to vsechno nasadila sama bez porady s lekarem, nepovazuji to za vhodny postup, a proto bych to nedoporucovala dal. Zakladatelka by si tady mela precit nejake rady, ale presto doufam, ze se jeste poradi s lekarem, nez neco zacne brat ![]()
Ovulaci máš každý měsíc, pokud máš zdravé vaječníky, i kdybys neměla ani jeden vejcovod.
Ovulace je uvolneni zraleho vajicka z vajecniku. To nijak nesouvisi s pritomnosti (nebo treba pruchodnosti) vejcovodu. Cili ovulacni testy mas treba kazdy mesic pozitivni, ale to vubec neznamena, ze to uvolnene zrale vajicko doputuje do delohy.