Poradna dentální hygienistky
Pavla Pilneyová DiS.
Ahoj, to by mohl být pigment, usazeny v přechodu plomby a zubu, může to být špatně zabroušené a zahlazené, proto se to tam může usazovat
Ahoj, odhaduji, že by to mohl být pigment, který se usadil podél okraje mezi výplní a zubem. To se docela často stává. Ale přesně ti to může říct jedině zubař. A nebo také dentální hygienistka, která může to zbarvení i odstranit např. pískováním, pokud je to opravdu pigment. Když máš tu plombu už od ledna, byla jsi od té doby na preventivce?
@karlabroth píše:
Ahoj, odhaduji, že by to mohl být pigment, který se usadil podél okraje mezi výplní a zubem. To se docela často stává. Ale přesně ti to může říct jedině zubař. A nebo také dentální hygienistka, která může to zbarvení i odstranit např. pískováním, pokud je to opravdu pigment. Když máš tu plombu už od ledna, byla jsi od té doby na preventivce?
Nebyla… jdu v prosinci
@Anonymní píše:
Je to hodně vidět a nevypadá to úplně nejlíp….
Chápu. Spolužačka to kdysi také tak měla, chodila na přeleštění každý rok a stejně se jí tam ten pigment časem znovu usadil. Ale dnes už jsou lepší materiály a technologie, tak by ten přechod mezi výplní a zubem měl jít vyhladit tak, že bude stejně hladký, jako zub.
@Anonymní píše:
Holky a jde to odstranit během jedné návštěvy zubaře?
Určitě ano.
Holky a ještě mám obavu.. mám tu plombu přes půlku zubu komplet, proste svého zubu mám jen 1/2. Zbytek je plomba podél ten hnědý pruh, myslíte ze bude muset zubař plombu odvrtat? Nebo jen obrousi tu část zubu kde je hnědý pruh?
@Anonymní píše:
Holky a ještě mám obavu.. mám tu plombu přes půlku zubu komplet, proste svého zubu mám jen 1/2. Zbytek je plomba podél ten hnědý pruh, myslíte ze bude muset zubař plombu odvrtat? Nebo jen obrousi tu část zubu kde je hnědý pruh?
Pokud je to jen pigment, tak je to povrchová záležitost, ať už na materiálu výplně nebo na přilehlé sklovině zubu. Zubař tedy nebude muset plombu odvrtávat. Jenom ti ohladí a vyleští tu hnědou oblast. To je bezbolestná záležitost na pár minut. Odvrtávat by něco musel jenom v případě, že bys tam měla kaz.
@karlabroth píše:A to by odvrtával celou plombu nebo?
Pokud je to jen pigment, tak je to povrchová záležitost, ať už na materiálu výplně nebo na přilehlé sklovině zubu. Zubař tedy nebude muset plombu odvrtávat. Jenom ti ohladí a vyleští tu hnědou oblast. To je bezbolestná záležitost na pár minut. Odvrtávat by něco musel jenom v případě, že bys tam měla kaz.
@Anonymní píše:
A to by odvrtával celou plombu nebo?
Myslíš v případě, že bys měla kaz? To by záleželo na rozsahu kazu, jeho umístění atd. Nová fotokompozitní výplň se může může spojit jak se zubem, tak s již existující výplní, takže obecně není vždy nutné celou starou výplň odvrtat.
Dobrý den, v lednu jsem byla u zubaře nechat si spravit přední zub (jedničku) měla jsem kaz skoro přes půlku zubu. Mám tam plombu, ale podél ty plomby se mi udělal takový “hnědý” pruh nebo jak to říct. A přijde mi, že je to ta část plomby, která přesahuje na ten zub nebo jak to říct. Nevíte proč se to může stát? Udělala se to pár týdnech a je to pořad stejný mi přijde. Děkuji za rady