Poradna dentální hygienistky
Pavla Pilneyová DiS.
Dobrý den,
Všude tu v diskuzích čtu, že když si dítě narazí zuby, tak že mu zoubek zešedl a odumřel. Je tu někdo u koho to bylo dobrý? Můj malý blbl v postýlce a spadl na zoubky na dřevěnou postýlku. Brek a tekla mu krev z pusinky. U zubaře jsme byli, tam mě dr vyděsila, že o ně přijde.
Tak jsme na ně čekali až vylezou a ono hned tohle. Má je cca 3 týdny.
Děkuji.
Dcera si takto narazila horni jednicky, jednu si i malinko ustipla, nezesedly dlouho, als pozdeji zacala mit nad nima vacky, tak ji je zubarka predcasne trhala
Naše starší spadla v roce na pusu. Taky tekla krev a zuby byly a jsou v pořádku. Asi záleží spíš, jestli a jak moc se poškodí „vnitřek“, nervy…
@tini také podobná zkušenost…dcera si narazila obě horní jedničky a urazily se u obou kousky. Zubarka to sice opravila, ale zoubky zlobila..pořád váčky a nakonec je musela zubařka oba vytrhnout
@Crystal87 píše:
@tini také podobná zkušenost…dcera si narazila obě horní jedničky a urazily se u obou kousky. Zubarka to sice opravila, ale zoubky zlobila..pořád váčky a nakonec je musela zubařka oba vytrhnout
A jak se to potom řeší? Když to dítko je ještě malý? To tam má prostě díru než mu vyrostou druhé zuby? Děkuji
Mě spadla v roce že schodů, uštípla si kousek jedničky a nic to se zuby neudělalo
vypadly pak samy na základce
@pikola píše:
Mě spadla v roce že schodů, uštípla si kousek jedničky a nic to se zuby neudělalovypadly pak samy na základce
A tekla krev? Prý když teče, tak to je špatný a zub často odumře.
Syn si narazil přední zuby na schodech asi ve 3 letech. Zesedly, pak zase zbelaly, pak se s udělal mezizubní kaz, ten doktorka opravila a zuby vydržely až do přirozeného vypadnutí.
Náš malej Kamikaze taky spadnul poprvé na pusu kolem roku, dokonce si tím pádem utrhnul uzdičku, ale zuby to ustály. Pak následoval v cca 2.5 letech pád číslo 2 - přímák na obrubník
. První zub se mu začal kejvat cca rok po tomhle pádu. Zubařka ho chtěla vytrhnout, zdálo se jí, že je pod ním zánět. Vlastním tělem jsem ho ubránila, přece kluk nebude ve 4 letech bez zubu…no, ten blbec den potom jezdil v kuchyni po linu autíčkem, smekla se mu ruka, následoval pád č. 3 a zub se vyletěl sám. Pak to byl dominovej efekt, kdy se mu mezi 4 a 5 rokem postupně odporoučely komplet všechny jedničky a dvojky. Zvládal to bez problémů, nešišlal, kousal prostě trojkama a dr. tvrdila, že právě trojky jsou nezbytné k tomu, aby pak nedocházelo k nějakým deformacím druhého chrupu. Teď je mu čerstvě 5 let a začaly se mu klubat jedničky dole i nahoře. Takže i kdyby malý přišel o jeden (dva) zoubek, není to nějaká extra tragédie.
@Tosjamx píše:
Náš malej Kamikaze taky spadnul poprvé na pusu kolem roku, dokonce si tím pádem utrhnul uzdičku, ale zuby to ustály. Pak následoval v cca 2.5 letech pád číslo 2 - přímák na obrubník. První zub se mu začal kejvat cca rok po tomhle pádu. Zubařka ho chtěla vytrhnout, zdálo se jí, že je pod ním zánět. Vlastním tělem jsem ho ubránila, přece kluk nebude ve 4 letech bez zubu…no, ten blbec den potom jezdil v kuchyni po linu autíčkem, smekla se mu ruka, následoval pád č. 3 a zub se vyletěl sám. Pak to byl dominovej efekt, kdy se mu mezi 4 a 5 rokem postupně odporoučely komplet všechny jedničky a dvojky. Zvládal to bez problémů, nešišlal, kousal prostě trojkama a dr. tvrdila, že právě trojky jsou nezbytné k tomu, aby pak nedocházelo k nějakým deformacím druhého chrupu. Teď je mu čerstvě 5 let a začaly se mu klubat jedničky dole i nahoře. Takže i kdyby malý přišel o jeden (dva) zoubek, není to nějaká extra tragédie.
Ty jo, to jste to měla divoký, hlavně ze To dobře dopadlo. 🙂
@NikolDH No, když jsem slyšela cinknout ten první zub o lino, tak to se mnou málem seklo. Ještě bych dodala, že náš miláček zásadně padá na dr.ku o víkendu a jediná dětská zubní pohotovost v Praze je v Motole. Jo a při tom pádu č. 3 jsme tam byli ještě v době covidu a sestra nás přivítala slovy:,,Ježiš, sedněte si na druhou stranu čekárny, všechny ostatní děti tady jsou s covidem ![]()
Jinak syn už to pak bral jako samozřejmost, vždycky přinesl manželovi kapesník a prohlásil:,,Taťko, kejvá se mi další zoubek. Vytrhneš mi ho?" ![]()
@Tosjamx píše:
@NikolDH No, když jsem slyšela cinknout ten první zub o lino, tak to se mnou málem seklo. Ještě bych dodala, že náš miláček zásadně padá na dr.ku o víkendu a jediná dětská zubní pohotovost v Praze je v Motole. Jo a při tom pádu č. 3 jsme tam byli ještě v době covidu a sestra nás přivítala slovy:,,Ježiš, sedněte si na druhou stranu čekárny, všechny ostatní děti tady jsou s covidem
Jinak syn už to pak bral jako samozřejmost, vždycky přinesl manželovi kapesník a prohlásil:,,Taťko, kejvá se mi další zoubek. Vytrhneš mi ho?"
Bere to sportovně, to je dobře. 🙂
@NikolDH ano měla díru dokud nevyrostla druhé..ale ji je trhali až ve školce, druhé ji pak vyrostly driv. U miminek netuším ![]()