Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Chápu to dobře, že ten váš dům zatím vůbec nestojí? Pak ano, jsi divná.
@Anonymní píše:
Ahoj. Tchánovci chtějí dát manželovi kus zahrady u domu, kde tráví víkendy (je to stavební parcela). Ok, věc je v jednání, ale způsobila jsem rodinné pozdvižení, že mezi domy já, snacha, vyžadují plot! Tchánovci jsou dotčení, muž nechápe. Vztahy jsou dobré, ale já si stojím za své hned z několika důvodů. Tak kdo je tady blázen, já nebo oni? Nevidím důvod, proč bych jen kvůli organizaci prostoru neměla mít u domu plot.
Ty ale nemáš co vyžadovat, tobě nikdo nic nedává ![]()
„Darovanému koni na zuby nekoukej“
Nemáš nejmenší nárok klást si nějaké podmínky Pozemek je tchánů a darovat ho chtějí manželovi.
Pokud se Ti to nelíbí, vykomunikuj s manželem ať dar odmítne, kupte si svůj pozemek, který bude z poloviny Tvůj a pokud manžela zmasíruješ můžeš si tam postavit plotů třeba 10 ![]()
@arinecka píše:
Ty ale nemáš co vyžadovat, tobě nikdo nic nedává
A proto říkám, že je vždycky lepší od nikoho nic nechtít a zařídit se po svém, pokud to jde ![]()
Blázen jseš ty. Jednak je to dar tvému muži, a pak domy budete mít oddělené. U zahrady je to jedno. V paneláku si taky neodděluješ plotem svoji část chodbičky.
Pokud tam chcete postavit dům, tak bych tam plot taky chtěla. Předpokládám, že na financování domu se budeš taky podílet a nebude jen manžela.
Jako ústupek bych navrhla v plotě branku mezi pozemky.
@Anonymní píše:
Ahoj. Tchánovci chtějí dát manželovi kus zahrady u domu, kde tráví víkendy (je to stavební parcela). Ok, věc je v jednání, ale způsobila jsem rodinné pozdvižení, že mezi domy já, snacha, vyžadují plot! Tchánovci jsou dotčení, muž nechápe. Vztahy jsou dobré, ale já si stojím za své hned z několika důvodů. Tak kdo je tady blázen, já nebo oni? Nevidím důvod, proč bych jen kvůli organizaci prostoru neměla mít u domu plot.
Ty, pozemek není tvůj aby sis tam mohla něco diktovat, když ho muž dostane darem, tak tobě tam stejně nic nebude říkat pane, takže že si tam ty chceš něco vydupat, nikoho nemusí zajímat.
Nechápu tady ty kydy, jak do toho nemáš co mluvit.
Pak se nelze divit myšlení, že každý jede jen sám za sebe.
Předpokládám, že by to bylo o tom, že se tam do budoucna bude stavět a vy byste tam bydleli.
Pokud ano, tak je samozřejmě naprosto pochopitelné, že tam chceš bydlet za určitých podmínek, kde základní soukromí poskytnuté plotem, je naprosto oprávněný prvotní požadavek.
Pokud muž nechápe, pak bych mu oznámila, ať dar přijme dle valstního uvážení, ale neobtěžuje tě ani základní údržbou a bydlet tam jako rodina určitě nebudete.
Příspěvek upraven 06.11.21 v 14:07
Neřešila bych to teď, ale až se začne s pozemkem něco budovat, plot bych vyžadovala. Už proto, kdybys třeba chtěla mít psa (aby neběhal k tchánovcům) nebo kvůli dětem (nevím, jak to mají, ale někteří nechávají třeba permanentně otevřená vrata, kdyby pak děti šli k prarodičům, mohly by se dostat na ulici). V plotě jde nechat udělat branka jen na petlici nahoře (aby děti nedosáhly) a tak bude zachována prostupnost.
Jinak dar je od slova darovat. Bez nároku na další pruzení. Já teda půjdu proti proudu, ale pokud se jinak bude podílet na financování domu, tak nevím, proč by měla jen držet ústa a krok. Já nevím jak vy, ale osobně když někomu něco dám, tak s vědomím, že s tím taky může naložit jak on uzná za vhodné a mně po tom může být putna, moje už to není a on má právo na své rozhodnutí sám. Ze tam postaví plot, neznamená, že vyškrtnout tchánovce že života.
A proč na tom plotu trváš? Oni vám chtějí pomoci, dát tvému muži parcelu a ty jim řekneš, že dobrý, ale ať jsou za plotem.
Plot může a nemusí být dobrý nápad. Záleží na mnoha věcech - bude pozemek v podil. spoluvlastnictví? Nebo se oficiálně rozdělí? Koho bude casem nemovitost tchanu? Je neco, co je na pozemku tchanu a mohlo by vadit? Pes, slepice,…?