Plynové vytápění domu - jak ušetřit?
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Bruter: takhle se navrhovaly topné soustavy v letech 1990-1995. Při tehdejším stavu techniky a tehdejších cenách plynu to bylo reálné. Dneska je to plýtvání. A tu teplotu vody v systému myslíte jakou a kde? Teplota na výstupu z kotle, když jde do radiátorů - nebo vratnou vodu na vstupu vody do kotle? On je totiž mezi nima během topné sezóny rozdíl tak asi 15-25 stupňů (při teplotách pod -20°C i víc). Jinak pro vaši informaci - u stacionárních kotlů, když klesne teplota vratné vody pod 45°C, tak dochází při startu hořáků k rosení tělesa kotle - tím se může zkrátit životnost až na třetinu. Závěsné (nástěnné) kotle mají jinou konstrukci, takže tam je tento parametr zase jiný…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Přesně tak, na termostat jsem se taky vyprdnul. Nastavím na podzim teplotu vody v kotli třeba na 38st. a ohřívám ji 24 hodin denně. Kouknu po třech dnech na teploměr a když potřebuji vyšší teplotu o jeden stupeň, teplotu vody zvednu o tři stupně. Termohlavice naplno. Nikdy není topení studené a konečně v baráku teplo. Spotřeba plynu klesla na polovinu. S termostatem jsem měl spotřebu i 4200m3, nyní 1800m3. Někde jsem to četl a vyzkoušel a potvrzuji, že je lepší udržovat stálou teplotu vody za menší spotřebu plynu, než jet podle termostatu, kdy kotel neustále ohříval studenou vodu na maximální topnou. Zdi jsou teplé a neprochladlé.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Vážená vyprdněte se na termostaty a topte na teplotu vody v oběhu. Na kotli si nastavte teplotu vody třeba na 40 stupnů nebo podle potřeby aby jste měla potřebnou teplotu v bytě a až se vodo ohřeje v systému třeba na těch 40 stupnů tak kotel vypne a zapne až se voda ochladí. Ovšem nevim jaký máte kotel.